"Cap Compas": Tesalonic prezentul continuu | VIDEO
miercuri, 17 noiembrie 2021
Echipa Cap Compas ne-a propus sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 12.30, pe TVR 2 și TVR+,  o călătorie în minunatul Tesalonic.
panoramic
turnul alb
galeriu 3
rotonda 1
turnul alb 2
turnul alb 3
aristo 1
salonic dd
5
fr1
panoramic
turnul alb
galeriu 3
rotonda 1
turnul alb 2
turnul alb 3
aristo 1
salonic dd
5
fr1
Alte legături
Cap Compas

Toate cetățile și orașele importante ale lumii au câte un simbol. Pentru Tesalonic imaginea reprezentativă este turnul alb așezat într-un loc despre care se poate afirmă că în egală măsură limanul îmbrățișează apele golfului Termaic sau marea își dă mâna cu țărmul.

(w640) turnul alb

(w640) turnul alb

Turnul alb este o emblemă vizuală,  un reper de ancorare în istorie zămislit între fapte și vitejii și mai ales martor al vremelniciilor.

(w640) turnul alb

Pentru a înțelege funcția urbanistică a pieței Aristotel că imagine a noului trebuie să ne închipuim cum arată orașul până în 1918 după multe secole de administrare otomană când mai toate casele din zona se înghesuiau pe străzi labirintice care se terminau la țărm.

(w640) aristo 1

După marele incendiu din 1917 care a decimat 32%  din oraș arhitectul Ernest Hébrard a reușit să conceapă o piață centrală că un ansamblu și un tot în care creează iluzia că te găsești într-o sala imensă  dacă nu ar fi cerul deasupra.

(w640) salonic dd

Salonicul nu poate fi conceput și nici înțeles fără acest spațiu care este un fel de sinonim al orașului.

Festivaluri și sărbători sunt omagiate aici că ofrande religioase și profane ale comunității.

Pentru fațadele monumentale au fost folosite tipare artitecturale și decorative inspirate din artă bizantină. Este o piață manifest care arată intrarea Greciei în altă era și simbol al păsării phoenix pentru orașul renăscut din cenușă.

(w640) 5

Loc de promenadă dar și de exprimare cetățenească punct de trecere sine qua non în traseul pelerinajelor tradiționale sau tribună pentru demonstrații politice Piață Aristotel nu este doar o sinteză arhitectonică și mulți afirmă că după ce au pășit în acest loc pot consideră că au văzut Tesalonicul.

(w640)

Orașul care se descoperă în felurite chipuri în funcție de orele zilei. Micul negoț de la colț de stradă îmbie în egală măsură pe localnic și pe turist. Până la urmă suma detaliilor face că un oraș să fie frumos. Iar Tesalonicul excelează în asta. O vizită în oraș comportă și câteva repere importante de ordin istoric, estetic și arhitectonic.

(w640)

Forul a fost centrul activ al cetății antice vreme de aproape două secole până în veacul al patrulea. În acea perioada aici se adunau toate căile importante ale urbei și prin acest loc trecea via Egnatia care asigura legătură între centrul imperiului și fruntariile estice. Se descifrează aici nu atât antichitatea adusă la lumina și conservată în urmă săpăturilor și a descoperirilor arheologice dar și spiritul unei continuități fără de care nu am putea aprecia la justă valoare valențele orașului contemporan.

(w640)

Forul roman era o arie largă înconjurată de clădiri cu diferite funcții care emană elegantă și  evidenția prosperitatea orașului.

(w640) fr1

Începând cu perioada elenistică și apoi cea română spațiul citatin antic a fost imaginea funcției strategice pe care o avea cetatea în această parte de lume precum și centru religios și administrativ.

Salonicul este o imagine vivantă a trecerii orașului prin furcile vremurilor. Arcul ce omagiază victoria de la Narses împotriva sasanizilor, ridicat în timpul împăratului Galeriu, este o altă  răspântie esențială ale orașului.

(w640)

Basoreliefurile din marmură plachează ceea ce a mai rămas dintre cele opt picioare cât avea această poartă monumentală la vremea zidirii sale în anul 299.

(w640) galeriu 3

Străjuită de un minaret care marchează mijlocul vârstelor sale din vremea în care a fost moschee, rotonda este unul dintre cele mai impresionate edificii antice din Tesalonic.

(w640) rotonda 1

Este cunoscută că rotonda  lui Galerius, fiind în prezent biserica Sfântul Gheorghe sau biserica rotundă. Orice  evaluare a moștenirilor greco romane și bizantine din Tesalonic presupune atingerea urzelii vremurilor în care se plamadea civilizația europeană. Edificiul a fost construit în 306 la porunca împăratului Galeriu destinația fiind, la punerea pietrei de temelie, accea de templu însă imediat după începerea construcției proiectul a fost adaptat în vederea amenajării că mausoleu imperial. În condițiile în care Galerius a fost înmormântat în ținuturile Serbiei din zilele noastre edificiul a rămas nefolosit până în secolul 4 când împăratul Teodosie I a dispus să fie transformat în biserică.

Bulevardele aglomerate se intersectează perpendicular cu străzi care conduc dinspre mare către orașul de sus, care încă mai păstrează aerul medieval în timp ce arii distincte ale Salonicului modern descoperă în proximitatea arcului și a rotondei un ansamblu palatin unic în această parte a Europei care este legat de perioada guvernării tetrarhice a Imperiului Roman. Ipostazele realității conturează istoria modernă și contemporană a orașului evocând amintiri și sentimente ale unui lumi care nu mai există.

(w640)

În Tesalonic se poate pași la propriu peste secole parcurgând străzile orașului care se înalță treptat către vest iar biserica dedicată Sfântului Dimitrie este un întreit simbol dacă se face referire la epoci aparțînând în egală măsură antichității evului mediu și epocii moderne. Primele temeluiri ale sanctuarului închinat ofițerului roman martirizat s-au împlinit prin veacul al patrulea.

(w640)

Până la ansamblul arhitectonic din prezent au existat mai multe zidiri amenajări și rezidiri după diferite felurite distrugeri cea mai nimicitoare fiind la incendiul din 1917 în urmă căruia a fost distrusă o treime din oraș.

(w640)

În interiorul navei centrale într-un baldachin de marmură amenajat că un pasaj de trecere se află relicvele martirului care a suferit moartea pentru credință să în vremea în care împărat era Dioclețian cezar fiind Galerius.

(w640)

​Ipostazele identitare ale Tesalonicului ar fi incomplete fără un hotel și în lipsa restaurantelor și a tavernelor. Orașul te poate duce în continuare oriunde însă finalmente tot la un pat într-o camera confortabilă trebuie să ajungi. Posibilitățile de cazare în Salonic acoperă o paleta largă de niveluri de confort și prețuri. Orașul primitor s-a obișnuit să fie gazdă ireproșabilă pentru fiecare ....de la studenți care vin în camere mici primitoare colorate și vesele și până la clienții care pun preț pe confort și standarde înalte peste tot se găsește un loc aproape fără cusur.​

Producător: Elena Dinu

 

 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan