loader

Cap Compas: Poveste de la ocean | VIDEO

O călătorie într-un loc de o frumusețe căreia civilizația i-a domolit sălbăticia fără să o distrugă. A fost sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 12:30, pe TVR2.

 

Cap Compas

Mai toți oamenii iși doresc ca măcar o dată în viață să experimenteze o călătorie într-un loc exotic. Cănd recitești istoria unui drum precum cele ale lui Cristofor Colum sau Marco Polo înțelegi ca lumea iți poate fi prietenă.

Pământul și râurile, oceanele și strâmtorile, promontoriile și fascinantele peșteri ...toate se îmbină în buchetul care poate ura călătorului bun venit.

 

(w882)

În orizontul marinarilor, peticul de pământ zărit prin lentila ocheanului era speranța de a-și împlini visurile cu care porniseră pe drumul fără pulbere pentru a cuceriri noi teritorii, pentru a-și încărca vasele cu mirodenii rare, pentru a lega relații comerciale noi pentru schimburi profitabile și, în cele din urmă, pentru mai multă cunoaștere a oamenilor și a locurilor.

(w882)

Geografia m-a atras spre o insulă europeană de o frumusețe căreia civilizația i-a domolit sălbăticia fără să o distrugă.

(w882)

Liniștea de aici îți lasă sentimentul unui pustiu în mijlocul oceanului.

Considerată de localnici o „pictură făcută de zei“, insula Porta Santo este un loc deosebit, iar pe parcursul primelor secole ale colonizării, viața aici a fost dură, din cauza deficitului de apă potabilă. ​

Pe insula crește Arborele de sânge al Dragonului. Acesta este o specie care se auto-înnoiește, iar numele său vine de la secrețiile sale asemenea ruginii numite chiar aşa, "sângele dragonului".

(w882)

Daca mergi în partea de sud-vest a insulei, nu poți să nu vezi vârful Pico Ana Fereira.

(w882)

Fie că ții drumul de-a lungul țărmului sau urci pe șoselele care străbat dealurile și munții, ochii îți vor fugi non-stop către spectacolul oferit de acest arhipelag.

(w882)

Lânga insula Porto Santo se afla insula Madeira.

(w882)

Cărările de munte, bine marcate şi temeinic asigurate, ne invită la cele mai inedite descoperiri. Atunci când au început să ridice primele așezări, oamenii au amenajat canale săpate în stâncă, un fel de apeducte numite levadas, care aduceau apa în fiecare așezare.

Ideea acestui stil de canal de apă a fost adusă în Portugalia de către mauri.

(w882)

Madeira este plină de tuneluri lungi, drumuri abrupte și curbe strânse săpate în stânci.

Pe măsură ce străbați insula de la nord la sud sau de la est la vest, constați cu încântare cum locurile și priveliștile se schimbă și cum activitățile localnicilor se completează una pe cealaltă. Nici un loc din Madeira nu seamănă cu altul, deși uneori sunt separate de numai câțiva km.

Mergând din sat în sat, urmând firul șoselei, descoperi în partea de nord a insulei casele tradiționale acestea fiind printre cele mai populare atracții.

Peisajul acestei regiuni este extrem de colorat: datorită câmpurilor cultivate și, de asemenea, datorită grădinilor picturale, pline de flori colorate.

Numele Santana, căci așa se numește așezarea, este de fapt o contopire a numelui Sfintei Ana și a fost fondat aici în secolul al XVI-lea .​

Aici, călătorul se simte cumva pierdut si găsește răgazul să înțeleagă cum, de cele mai multe ori, natura își lasă o amprentă pe care omul, cu toate intervențiile sale ulterioare, nu reușeşte să o șteargă, ci doar să o amplifice, conferind spațiului și un sens cultural.

 

Elena Dinu - Jurnalist

***

Reportaje pe Youtube

Instagram Cap compas

Emisiunea Cap compas pe tvr.ro

Facebook

***

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

8:00 Repere sacre

Duminica a treia din Advent Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Claudia Robu Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti

9:00 Ferma

*Anul 25 *Editia 1200

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA ,, Bob cu bob... se umple sacul “

Terenurile agricole din jurul Caracalului sunt cultivate cu grâu șsi rapită, soia, floarea soarelui si porumb. Fermierii olteni folosesc tehnologii adaptate zonei, de la cultivare până la fertilizare, protectia plantelor si la recoltare. Cooperativa agricolă BOBUL DE ROMANAȚI administrează peste 600 ha. Ea functionează din aprilie 2018 șsi a reusit să detină utilaje agricole, silozuri cu laboratorul aferent, un cântar auto șsi o hală pentru adăpostirea utilajelor dar si o moară de furaje de 2 t/ h cu stocarea șsi extrudarea cerealelor, cu sectie de ambalare în saci de 5 șsi 25 kg. Se produc aici nutreturi combinate din grâu, orz, orzoaică, ovăz, floarea soarelui alături de lucernă, paie si fân balotat. Elvis este sufletul Cooperativei șsi a început afacerile din 2005 cu o măcelărie-afacere de familie. Cu ajutorul fondurilor europene a construit pe locul unui siloz de cereale dezafectat, o fabrică de mezeluri, care produce din martie 2020. Are depozite frigorifice, camere de transare cu linii de productie automatizate moderne având un potential de 10 t/zi.Aici se produc mezeluri proaspete șsi afumate, după retete vechi , consacrate , cu calitate Premium, folosind toate ingredientele de la carne, condimente, membrane, toate verificate în laboratorul propriu. Se supraveghează șsi controlează toată productia si transportul cu masini frigorifice către magazinele de desfacere pe care le detine. Din cauza pestei porcine este nevoit să folosească si carne din import doar refrigerată. Îsi doreste construirea unei ferme de suine șsi a unui abator.

Participă: Marius Elvis Cazacu-fermier si manager fabrică de mezeluri, Caracal-Olt

ing. Viorel Pecoiu-specilist

*E BINE DE ȘSTIUT-Se apropie Sărbătorile de iarnă..pregătirile sunt în toi.

Un producător român, moldovean din zona Iasului, promovează de peste 30 de ani, gustul autentic al produselor noastre....amintiri gustative....din copilărie.Si exportul lor se bazează pe preparatele traditionale, etnice, țtărănesti-șsorici expandat, tochitură, cârnati cu usturoi din ferma proprie, scărită la ceaun si chiscă. Materia primă, carnea de porc, este produsă în ferma proprie ZooSab, sacrificată in abatorul propriu aflat la 3 km de fabrica de mezeluri si adusă cu camioanele frigorifice proprii.Când este nevoie se poate prelua carne de la fermierii din zonă, parteneri verificati, carne de vită, oaie, curcan si pui pentru unele specialităti. Fabrica are standarde ridicate de igienă si de productie. In cele 5 ferme ale Complexului lucrează 450 de angajati, peste 150 în fabrică, restul în ferma de suine, în brutărie, în vânzări, în cele 30 de mici magazine si în productia de preparate tip Gospodina. Productia este de peste 10.000 t / an, cu peste 100 de sortimente proaspete, fierte si afumate, crud-uscate si semipreparate. ,,Bunul gust nu se discută, din bun gust se naste produsul la noi.....,,

Participă: Marcel Iacob-antreprenor si manager Companie-Răchiteni-Iasi

ec. Edward Iacob-director de operatiuni

ec. Mirela Iacob-director de marketing

Emanuel Iacob-specialist IT

Costica Dascalu-ing.zootehnist

Dr.vet Neculai Trinca-consultant

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

publicat: joi, 12 decembrie 2024

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

Cum rămânem oameni, într-o lume atât de... inteligentă? Răspunsuri - vineri, la „Forţa ideilor”

De la roboți care răspund la întrebări, până la AI care creează lecții personalizate, viitorul sună... smart! Provocarea ar putea fi adaptarea la ...

Stere Gulea:

Invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" este Stere Gulea – regizor, scenarist, producător de film, profesor şi publicist. ...

 

#tvr2