loader
Foto

"Cap Compas": Tesalonic prezentul continuu | VIDEO

Echipa Cap Compas ne-a propus sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 12.30, pe TVR 2 și TVR+,  o călătorie în minunatul Tesalonic.

 

Cap Compas

Toate cetățile și orașele importante ale lumii au câte un simbol. Pentru Tesalonic imaginea reprezentativă este turnul alb așezat într-un loc despre care se poate afirmă că în egală măsură limanul îmbrățișează apele golfului Termaic sau marea își dă mâna cu țărmul.

(w882) turnul alb

(w882) turnul alb

Turnul alb este o emblemă vizuală,  un reper de ancorare în istorie zămislit între fapte și vitejii și mai ales martor al vremelniciilor.

(w882) turnul alb

Pentru a înțelege funcția urbanistică a pieței Aristotel că imagine a noului trebuie să ne închipuim cum arată orașul până în 1918 după multe secole de administrare otomană când mai toate casele din zona se înghesuiau pe străzi labirintice care se terminau la țărm.

(w882) aristo 1

După marele incendiu din 1917 care a decimat 32%  din oraș arhitectul Ernest Hébrard a reușit să conceapă o piață centrală că un ansamblu și un tot în care creează iluzia că te găsești într-o sala imensă  dacă nu ar fi cerul deasupra.

(w882) salonic dd

Salonicul nu poate fi conceput și nici înțeles fără acest spațiu care este un fel de sinonim al orașului.

Festivaluri și sărbători sunt omagiate aici că ofrande religioase și profane ale comunității.

Pentru fațadele monumentale au fost folosite tipare artitecturale și decorative inspirate din artă bizantină. Este o piață manifest care arată intrarea Greciei în altă era și simbol al păsării phoenix pentru orașul renăscut din cenușă.

(w882) 5

Loc de promenadă dar și de exprimare cetățenească punct de trecere sine qua non în traseul pelerinajelor tradiționale sau tribună pentru demonstrații politice Piață Aristotel nu este doar o sinteză arhitectonică și mulți afirmă că după ce au pășit în acest loc pot consideră că au văzut Tesalonicul.

(w882)

Orașul care se descoperă în felurite chipuri în funcție de orele zilei. Micul negoț de la colț de stradă îmbie în egală măsură pe localnic și pe turist. Până la urmă suma detaliilor face că un oraș să fie frumos. Iar Tesalonicul excelează în asta. O vizită în oraș comportă și câteva repere importante de ordin istoric, estetic și arhitectonic.

(w882)

Forul a fost centrul activ al cetății antice vreme de aproape două secole până în veacul al patrulea. În acea perioada aici se adunau toate căile importante ale urbei și prin acest loc trecea via Egnatia care asigura legătură între centrul imperiului și fruntariile estice. Se descifrează aici nu atât antichitatea adusă la lumina și conservată în urmă săpăturilor și a descoperirilor arheologice dar și spiritul unei continuități fără de care nu am putea aprecia la justă valoare valențele orașului contemporan.

(w882)

Forul roman era o arie largă înconjurată de clădiri cu diferite funcții care emană elegantă și  evidenția prosperitatea orașului.

(w882) fr1

Începând cu perioada elenistică și apoi cea română spațiul citatin antic a fost imaginea funcției strategice pe care o avea cetatea în această parte de lume precum și centru religios și administrativ.

Salonicul este o imagine vivantă a trecerii orașului prin furcile vremurilor. Arcul ce omagiază victoria de la Narses împotriva sasanizilor, ridicat în timpul împăratului Galeriu, este o altă  răspântie esențială ale orașului.

(w882)

Basoreliefurile din marmură plachează ceea ce a mai rămas dintre cele opt picioare cât avea această poartă monumentală la vremea zidirii sale în anul 299.

(w882) galeriu 3

Străjuită de un minaret care marchează mijlocul vârstelor sale din vremea în care a fost moschee, rotonda este unul dintre cele mai impresionate edificii antice din Tesalonic.

(w882) rotonda 1

Este cunoscută că rotonda  lui Galerius, fiind în prezent biserica Sfântul Gheorghe sau biserica rotundă. Orice  evaluare a moștenirilor greco romane și bizantine din Tesalonic presupune atingerea urzelii vremurilor în care se plamadea civilizația europeană. Edificiul a fost construit în 306 la porunca împăratului Galeriu destinația fiind, la punerea pietrei de temelie, accea de templu însă imediat după începerea construcției proiectul a fost adaptat în vederea amenajării că mausoleu imperial. În condițiile în care Galerius a fost înmormântat în ținuturile Serbiei din zilele noastre edificiul a rămas nefolosit până în secolul 4 când împăratul Teodosie I a dispus să fie transformat în biserică.

Bulevardele aglomerate se intersectează perpendicular cu străzi care conduc dinspre mare către orașul de sus, care încă mai păstrează aerul medieval în timp ce arii distincte ale Salonicului modern descoperă în proximitatea arcului și a rotondei un ansamblu palatin unic în această parte a Europei care este legat de perioada guvernării tetrarhice a Imperiului Roman. Ipostazele realității conturează istoria modernă și contemporană a orașului evocând amintiri și sentimente ale unui lumi care nu mai există.

(w882)

În Tesalonic se poate pași la propriu peste secole parcurgând străzile orașului care se înalță treptat către vest iar biserica dedicată Sfântului Dimitrie este un întreit simbol dacă se face referire la epoci aparțînând în egală măsură antichității evului mediu și epocii moderne. Primele temeluiri ale sanctuarului închinat ofițerului roman martirizat s-au împlinit prin veacul al patrulea.

(w882)

Până la ansamblul arhitectonic din prezent au existat mai multe zidiri amenajări și rezidiri după diferite felurite distrugeri cea mai nimicitoare fiind la incendiul din 1917 în urmă căruia a fost distrusă o treime din oraș.

(w882)

În interiorul navei centrale într-un baldachin de marmură amenajat că un pasaj de trecere se află relicvele martirului care a suferit moartea pentru credință să în vremea în care împărat era Dioclețian cezar fiind Galerius.

(w882)

​Ipostazele identitare ale Tesalonicului ar fi incomplete fără un hotel și în lipsa restaurantelor și a tavernelor. Orașul te poate duce în continuare oriunde însă finalmente tot la un pat într-o camera confortabilă trebuie să ajungi. Posibilitățile de cazare în Salonic acoperă o paleta largă de niveluri de confort și prețuri. Orașul primitor s-a obișnuit să fie gazdă ireproșabilă pentru fiecare ....de la studenți care vin în camere mici primitoare colorate și vesele și până la clienții care pun preț pe confort și standarde înalte peste tot se găsește un loc aproape fără cusur.​

Producător: Elena Dinu

 

4:10 Os de peşte

Film * Os de peşte (Fishbone/Ribena kost-Bulgaria, România, 2021)

Regia: Dragomir Sholev

Cu: Deyan Donkov, Suzy Radichkova, Valentin Andreev

*Dramă. Ivo, managerul unui camping de la malul mării, refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data aceasta vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă pentru că, din păcate, corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile şi poliţia locală, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

(Reluare)

5:55 Cap compas

* Roma-bazilicile majore * O calatorie prin cele patru bazilici papale ale Cetatii Eterne incepand de la San Giovani in Laterano care este si sediul Suveranului Pontif,continuand cu bazilicile papale San Paulo Fuori le Mura si Santa Maria Maggiore ajungand in final la Piata si Bazilica San Pietro,locul considerat km zero al lumii catolice​

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2