loader
Foto

Galerie foto

Cap Compas: Un ochi vede, altul simte!

Sâmbătă, 13 mai, de la ora 12.30, la TVR2, echipa „Cap Compas" ne-a propus o călătorie pe coasta mediteraneeană a Africii de nord-vest.

 

Cap Compas

La pas prin satul Kesra, unde echipa „Cap Compas” învață încet, dar temeinic despre importanța organizării vieții în ținuturi aspre și periculoase.

Oricât de complicate ar fi drumurile, imposibilul poate deveni posibil. ​Cu nu mulți ani în urmă, întreaga regiune era vestită pentru izvoarele naturale și cascadele cu apa cristalină. În prezent, ici colo oamenii își aduc apă de la izvor, pentru că încălzirea climatică aproape a dus la secarea completă a surselor de apă, ceea ce era odată faima acestui loc.

Apoi ajungem în Tabarka, un sat care se prezintă ca un mozaic al culturilor berbere, punice, elenistice, romane, arabe, genoveze și turce.

Tunisia  este un loc în care familia rămâne nucleul principal al societății, unde noile perechi merg după regulile scrise de către înaintașii lor, și unde religia încă trezește în conștiința credinciosului sentimentul de umanitate, teama de divin și nu în ultimul rând, caritatea și ospitalitatea.
Destinațiile sunt variate și ierarhizate în funcție de o componentă firească a bugetului de vacanță al oricărui turist. De la mare, tot la mare ar fi un posibil laitmotiv al călătoriei, mai ales când ajungi în Soussa, oraș situat la sud de capitala țării.

 

(w882)

Ribatul din Soussa este inspirat de stilul fortărețelor bizantine și este construit din materialele unor vestigii antice. Turnul ribatului, care a fost adăugat în timpul emirului Ziyadat I, asigura de la cei 27 m înălțime paza orașului și permitea soldaților asceți să supravegheze marea și teritoriul din jur, iar în caz de nevoie să comunice prin semnale luminoase.

În lumea tunisiană par a nu exista granițe de limbă, de civilizație sau de religie, iar comunicarea este tot atât de firească precum cea din sala de așteptare a unui aeroport, sau la fel precum impresiile din alte vremuri schimbate între pasagerii din același compartiment al unui tren. 

Tunisia are o bogăție polivalentă… peisaje uimitoare, o istorie antică bogată, cultura arabă și franceză, bucătărie excelentă și vinuri rafinate, drumeții montane, incursiuni în deșert  și o istorie unică.  

La Bulla Regia se numără peste 17 secole de istorie cu mărturii risipite pe nu mai puțin de 60 de hectare... A fost redescoperită la începutul secolului al XX-lea și doar 10% din situl arheologic a fost excavat până acum.

(w882)

La prima vedere, ai putea crede că este plictisitor să te plimbi printre ruine și mărturii ale altor vremuri cu toate vestigiile ruinate... Au fost descoperite aici  urme ale culturii berbere și punice, datând încă din secolul al IV-lea î.Hr.

(w882)

În timpul celui de-al doilea război punic, în 203 î.Hr., cetatea devine parte a Imperiului Roman și, 50 de ani mai târziu, devine capitala Imperiului Numid Massinissa.

(w882)

Situl găzduiește un amfiteatru, băi publice, temple și locuințe care sunt foarte bine conservate.

***

Elena Dinu ​

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

https://www.youtube.com/playlist

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

 

21:00 Istorii de bun gust

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio este invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic Dejun ...

Interviuri şi informaţii despre Congresul European de Horticultură, în emisiunea

Interviul oferit de prof. Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură, a fost difuzat la TVR 2, duminică, 5 mai și poate fi urmărit și ...

„Minunea de zece zile”, un thriller regizat de Claude Chabrol, la Filmul de Artă

Filmul de Artă de duminică, 19 mai, de la ora 23.00 de pe TVR2, este un thriller regizat de Claude Chabrol și care a avut premiera în anul 1971.

 

#tvr2