loader
Foto

Cap compas în China: Cu rucsacul în spate și cu lumea în față|VIDEO

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 12:30, la TVR 2, și de la ora 18.00, la TVR HD, vă invităm într-o călătorie cât un an, în care descoperim o lume cu totul nouă.

 

Cap Compas

Suntem obişnuiţi cu paradigme vizuale legate de realităţile chinezeşti. Marele Zid, zgârâie-nori, raţa Beijing, răsfrânte streşini de case şi pagode. Mutatis mutandis o urare pentru o fotografie remarcabilă sau o imagine filmată impresionant ar fi…lumina din spate. Cu aceste gânduri pornim să descoperim o altfel de China. Una pe care cel puțin noi nu o cunoaștem. Și poate, asemenea nouă, și mulți alți europeni. Provincia Gansu atrage cu frumusețea sa printr-o oportunitate de excepţie de a vizita locuri sacre, liniștite și retrase. Pentru a simți adevăratul suflet al acestei regiuni, trebuie să cauți locurile sale pline de istorie. Numai astfel te poți apropia cu adevărat de conglomeratul de concepte și realități numit cultură chineză.

Munții multicolori sunt rari și bine delimitați geografic în China. Ariile sunt extinse, însă zonele de vizitare organizată și amenajările de acces se află doar în câteva zone considerate superlative din toate punctele de vedere.

(w882) China

Gresia roșie s-a format atunci când au apărut râurile, iar straturile de rocă, din cauza cantităților mari de sare feroasă, au căpătat, în mii de ani, acest aspect. Nenumărate dealuri şi văi, colorate fantastic în roşu, galben, portocaliu, verde, alb, gri, creează senzaţia unui loc de poveste din o mie și una de nopți.

Turişti din lumea întreagă vizitează Parcul Geologic Zhangye Danxia din China şi rămân uimiţi de peisajul surprinzător: un lanţ muntos precum un curcubeu asternul la picioarele tale.

(w882) Templu Zan

La jumătatea drumului din coridorul Hexi, de-a lungul drumului mătăsii, se află Templul Dafo supranumit al uriașului Buddha. Și tot aici se găseste și Pagoda din lemn construită în perioada dinastiei Sui, clopotnița din timpul dinastiei Tang și grânarul aparțînând perioadei dinastiei Ming. Toate acestea au devenit o moștenire istorică și culturală de excepție. Un loc, la prima vedere, în care ai senzația că ziua de mâine e încapsulată în clipa prezentă, nimic nu e nou, nimic nu e vechi, totul, pur și simplu… este.

(w882) Templu Daf

Turiști sau pelerini ajunși aici aduc ofrande. Magnific, misterios și unic, Templul Buddha Uriaș pare că aparține tuturor și fiecăruia în parte.

Statuia lui Buddha are aproape 35 metri lungime și 7 metri și jumătate lățime între cei doi umeri. Expresia calmă a lui Buddha uimește pe vizitatori și îi amuțește totodată. În spatele lui Buddha sunt 10 discipoli, iar în două săli laterale au fost așezați 18 războinici considerați sfinți. Zâmbetul lui Buddha este cât un stat de om. Poziția statuii nu denotă nicidecum un somn al morții, ci starea de nirvana.

(w882) Budha dorm

(w882) China

(w882) China

China este o lume total diferită de cea europeană. Deși ambele au istorie, cultură și tradiție.

Și în tot acest iureș neînduplecat al timpului, ca într-o zi ce pare că nu se mai sfârșește, limitele prezentului sunt întinse la infinit de năvala trecutului și a semnelor ce prevestesc viitorul. Când au văzut că lângă ei călătoreste un european, copiii chinezi au dorit să facă o fotografie. 6 copii chinezi și o amintire. Evident am încercat să nu-i deranjăm pe ceilalți calători.

(w882) China

Fortăreața de la Jiayuguan închide Marele Zid Chinezesc și a fost construită în timpul dinastiei Ming în secolul al XIV-lea.

Mare zid începe în provincial Hebei și se termină aici, în vestul țării. Lungimea lui este de peste 8800 km, iar spre deosebire de binecunoscutele ziduri ale orașului, construite din piatră și cărămidă, Mare zid a fost realizat la începuturile sale din pământ bătucit. Lutul folosit la construcția sa îi conferă culoarea galbenă și îl face să se potrivească perfect cu peisajul deșertului.

Pasul Jiayuguan, cum este cunoscută această fortăreața, înseamnă un sistem defensiv complex și integrat.

Cu o suprafață de peste 25000 de metri pătrați, orașul interior este închis de un zid înalt de 11 metri și are două porțiuni. Zidul orașului exterior a fost construit din cărămidă, ceea ce îl face foarte solid. Pe unul dintre turnuri există o placă pe care se poate citi: Tian Xiâ Di Yi Xiong Guan, adică primul și cel mai mare pasaj sub cer, asta pentru a afirmă importantă și puterea militară a pasului Jiayuguan.

O călătorie cât un an, în care am descoperit o altă lume. Deși o știam, parcă totul a fost nou. Provincia Gansu este, fără îndoială, mereu plină de surprize care te fac să te simți că în prima zi de școală.

(w882) China

 

(w882) Fortareata

 

 

Elena Dinu
Jurnalist


https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

https://www.youtube.com/user/TVRcanaluloficial/search?query=cap+compas

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema: ,, PĂRINTI SEVERI sau PĂRINTI PERMISIVI?”

Invitati: Matei Stanculescu, AdrianCuculis, Sanda Ladosi, Romica Tociu, Roxana Ciuhulescu, Roxana Goga (dir. adj. Colegiul Spiru Haret), Catalin Botezatu (prin Skype).

Momentele artisitice sunt sustinute de Sanda Ladosi, Liviu Marin, Daniela Bejan

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizatori: Marina Almasan, Adrian Banuta

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2