Sâmbătă, 13 mai, de la ora 12.30, la TVR2, echipa „Cap Compas" ne-a propus o călătorie pe coasta mediteraneeană a Africii de nord-vest.
La pas prin satul Kesra, unde echipa „Cap Compas” învață încet, dar temeinic despre importanța organizării vieții în ținuturi aspre și periculoase.
Oricât de complicate ar fi drumurile, imposibilul poate deveni posibil. Cu nu mulți ani în urmă, întreaga regiune era vestită pentru izvoarele naturale și cascadele cu apa cristalină. În prezent, ici colo oamenii își aduc apă de la izvor, pentru că încălzirea climatică aproape a dus la secarea completă a surselor de apă, ceea ce era odată faima acestui loc.
Apoi ajungem în Tabarka, un sat care se prezintă ca un mozaic al culturilor berbere, punice, elenistice, romane, arabe, genoveze și turce.
Tunisia este un loc în care familia rămâne nucleul principal al societății, unde noile perechi merg după regulile scrise de către înaintașii lor, și unde religia încă trezește în conștiința credinciosului sentimentul de umanitate, teama de divin și nu în ultimul rând, caritatea și ospitalitatea.
Destinațiile sunt variate și ierarhizate în funcție de o componentă firească a bugetului de vacanță al oricărui turist. De la mare, tot la mare ar fi un posibil laitmotiv al călătoriei, mai ales când ajungi în Soussa, oraș situat la sud de capitala țării.
Ribatul din Soussa este inspirat de stilul fortărețelor bizantine și este construit din materialele unor vestigii antice. Turnul ribatului, care a fost adăugat în timpul emirului Ziyadat I, asigura de la cei 27 m înălțime paza orașului și permitea soldaților asceți să supravegheze marea și teritoriul din jur, iar în caz de nevoie să comunice prin semnale luminoase.
În lumea tunisiană par a nu exista granițe de limbă, de civilizație sau de religie, iar comunicarea este tot atât de firească precum cea din sala de așteptare a unui aeroport, sau la fel precum impresiile din alte vremuri schimbate între pasagerii din același compartiment al unui tren.
Tunisia are o bogăție polivalentă… peisaje uimitoare, o istorie antică bogată, cultura arabă și franceză, bucătărie excelentă și vinuri rafinate, drumeții montane, incursiuni în deșert și o istorie unică.
La Bulla Regia se numără peste 17 secole de istorie cu mărturii risipite pe nu mai puțin de 60 de hectare... A fost redescoperită la începutul secolului al XX-lea și doar 10% din situl arheologic a fost excavat până acum.
La prima vedere, ai putea crede că este plictisitor să te plimbi printre ruine și mărturii ale altor vremuri cu toate vestigiile ruinate... Au fost descoperite aici urme ale culturii berbere și punice, datând încă din secolul al IV-lea î.Hr.
În timpul celui de-al doilea război punic, în 203 î.Hr., cetatea devine parte a Imperiului Roman și, 50 de ani mai târziu, devine capitala Imperiului Numid Massinissa.
Situl găzduiește un amfiteatru, băi publice, temple și locuințe care sunt foarte bine conservate.
***
Elena Dinu
Jurnalist
https://www.instagram.com/cap.compas.travel/
http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html
https://www.youtube.com/playlist
https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/