Cap Compas: Turnuri azere
marţi, 01 decembrie 2020
Echipa emisiunii ”Cap Compas” ne-a propus o noua călătorie în ținuturi caucaziene sub o generică veghe a turnurilor din Azerbaidjan. Sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 12:30, pe TVR2.
Alte legături
Cap Compas

În unele locuri denumite ca atare respectiv turnuri, în alte locuri asociate mai mult decât metaforic înălțării, turnurile azere se constituie într-un veritabil traseu pentru cunoașterea trecutului și a prezentului locuitorilor acestei țări.

(w640)

Baku este prefața unui itinerar mărginit de locuri zidiri și oameni care se adună pentru a alcătui un blazon inconfundabil. Imersiunea în apă, deși nu este fizică este reală, întrucât capitala Azerbaidjanului se află la 28 m sub nivelul mării, fiind capitala așezată la cea mai mică altitudine din lume și totodată cel mai mare oraș de pe mapamond aflat sub nivelul mării.

(w640)

Un veritabil dicționar al devenirii se putea învață în cartierele orașului vechi.

Turnul fecioarei a fost ridicat în mai multe etape începând cu epoca sasanida și până în evul mediu. Dincolo de presupuneri este aproape cert că turnul în forma actuala datează de la începutul veacului al XIII-lea. Este ridicat pe o roca imensa care pornește de pe țărm și se termină în mare, fundația fiind ancorată în grinzi de lemn de câte 14 m fiecare, ceea ce conferă o rezistență sporită în fața cutremurelor.

(w640)

Fundația se află la 15 m adâncime și turnul este ridicat deasupra unui puț natural de petrol.

Unii cercetători consideră că ar fi fost la începuturi templu zoroastrian, iar asocierea petrol și foc duce firesc cu gândul spre aceasta religie. Influențe arabe otomane și persane s-au însăilat din mortar și piatră pentru a se zămisli aceasta minune a Caucazului.

Vulcanii noroioși se dezvăluie că un peisaj selenar.

Jumătate din vulcanii noroioși existenți în lume se găsesc în ținuturile azere. Adică aproape 400.

(w640)

O data la 20 ani se întâmplă ca din unul sau mai multe conuri să fie aruncate spre cer tone de noroi prin izbucniri spectaculoase însoțite de flăcări, care ating până la 15-20 m înălțime. Apoi urmează din nou acalmia în vreme ce imensa cantitate de noroi se usucă sub soarele arzător și se bătătorește sub pașii vizitatorilor. Noroiul din craterele mici are proprietăți medicale bine definite de cercetători. Tratamentele și terapiile cu produse petroliere au notorietate în Azerbaidjan, țara al cărei nume înseamnă într-o traducere liberă ”focul etern”.

Laitmotivul turnurilor pare a însoți la orice hotar al călătoriei chiar dacă întruchipările sunt plăsmuite în chip diferit. Înălțimile din rezervația naturală arheologică de la Gobustan invită la descoperirea unui alt fel de zidire omenească. Situl de la Gobustan a fost descoperit întâmplător în 1930, când o echipa de muncitori ajunsă aici cu intenția de a exploata pietriș a găsit inscripții zoomorfe și antropomorfe pe stâncile din jur.

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

Aflată la 65 km de Baku, valea pe care se adună acest tezaur al umanității reprezintă, începând din anul 1966, o emblemă națională. Spectacularul își da aici mâna, dacă nu cu eternitatea, în mod sigur cu perenitatea. Petroglifele întâlnite la fiecare pas pe pereți care sunt atât în exterior, cât și în felurite grote reprezintă o inestimabilă pagină de istorie. Calitatea și cantitatea sunt termeni care întrec aici multe zone similare din Europa sau din Nordul Africii.

O colecție de excepție care evocă stilul de viață preistoric, vânătoarea, fauna, flora și continuitatea culturală la margine de Caspică.

La 130 km vest de Baku, catarge ale cinstirii memoriei șahilor, Shirvan din hanatul Shemakhan, se ridică micile mausolee în care odihnesc fondatori ai formațiunilor statale timpurii ale azerilor.​ Eddi Gyumbez este complexul cunoscut sub denumirea de cele 7 morminte din Shemakha.

Mormintele au forma octogonală, cel mai vechi fiind din 1810. Fiecare nișă de la intrare se continuă cu un semi-dom ca un acoperământ pentru stele funerare și sarcofage împodobite cu versete coranice și gânduri despre veșnicia lumii de dincolo.

(w640)

În total se află în mausolee 22 morminte și 18 stele și sarcofage cu nume înscrise pentru memoria colectivă a unui popor, perpetuată din generație în generație.

Este altarul în aer liber pentru comemorarea peste secole a membrilor familiei șahilor Shirvan, care au avut vreme de mai multe secole capitala regatului în apropiere.

În aceeași paradigma vizuală și conceptuală a turnurilor, moscheea etajată dedicată personajului Diri Baba devine o incursiune în universul sacru al musulmanilor. Mausoleul este o capodoperă a școlii arhitecturale din timpurile dinastiei șahilor Shirvan și se compune pictural pe fundalul conturat de rocile calcaroase ale promontoriului aflat parcă la margine de lume. Mausoleul se află aproape de orașul Maraza, nu departe de complexul mausoleelor de la Shamaxi contopit la propriu cu versantul muntelui lângă care este ridicat. A fost edificat în anul 1402 și a atras mulți pelerini și călători, mai ales începând din secolul al 17 lea datorita legendelor pioase care au fost purtate în lume prin viu grai.

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

Școala Shirvan, ca arhitectură, se dezvăluie aici în forme și alcătuiri care provoacă perfecțiunea.

În islam nu există accepția de sfinți asemenea celei din religia creștină, ci doar de oameni plăcuți lui Allah, care pot fi modele pentru toți cei care vor să fie mai aproape de realitățile transcendentale.

Turnul central al mausoleului, ridicat în cinstea poetului Nizami din apropierea orașului Ganja, se decupează din cer și apă. Se ajunge nu doar în lumea arabescurilor și a caligrafiei elogioase, ci mai ales în universul liric față de care spațiul de aici se raportează într-o manieră superlativă la un om și o operă unice. Este considerat cel mai mare poet romantic din literatura persană care s-a impus prin stil colocvial și realist în creația epică. Este apreciat în Afganistan Azerbaidjan, Iran, Kurdistan și Tadjikistan.

Mormântul lui Nizami a fost loc de pelerinaj și devoțiune multe secole.

Nizami, poetul național al azerilor, spunea că în lume sunt locuri în care se întâlnește frumusețea exprimată prin lumini și candele, prin dulciuri și cântari din flaut, prin minunate lucruri care există pentru oameni diferiți ca neam și credință.

(w640)

(w640)

Nu îi trebuie călătorului decât să se prefacă într-un fir de praf purtat de picioarele tuturor pentru a-și găsi menirea și împlinirea.

Coincidența contrariilor pare să se consume în Azerbaidjan între poli reprezentați de mare, pământ și oameni.

Lahici este un sat situat la 1200 m altitudine în Caucazul Mare, având o populație de 860 locuitori, care vorbesc Tati - Lahiji, un dialect persan.

Este prețuit în Azerbaidjan pentru manufactură și artizanat, dar mai ales pentru prelucrarea obiectelor din cupru. Toate produsele de aici sunt apreciate în Caucazul de sud și vin oameni de departe special să cumpere și să se bucure de ospitalitatea oamenilor. Există sistem de canalizare unic, vechi de 1500 ani, și metode sofisticate de a construi casele să reziste la cutremure. E vatra uneia dintre cele mai vechi civilizații, cea mai veche locuită de oameni. Satul este un exemplu de urbanizare timpurie în care comerțul era esențial.

 

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

Rezidenții catalogați după ocupații și numiți ca atare după meseria pe care o practică Baadvan, Azavarro and Araghird. Fiecare categorie are propria piață, moschee baie și cimitir. Casele sunt construite după același model de sute de ani.

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 05:20
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuţț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* *Episodul 8: Informatorul In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 2 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Euromaxx Premieră (EUROMAXX-Magazin despre lifestyle, Germania, 2022) Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene. Episodul 26 Redactor: Delia Clonaru
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Transmisiune directă Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Germani Producător: Alexandru Mihăilescu
 • 13:30
  Opera comică pentru copii
  *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini redifuzare (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Din anul 2004, în insula Curaçao funcţionează un centru de terapie cu delfini, unde persoane cu diverse dizabilităţi de tip fizic sau mental vin cu regularitate. Cinci delfini ajută pacienţii să-şi regăsească gustul de viaţă. Este unul dintre principalele scopuri ale acestui tip de terapie, a cărui eficacitate nu a fost recunoscută încă de comunitatea ştiinţifică. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Franceză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Craiova * Tăst Show Rețete pregătite în județul Dolj, la Dăbuleni: păcele de oaie, pomana porcului, salată de gogonele cu usturoi pe grătar. Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator si realizator: Doru Ciolacu Producător : Simona Musuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  ​ Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 47 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Destine ca-n filme
  * In memoriam Ioan Gyuri Pascu 55 de ani de viaţă şi 39 de ani de activitate. Un destin de artist care a interpretat numeroase roluri, nu doar alături de grupul Divertis, care i-a adus notorietate, ci şi în piese de teatru şi filme. A compus, a interpretat, a scris scheciuri, scenarii, cărţi. Şi, mai puţin ştiut astăzi, prin casa sa de discuri, a ajutat numeroşi alţi cântăreţi şi trupe să se lanseze. Ioan Gyuri Pascu, o stea căzătoare... ce ne luminează încă! Prezintă: Iuliana Marciuc Producător: Iuliana Marciuc Realizator: Doru Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 21:00
  Formidabilii-Români din Italia şi poveştile lor
  redifuzare *Românii din Italia reprezintă în continuare cea mai numeroasă comunitate din afara granițelor, iar după aproape două decenii de la formarea ei lumea lor s-a maturizat și nu mai poate fi judecată cu prejudecăți. Antreprenori, sportivi olimpici, creatori, specialiști din finanțe, domeniul digital sau al afacerilor europene fac o hartă a valorii și reușitelor surprinzătoare, făcând radiografia migrației românești ajunsă la vârsta maturității. Realizator: Irina Păcurariu Redactor: Alice Săceanu
 • 22:45
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Iarna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Sorina Soare
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Redactor: Gabriela Onea
 • 02:00
  REVIZIE TEHNICA