O călătorie într-un loc de o frumusețe căreia civilizația i-a domolit sălbăticia fără să o distrugă. A fost sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 12:30, pe TVR2.
Mai toți oamenii iși doresc ca măcar o dată în viață să experimenteze o călătorie într-un loc exotic. Cănd recitești istoria unui drum precum cele ale lui Cristofor Colum sau Marco Polo înțelegi ca lumea iți poate fi prietenă.
Pământul și râurile, oceanele și strâmtorile, promontoriile și fascinantele peșteri ...toate se îmbină în buchetul care poate ura călătorului bun venit.
În orizontul marinarilor, peticul de pământ zărit prin lentila ocheanului era speranța de a-și împlini visurile cu care porniseră pe drumul fără pulbere pentru a cuceriri noi teritorii, pentru a-și încărca vasele cu mirodenii rare, pentru a lega relații comerciale noi pentru schimburi profitabile și, în cele din urmă, pentru mai multă cunoaștere a oamenilor și a locurilor.
Geografia m-a atras spre o insulă europeană de o frumusețe căreia civilizația i-a domolit sălbăticia fără să o distrugă.
Liniștea de aici îți lasă sentimentul unui pustiu în mijlocul oceanului.
Considerată de localnici o „pictură făcută de zei“, insula Porta Santo este un loc deosebit, iar pe parcursul primelor secole ale colonizării, viața aici a fost dură, din cauza deficitului de apă potabilă.
Pe insula crește Arborele de sânge al Dragonului. Acesta este o specie care se auto-înnoiește, iar numele său vine de la secrețiile sale asemenea ruginii numite chiar aşa, "sângele dragonului".
Daca mergi în partea de sud-vest a insulei, nu poți să nu vezi vârful Pico Ana Fereira.
Fie că ții drumul de-a lungul țărmului sau urci pe șoselele care străbat dealurile și munții, ochii îți vor fugi non-stop către spectacolul oferit de acest arhipelag.
Lânga insula Porto Santo se afla insula Madeira.
Cărările de munte, bine marcate şi temeinic asigurate, ne invită la cele mai inedite descoperiri. Atunci când au început să ridice primele așezări, oamenii au amenajat canale săpate în stâncă, un fel de apeducte numite levadas, care aduceau apa în fiecare așezare.
Ideea acestui stil de canal de apă a fost adusă în Portugalia de către mauri.
Madeira este plină de tuneluri lungi, drumuri abrupte și curbe strânse săpate în stânci.
Pe măsură ce străbați insula de la nord la sud sau de la est la vest, constați cu încântare cum locurile și priveliștile se schimbă și cum activitățile localnicilor se completează una pe cealaltă. Nici un loc din Madeira nu seamănă cu altul, deși uneori sunt separate de numai câțiva km.
Mergând din sat în sat, urmând firul șoselei, descoperi în partea de nord a insulei casele tradiționale acestea fiind printre cele mai populare atracții.
Peisajul acestei regiuni este extrem de colorat: datorită câmpurilor cultivate și, de asemenea, datorită grădinilor picturale, pline de flori colorate.
Numele Santana, căci așa se numește așezarea, este de fapt o contopire a numelui Sfintei Ana și a fost fondat aici în secolul al XVI-lea .
Aici, călătorul se simte cumva pierdut si găsește răgazul să înțeleagă cum, de cele mai multe ori, natura își lasă o amprentă pe care omul, cu toate intervențiile sale ulterioare, nu reușeşte să o șteargă, ci doar să o amplifice, conferind spațiului și un sens cultural.
Elena Dinu - Jurnalist
***
Emisiunea Cap compas pe tvr.ro
***
Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.