loader
Foto

Cap compas: Valenciene

Realizatorii emisiunii ”Cap Compas” ne-au propus un itinerar la țărmuri mediteraneene, în Valencia și Castellon. Sâmbătă, 5 iunie, de la ora 12:30, pe TVR2.

 

Cap Compas

Într-o lume în care blazonul turistic este evaluat prin statistici complexe, Valencia se putea mândri cu 2 milioane de turiști care ajungeau aici anual fie pentru evenimente artistice sportive și culturale, fie pentru călătoria de plăcere, fie pentru turism cultural sau tematic.

Indiferent de ipostaza în care turistul se află în Valencia cu greu se poate afirma despre vreo nișă a preferințelor că ar putea fi dominantă.

(w882)

Inevitabil, omul se atinge de toate realitățile - gastronomie, ambient, relaxare, știință,  cultură, profan și sacru întrețesute în urzeala fiecărui colț de oraș.

(w882)

(w882)

 

Alegând din tezaurul valencian doar reperele sacre care devin jaloane pentru înțelegerea spiritualității unice a acestui liman spaniol catedrala, Înălțarea Maicii Domnului poate fi prefață unei epopei de excepție pentru evoluția creștinismului în acest spatiu. Edificiul de cult este unul dintre putinele exemple pentru ceea ce înseamnă îmbinarea arhitectonică și decorativă a mai multor stiluri începând cu goticul clasic predominant și completându-se cu romanesc, gotic francez, renascentin, baroc și neoclasic.

Spațiul cel mai vizitat din catedrala este capela Sf. Potir, în care Graalul se află la loc de cinste așezat într-un altar relicvariu vegheat de reprezentări ale apostolilor și a Fecioarei Maria. Istoria potirului, considerat cupa folosită pentru Cina cea de Taina din Ierusalim, este fascinantă.

(w882)

(w882)

 

Biserica parohiala dedicată sfinților Nicolae din Bari și martirului dominican Petru are o istorie asemănătoare cu cea a catedralei orașului.

(w882)

(w882)

 

În acest loc a existat o biserică ridicată în perioada vizigotă care, după mai multe secole de existență ca lăcaș de închinare creștin, a fost transformată în moschee în secolul al VIII-lea. Avea să redevină altar pentru preamărirea lui Hristos în secolul al XIII-lea, fiind una dintre cele 12 biserici redeschise în oraș după ce regele Iacob I de Aragon a trecut cetatea sub stăpânire spaniolă. Dominicanii au primit în custodie biserica în 1238.

Denumirea de sixtină a Valenciei este de dată recentă și a fost atribuită după restaurarea integrală a lăcașului de cult când a devenit punct de atracție turistică al orașului. Asocierea cu celebra capelă a Vaticanului nu este precum o comparație cu opera magnificului Leonardo da Vinci, fiind mai degrabă o evidențiere a imensei suprafețe care a fost pictată și care însumează 1900 mp.

Desprinse parcă din penelul impresioniștilor, zonele montane ale învecinatei regiuni Castellon invită la un soi de reverie în căutarea orizontului fizic a două tărâmuri…Spania și ținuturile Israelului din zilele noastre. Aceasta subtilă revelație are loc în zona numită ”deșertul palmierilor”.

(w882)

 

(w882)

 

(w882)

(w882)

Călugării au venit aici tocmai din ținuturile țării sfinte, din locul peșterii în care stătuse Sfântul prooroc Ilie pe Muntele Carmel. Aduceau cu ei un curent religios. Monahi din ordinul carmelitanilor desculți considerau această parte de lume propice reflecției.

(w882)

 

Au rămas doar ruine din ansamblul monastic de odinioară, întrucât un cutrem din 1783 și inundații devastatoare care au dislocat părți semnificative de teren au determinat părăsirea zonelor periculoase în favoarea alegerii unui nou amplasament care a dăinuit până în zilele noastre. Mănăstirea așezată pe un versant al muntelui Bartolomé domină valea și acest desert al palmierilor care se coboară până departe spre marea care mărginește așezările din proximitatea orașului Castellon. Livezi de portocali și vegetația abundentă fac din acest loc un colț de paradis.

Cu timpul, călugării contemplativi au rămas în deșertul palmierilor, iar cei care au dorit să fie mai practici au inventat o băutură devenită celebră.

Distileria carmelitanilor a devenit prelungirea lucrativă a chiliilor de pe înălțimi. Rodul plantelor culese de părinții carmelitani s-a materializat prin macerarea în alcool și prin distilare într-un produs tonic, aducând sănătatea din pustie în mijlocul lumii. De la lichiorul tonic și până la vinul folosit la sfânta liturghie, cele câteva sortimente, puține, dar bune și de multe ori în serii limitate, lasă o amprentă de neuitat pentru pivnițele care, preț de o clipă, devin un altfel de spațiu palatin.

(w882)

(w882)

 

(w882)

(w882)

 

În Benicàssim trăiesc permanent puțin peste 10 mii locuitori, dar foarte mulți oameni din apropiatul Castellon dețin aici apartamente și își petrec întreaga vară departe de tumultul urban. Orașul parcă ar fi într-o perpetuă siestă.

(w882)

 

(w882)

(w882)

 

Aproape 6 km de plaja înseamnă Benicàssim și vilele faimoase pentru arhitectura, pentru simetria designului, pentru curțile interioare și mai ales pentru amestecul între stilurile mediteraneean arab, colonial american sau francez sunt supranumite Biarritzul levantin. Într-una dintre aceste reședințe a întâlnit-o Ernest Hemingway pe viitoarea sa sotie Marta Gellhorn, cea care avea să se impună ca proeminent jurnalist fotoreporter și corespondent de război.

Pe malul mării spre nord, în continuarea plajelor cu care se mândresc cei din Castellon, se ajunge la Peniscola. Țărmurile oferă preț de câțiva km spre nordul provinciei o priveliște epatantă.

(w882)

(w882)

 

(w882)

Pintenul de stâncă a fost preferat ca loc de apărare din timpurile antichității, însă rolul determinant l-a avut în timpul stăpânirii arabe. Templierii doreau să organizeze aici un regat. Membrii Ordinului care nu erau războinici au creat o puternică infrastructură economică în lumea creștină introducând pentru prima oară proceduri financiare, care au reprezentat începutul sistemului bancar și construind numeroase fortificațîi în Europa.

(w882)

 

După pierderea fortărețelor din Orientul apropiat și din nordul Africii, templierii s-au retras temporar în Cipru, pe care l-au părăsit ca urmare a înfrângerii definitive în fața arabilor în anul 1302.

Viața Papei Luna este remarcabilă și interesantă. Numele de laic era Pedro Martínez de Luna și s-a născut în apropiere de Zaragoza. A studiat dreptul la Montpellier devenind mai întâi profesor, iar apoi a intrat în rândurile clerului și în calitate de cardinal i-a urmat primului antipapă de la Avignon, care fusese Clement VII.

Sinodul din Pisa din 1409 nu l-a înduplecat să renunțe la calitatea de Papă și retragerea sa în Peniscola a fost marcată de numeroase încercări de otrăvire sau de părăsirea de către cei loiali până la un moment dat. Se spune că ar fi deținut Codexul Imperial al împăratului Constantin cel Mare păstrat într-un tub de aur care a dispărut odată cu moartea sa. Legendele țesute în jurul acestui pesonaj îi conferă puteri miraculoase.

Existau, de fapt, în epocă doi papi cu numele Benedict al XIII-lea, unul la Roma și altul în Peniscola.​

Redactor TITI DINCĂ

Producator ELENA DINU

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2