Cap compas: Valenciene
luni, 31 mai 2021
Realizatorii emisiunii ”Cap Compas” ne-au propus un itinerar la țărmuri mediteraneene, în Valencia și Castellon. Sâmbătă, 5 iunie, de la ora 12:30, pe TVR2.
Alte legături
Cap Compas

Într-o lume în care blazonul turistic este evaluat prin statistici complexe, Valencia se putea mândri cu 2 milioane de turiști care ajungeau aici anual fie pentru evenimente artistice sportive și culturale, fie pentru călătoria de plăcere, fie pentru turism cultural sau tematic.

Indiferent de ipostaza în care turistul se află în Valencia cu greu se poate afirma despre vreo nișă a preferințelor că ar putea fi dominantă.

(w640)

Inevitabil, omul se atinge de toate realitățile - gastronomie, ambient, relaxare, știință,  cultură, profan și sacru întrețesute în urzeala fiecărui colț de oraș.

(w640)

(w640)

 

Alegând din tezaurul valencian doar reperele sacre care devin jaloane pentru înțelegerea spiritualității unice a acestui liman spaniol catedrala, Înălțarea Maicii Domnului poate fi prefață unei epopei de excepție pentru evoluția creștinismului în acest spatiu. Edificiul de cult este unul dintre putinele exemple pentru ceea ce înseamnă îmbinarea arhitectonică și decorativă a mai multor stiluri începând cu goticul clasic predominant și completându-se cu romanesc, gotic francez, renascentin, baroc și neoclasic.

Spațiul cel mai vizitat din catedrala este capela Sf. Potir, în care Graalul se află la loc de cinste așezat într-un altar relicvariu vegheat de reprezentări ale apostolilor și a Fecioarei Maria. Istoria potirului, considerat cupa folosită pentru Cina cea de Taina din Ierusalim, este fascinantă.

(w640)

(w640)

 

Biserica parohiala dedicată sfinților Nicolae din Bari și martirului dominican Petru are o istorie asemănătoare cu cea a catedralei orașului.

(w640)

(w640)

 

În acest loc a existat o biserică ridicată în perioada vizigotă care, după mai multe secole de existență ca lăcaș de închinare creștin, a fost transformată în moschee în secolul al VIII-lea. Avea să redevină altar pentru preamărirea lui Hristos în secolul al XIII-lea, fiind una dintre cele 12 biserici redeschise în oraș după ce regele Iacob I de Aragon a trecut cetatea sub stăpânire spaniolă. Dominicanii au primit în custodie biserica în 1238.

Denumirea de sixtină a Valenciei este de dată recentă și a fost atribuită după restaurarea integrală a lăcașului de cult când a devenit punct de atracție turistică al orașului. Asocierea cu celebra capelă a Vaticanului nu este precum o comparație cu opera magnificului Leonardo da Vinci, fiind mai degrabă o evidențiere a imensei suprafețe care a fost pictată și care însumează 1900 mp.

Desprinse parcă din penelul impresioniștilor, zonele montane ale învecinatei regiuni Castellon invită la un soi de reverie în căutarea orizontului fizic a două tărâmuri…Spania și ținuturile Israelului din zilele noastre. Aceasta subtilă revelație are loc în zona numită ”deșertul palmierilor”.

(w640)

 

(w640)

 

(w640)

(w640)

Călugării au venit aici tocmai din ținuturile țării sfinte, din locul peșterii în care stătuse Sfântul prooroc Ilie pe Muntele Carmel. Aduceau cu ei un curent religios. Monahi din ordinul carmelitanilor desculți considerau această parte de lume propice reflecției.

(w640)

 

Au rămas doar ruine din ansamblul monastic de odinioară, întrucât un cutrem din 1783 și inundații devastatoare care au dislocat părți semnificative de teren au determinat părăsirea zonelor periculoase în favoarea alegerii unui nou amplasament care a dăinuit până în zilele noastre. Mănăstirea așezată pe un versant al muntelui Bartolomé domină valea și acest desert al palmierilor care se coboară până departe spre marea care mărginește așezările din proximitatea orașului Castellon. Livezi de portocali și vegetația abundentă fac din acest loc un colț de paradis.

Cu timpul, călugării contemplativi au rămas în deșertul palmierilor, iar cei care au dorit să fie mai practici au inventat o băutură devenită celebră.

Distileria carmelitanilor a devenit prelungirea lucrativă a chiliilor de pe înălțimi. Rodul plantelor culese de părinții carmelitani s-a materializat prin macerarea în alcool și prin distilare într-un produs tonic, aducând sănătatea din pustie în mijlocul lumii. De la lichiorul tonic și până la vinul folosit la sfânta liturghie, cele câteva sortimente, puține, dar bune și de multe ori în serii limitate, lasă o amprentă de neuitat pentru pivnițele care, preț de o clipă, devin un altfel de spațiu palatin.

(w640)

(w640)

 

(w640)

(w640)

 

În Benicàssim trăiesc permanent puțin peste 10 mii locuitori, dar foarte mulți oameni din apropiatul Castellon dețin aici apartamente și își petrec întreaga vară departe de tumultul urban. Orașul parcă ar fi într-o perpetuă siestă.

(w640)

 

(w640)

(w640)

 

Aproape 6 km de plaja înseamnă Benicàssim și vilele faimoase pentru arhitectura, pentru simetria designului, pentru curțile interioare și mai ales pentru amestecul între stilurile mediteraneean arab, colonial american sau francez sunt supranumite Biarritzul levantin. Într-una dintre aceste reședințe a întâlnit-o Ernest Hemingway pe viitoarea sa sotie Marta Gellhorn, cea care avea să se impună ca proeminent jurnalist fotoreporter și corespondent de război.

Pe malul mării spre nord, în continuarea plajelor cu care se mândresc cei din Castellon, se ajunge la Peniscola. Țărmurile oferă preț de câțiva km spre nordul provinciei o priveliște epatantă.

(w640)

(w640)

 

(w640)

Pintenul de stâncă a fost preferat ca loc de apărare din timpurile antichității, însă rolul determinant l-a avut în timpul stăpânirii arabe. Templierii doreau să organizeze aici un regat. Membrii Ordinului care nu erau războinici au creat o puternică infrastructură economică în lumea creștină introducând pentru prima oară proceduri financiare, care au reprezentat începutul sistemului bancar și construind numeroase fortificațîi în Europa.

(w640)

 

După pierderea fortărețelor din Orientul apropiat și din nordul Africii, templierii s-au retras temporar în Cipru, pe care l-au părăsit ca urmare a înfrângerii definitive în fața arabilor în anul 1302.

Viața Papei Luna este remarcabilă și interesantă. Numele de laic era Pedro Martínez de Luna și s-a născut în apropiere de Zaragoza. A studiat dreptul la Montpellier devenind mai întâi profesor, iar apoi a intrat în rândurile clerului și în calitate de cardinal i-a urmat primului antipapă de la Avignon, care fusese Clement VII.

Sinodul din Pisa din 1409 nu l-a înduplecat să renunțe la calitatea de Papă și retragerea sa în Peniscola a fost marcată de numeroase încercări de otrăvire sau de părăsirea de către cei loiali până la un moment dat. Se spune că ar fi deținut Codexul Imperial al împăratului Constantin cel Mare păstrat într-un tub de aur care a dispărut odată cu moartea sa. Legendele țesute în jurul acestui pesonaj îi conferă puteri miraculoase.

Existau, de fapt, în epocă doi papi cu numele Benedict al XIII-lea, unul la Roma și altul în Peniscola.​

Redactor TITI DINCĂ

Producator ELENA DINU

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan