„Cap Compas”: Thermaikos | VIDEO
duminică, 15 mai 2022
Sâmbătă, 21 mai, de la ora 12.30, echipa Cap Compas v-a invitat la o călătorie pe conturul golfului Thermaikos, de la Salonic și până la poalele Muntelui Olimp.
Alte legături
Cap Compas

Tesalonicul, „capitala" simbol a Macedoniei grecești, își adjudecă firesc statutul de metropolă chiar dacă aria centrală a orașului numără doar în jur de 350 mii locuitori iar zona urbana puțin peste 800 mii de rezidenți.

(w640)
.
Așezat în capul potcoavei care desenează conturul golfului Thermaikos, orașul  este locul în care de mii de ani s-au întâlnit oameni, culturi și civilizații.
.
(w640)
.
Faleza nu oferă doar relaxare în peregrinări care par a nu se sfârși ci devine din loc în loc răspântie pentru a înțelege esența orașului care se desfășoară asemenea unui covor dinspre înălțimi către mare.

Alternanța între străzi sau piațete animate și zonele dominate de liniște este aproape idilică. Totul iradiază prospețime într-o lume aparent neclintită în calmul atât de obișnuit al orașelor port, în care paradoxalul amestec între freamătul zonelor comerciale  se întâlnește  cu liniștea zonelor rezidențiale și mărturiile evurilor de altădată.
.
(w640)
.
În Salonic călătorul este invitat să vadă două spații citadine simultan, pentru că modernismul din apropierea mării se completează cu frumusețea zidurilor bizantine și otomane care îmbrățișează un spațiu pitoresc oferind percepție unui întreg declinat prin mai multe tipuri de alcătuiri arhitecturale și urbanistice.
.
(w640)
.
Mânăstirea Vlatadon se descoperă prin contrast cu îngustimea străzilor orașului vechi, ca o veritabila poiană a liniștii și adevărului și loc supranumit balconul Salonicului. Aici a pășit Sf. Apostol Pavel în a doua călătorie misionară în anul 51 al erei creștine.
.
(w640)
.
La întemeierea sa de către frații Dorotheus și Markus Vlatos, care erau discipoli ai marelui sfânt Grigorie Palama, mănăstirea a fost închinată Mântuitorului Pantocrator însă în prezent hramul este Schimbarea la Față.
.
(w640)
.
Lăcașul sfânt dedicat cuviosului David pare o casă obișnuită. În conformitate cu tradiția, biserica a fost ctitorită de Teodora, fiica împăratului Maximianus. Se presupune că a amenajat în taină biserica spunând că este o baie și a împodobit-o cu un mozaic ascuns de privirile mamei sale pentru a nu se ști de convertirea ei la religia creștină. Mozaicurile impresionante ar fi fost descoperite de către un călugăr  într-o epoca târzie când, ca urmare a unui cutremur, acoperământul sub care erau ascunse s-au desprins de perete. Interiorul acestei bisericuțe se compune din elemente paleocreștine completate în diferite epoci cu decorații finalizate până în secolul al XIV-lea. Biserica fondată în secolul al IV-lea a fost închinată inițial profetului Zaharia însă într-o mărturie de prin cel de-al IX-lea veac se menționează că era dedicată Mântuitorului Hristos.
.
(w640)
.
În orașul de jos ne întâmpină băile paradisului construite de sultanul Murad II în anul 1444, spațiu cunoscut cu numele hamam Bey. A fost prima baie din oraș și este unul dintre puținele edificii de acest tip care mai există în Grecia fiind considerat un vestigiu important al culturii otomane și o mărturie prețioasă a multiculturalismului.
.
(w640)
.
Băile aveau o contribuție esențială în ceea ce privește igiena personală și starea de bine a populației. Conceptul de purificare rituală era asociat unor asemenea spații și, alături de funcția religioasă, accesul în baia publică era și o modalitate de socializare în special pentru femei a căror viață domestică era circumscrisă aproape exclusiv spațiului casnic.
Băile fost în folosință până în 1968 când au trecut în administrarea serviciilor publice pentru cercetări arheologice iar după cutremurul devastator din 1978 edificiul a fost restaurat fiind în prezent destinat pentru manifestări expoziționale.
.
(w640)
.
De la studenți care vin în camere mici, primitoare, colorate și vesele și până la clienții care pun preț pe confort și standarde înalte, peste tot în Salonic se găsește un loc aproape fără cusur. Fără a ne raporta la un anume standard al cazărilor din apropierea renumitei plaje Olimpic și evitând ierarhizarea locurilor destinate cazării, putem spune ca riviera Olimpului este destinată tuturor gusturilor oferind facilități corelate cu toate tipurile de buget. Deși măsurabilă cu pasul în câteva minute, zona comercială din Olimpialy Akti oferă senzația pregnantă de a te afla într-un orășel  iar turistul nu se simte nici izolat și nici cantonat undeva departe de lume.
.

(w640)

Țărmurile te alungă spre răcoarea valurilor sau te îmbracă în dogoarea adusă în dar de zeul Soare. Plaja, înotul, plimbarea, siesta prelungită și câte o cină târzie în noapte se constituie în suma aproape standardizată a dorințelor turiștilor. Prima definire a unui spațiu pentru petrecerea vacanței este legată de personalitatea unei zone și de gradul de adecvare a acesteia cu diferite categorii de consumatori.

Zeci de km în care undele apelor golfului Thermaikos întâlnesc doar nisip fac din aceste locuri zone ideale pentru toate vârstele.

(w640)

Plajele minunate și un climat mângâiat permanent de briză aduc plus valoare unei arii vaste care se află atât lângă mare, cât și aproape de munți, de podișuri și câmpii roditoare sau de cetăți medievale.

Turiștii se bucură să descopere servicii de înaltă calitate și unele dintre cele mai organizate plaje cărora, deloc întâmplător sau arbitrar, le-a fost asociat steagul albastru care în limbajul turismului contemporan înseamnă ape curate, plaje îngrijite și respect pentru natura înconjurătoare.

Aici, în apropiere de cei mai înalți munți ai Greciei și de lăcașurile zeilor antici, mulți dintre cei care au ales plajele de la Paralia au avantajul de a porni în scurte escapade preț de câțiva km, care despart marea de înălțimi. Mai multe oportunități care corespund unor tipuri diferite de turism sunt la îndemâna celor care aleg să se bucure de frumusețile Olimpului.
.
(w640)
.
La noua mânăstire a Sf. Dionisie, alături de biserica ce amintește de lăcașurile de cult ale muntelui Athos, se înșiră edificiile funcționale ale unui ansamblului monastic construit în anul 1950. Această vatră monahală continuă tradiția vechiului așezământ ridicat la mică distantă de Sf. Dionisie în anul 1542 și cultivă spiritualitatea propovăduită de marele ascet.
.
(w640)
.
Mânăstirea veche a fost distrusă din temelii de două ori. O dată de otomani și a doua oară de trupele naziste. Patriotismul și lupta pentru libertate a grecilor s-au îmbinat cu credința în multe momente istorice iar locașurile de cult și în special schiturile din munți erau adăposturi pentru apărătorii neamului, care găseau în asemenea locuri nu doar cuvânt de întărire ci și cele necesare continuării rezistenței în fata invadatorilor. Înconjurată de ziduri puternice înalte, cu un turn de veghe și chilii înălțate, mânăstirea seamănă cu o cetate.
.
(w640)
.
Marele secret al  înțelegerii spațiilor elene este conferit de geografia unor asemenea spații …râuri, lacuri, cascade,  localități mărginite de mare sau pitite în munți …toate se compun într-un ambient inconfundabil. Muntele Olimp este o destinație populară indiferent de sezon.
.
(w640)
.
Atât grecii, cât și cei ajunși vremelnic în această zonă aleg aerul curat și răcoros al înserărilor de vară care îmbie prin canionul Enipeas la peregrinări împletite cu mitologia. O legendă spune că în preajma unei cascade ar fi fost locul în care Zeus se îmbăia și mulți dintre turiști, după ce își lasă vehiculele în satul din apropiere, se îndreaptă către acest loc de poveste.
.
(w640)
.
Verdele pădurilor, argintiul stâncilor și închipuirea nisipului alintat la câțiva km depărtare de apele golfului Thermaikos se împletesc la un sfârșit de cale precum un poem.

***

Producător: Elena Dinu


 

 

 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan