loader

Cap compas: La vama istoriei

La TVR 2 și TVR 2 HD, pe 28 decembrie de la ora 12:30, am mers în Bulgaria cu echipa emisiunii "Cap compas", în ultima ediție din anul 2019.

 

Cap Compas

Veliko este un oraș mic cu o istorie grandioasă.

Un oraș ce va fi fost odată demult. Pe vremea când se puneau pietrele de temelie la Nicopolis ad Istrum, începea și procesul de romanizare a spațiului în care trăiau strămoșii noștri geto-daci.

Împăratul Traian știa că un imperiu în expansiune avea nevoie nu numai de teritoriu și de bunuri, ci mai ales de oameni. Pe teritoriile recent cucerite, a încercat să impună stilul de viață roman. Și în mare parte a reușit. Descoperim din altă perspectivă și în altă lumină mărturii civilizatoare în muzeul de istorie din Veliko Tarnovo.

(w882) Veliko

Istorii și mărturii adunate toate sub același acoperiș care vorbesc despre determinarea pentru unitate a bulgarilor, cu influențe majore pentru sud-estul Europei.

Fără a idealiza un spațiu sau anumite epoci, trebuie spus că moștenirea imperială este un soi de ADN care rămâne în fibra intimă a locului și este purtată de localnici cu mândrie.

(w882) Veliko

Grandoarea unui trecut glorios, resimțit în fiecare piatră a unicului Tărnovgrad sau Țareveț – Cetatea Țarilor – și modestia și simplitatea caselor ce par să răsară din stâncile abrupte ale unuia dintre frumoasele canioane ale Europei fac din Veliko Tărnovo un loc în care nu ai cum să te plictisești și, mai ales, un permanent izvor de cunoaștere.

(w882) Veliko

Catedrala din vârful muntelui este o construcție mai degrabă simbolică, fără legătură cu perioada țaratului vlaho-bulgar. A fost reconstruită pe fundații mai vechi, între anii 1978 și 1981. Frescele și mozaicurile, realizate de Teofan Sokerov în 1985, reprezintă momente importante ale istoriei medievale a poporului bulgar.

(w882) Veliko

Am zăbovit puțin în Arbanasi. Cel mai vechi document scris care marchează începutul istoriei acestui sat este un decret regal al sultanului otoman Suleiman Magnificul, din 1538, potrivit căruia îi oferea drept cadou pământurile din Arbanasi și alte trei sate fiului său, Marele vizir Rustem Pașa.

(w882) Veliko

Localitatea Arbanasi este foarte cunoscută pentru bogata ei istorie, dar mai ales pentru minunatele ei lăcașuri de cult, cu arhitectură simplă și funcțională. Bisericuțele care încă împodobesc localitatea datează din secolele XVII-XVIII, fiind exemple perfecte ale renașterii arhitecturale naționale.

(w882) Veliko

Biserica Fecioarei Maria adăpostește o icoană făcătoare de minuni.

***

Elena Dinu

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

Reportaje semnate de Elena Dinu pe YouTube

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2