loader
Foto

Galerie foto

Cap compas: La vama istoriei

La TVR 2 și TVR 2 HD, pe 28 decembrie de la ora 12:30, am mers în Bulgaria cu echipa emisiunii "Cap compas", în ultima ediție din anul 2019.

 

Cap Compas

Veliko este un oraș mic cu o istorie grandioasă.

Un oraș ce va fi fost odată demult. Pe vremea când se puneau pietrele de temelie la Nicopolis ad Istrum, începea și procesul de romanizare a spațiului în care trăiau strămoșii noștri geto-daci.

Împăratul Traian știa că un imperiu în expansiune avea nevoie nu numai de teritoriu și de bunuri, ci mai ales de oameni. Pe teritoriile recent cucerite, a încercat să impună stilul de viață roman. Și în mare parte a reușit. Descoperim din altă perspectivă și în altă lumină mărturii civilizatoare în muzeul de istorie din Veliko Tarnovo.

(w882) Veliko

Istorii și mărturii adunate toate sub același acoperiș care vorbesc despre determinarea pentru unitate a bulgarilor, cu influențe majore pentru sud-estul Europei.

Fără a idealiza un spațiu sau anumite epoci, trebuie spus că moștenirea imperială este un soi de ADN care rămâne în fibra intimă a locului și este purtată de localnici cu mândrie.

(w882) Veliko

Grandoarea unui trecut glorios, resimțit în fiecare piatră a unicului Tărnovgrad sau Țareveț – Cetatea Țarilor – și modestia și simplitatea caselor ce par să răsară din stâncile abrupte ale unuia dintre frumoasele canioane ale Europei fac din Veliko Tărnovo un loc în care nu ai cum să te plictisești și, mai ales, un permanent izvor de cunoaștere.

(w882) Veliko

Catedrala din vârful muntelui este o construcție mai degrabă simbolică, fără legătură cu perioada țaratului vlaho-bulgar. A fost reconstruită pe fundații mai vechi, între anii 1978 și 1981. Frescele și mozaicurile, realizate de Teofan Sokerov în 1985, reprezintă momente importante ale istoriei medievale a poporului bulgar.

(w882) Veliko

Am zăbovit puțin în Arbanasi. Cel mai vechi document scris care marchează începutul istoriei acestui sat este un decret regal al sultanului otoman Suleiman Magnificul, din 1538, potrivit căruia îi oferea drept cadou pământurile din Arbanasi și alte trei sate fiului său, Marele vizir Rustem Pașa.

(w882) Veliko

Localitatea Arbanasi este foarte cunoscută pentru bogata ei istorie, dar mai ales pentru minunatele ei lăcașuri de cult, cu arhitectură simplă și funcțională. Bisericuțele care încă împodobesc localitatea datează din secolele XVII-XVIII, fiind exemple perfecte ale renașterii arhitecturale naționale.

(w882) Veliko

Biserica Fecioarei Maria adăpostește o icoană făcătoare de minuni.

***

Elena Dinu

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

Reportaje semnate de Elena Dinu pe YouTube

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

7:00 Teleshopping

7:30 România…în bucate (R)

TVR Cluj

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2