Cap Compas: Porțile Afroditei | VIDEO
luni, 16 noiembrie 2020
Pe 21 noiembrie, la TVR 2, echipa „Cap Compas” a străbătut insula Cipru unde ne-am bucurat împreună de peisajele coastei Mării Mediterane. Urmăriți în articolul de mai jos ediția integrală.
Alte legături
Cap Compas

Echipa „Cap Compas” ne-a propus, într-o nouă ediție, o veritabilă imersiune în universul cipriot. De la mozaicuri unice în lume la teatre antice, de la mănăstiri la fortărețe, Ciprul devine pentru realizatorii emisiunii o frumoasă și unică poartă a Afroditei.

În apropierea stâncii zeiței Afrodita, dacă ar fi cer senin, albastrul și argintiul ar fi culorile cele mai potrivite. La vreme de furtună, vinețiul se amestecul cu sclipiri roșiatice vestind un altfel de crampei de lume.

(w640)

Pintenul de roca numită Petra tou romiou, care înseamnă „piatră grecului” este legat de miturile fondatoare ale ciprioților. Stânca este semnul material al locului în care s-a născut zeița Afrodita, considerată ocrotitoarea insulei.

(w640)

Dincolo de legendă, este însă cea mai frumoasă poartă de intrare în Cipru. Fără port și vapoare, acest liman se zămislește din răscolirea tumultoasă a valurilor cu nisipul țărmului.

Fortăreața din Larnaca duce cu gândul la epocile de răscruce ale cetății, în urma cărora a fost generată devenirea acesteia. Nevoia unui loc bine apărat în partea de sud-est a insulei s-a făcut simțită mai ales după ce orașul Famagusta, aflat în nord, a fost cucerit de genovezi.

(w640)

Vremurile de ocupație otomană și britanică au schimbat sorții și între ziduri a fost amenajată o închisoare. Ultima execuție care a avut loc aici a fost în anul 1948.

(w640)

Larnakes erau numite în vremurile antice sarcofagele și probabil vreo necropolă din apropiere să fi dat numele orașului care numără puțin peste 85 mii de locuitori.

Denumirea Skala a fost folosită în paralel pentru a identifica așezarea cu locul prielnic pentru acostarea vaselor și cu pază sigură pentru cei care căutau un loc ferit de primejdii.

Biserica Sf. Lazăr are o formă simplă, cu linii suple și intrări discrete. Este aproape ca o fortăreață, însă culoarea gălbuie îi conferă distincție și puritate.

(w640)

Numeroase artefacte, prin care se evidențiază diferite tipuri de moșteniri creștine, fac mândria acestui așezământ de cult. Un interior amplu se dezvoltă pe 31 m lungime și 14 m lățime, asemenea unui sanctuar împărțit în trei secțiuni distincte, separate prin coloane.

(w640)

În anul 1972 a fost descoperit sarcofagul și o parte din relicvele sfântului, în timpul unei renovări. O parte din moaște erau venerate încă din 890 când pe acest loc se afla doar o mică biserică închinată lui Lazăr din Betania. Biserica are 3 cupole, iar în Cipru mai sunt doar două de acest fel.

(w640)

Tradiția menționează că Lazăr s-a refugiat în Kition cam prin anul 33 pentru a scapă de preoții și fariseii care doreau să îl ucidă Nu sunt consemnate detalii despre  despre viața și activitatea Sf. Lazăr că episcop însă, având în vedere că în primul secol creștin cultul Afroditei și idolatria erau omniprezente pe insula Cipru, este mai mult decât probabil că misionarismul său a fost orientat spre împământenirea creștinismului și combaterea politeismului.

(w640)

O altă tradiție relatează că Fecioara Maria și Sf. Ioan l-au vizitat pe Lazăr când au ajuns în insula Cipru, după o călătorie grea în care mai întâi au fost duși de o furtună până în preajma zonei peninsulare a Muntelui Athos.

Fortăreața Kolosi, pe care o văd vizitatorii, a fost ridicată în 1454. Temeliile și edificiul anterior ne poartă cu două secole mai devreme în istorie, pe vremea când francii ajunși aici au hotărât să își consolideze poziția prin zidirea unei cetăți în 1210. Aveau să stăpânească vremelnic și templierii acest loc.

(w640)

Amenajat ca muzeu, ansamblul fortificat invită și la cunoașterea unor realități istorice din vremea în care trestia de zahăr cultivată în zonă genera prosperitate, iar licoarea din struguri, care există până în zilele noastre cu numele Commandaria, a fost înnobilată de regele Richard Inimă de Leu, cel care a numit-o vinul regilor și regele vinurilor.

În prezent Kourion este unul dintre cele mai impresionante locuri din insulă. Aici existau vile ale elitelor, care uimesc și în prezent prin rafinamentul mozaicurilor cu care erau împodobite.

(w640)

Porți și alei, dar mai ales încăperi ale vieții de zi cu zi, aveau drept notă a distincției și a bogăției mozaicurile.

Aria arheologică de la Kourion face parte și în prezent din proiecte de cercetare derulate în parteneriate internaționale. Finețea mozaicurilor este remarcabilă, conferind o notă de autenticitate unică locului.

(w640)

Prin apropiere se va fi aflat și templul lui Apollo, care era al treilea ca mărime din insulă, după cel al lui Zeus din Salamis și al Afroditei din Pafos.

Orașul Pafos, considerat cel mai vechi loc din lume în care a fost venerată Afrodita, invită inevitabil în parcul arheologic străjuit, simbolic, de farul care, prin veacul al XIX lea călăuzea pe navigatori spre canalul Suez. În 1962, pe când un agricultor din partea locului își ara pământul hazardul a făcut ca lama plugului să rămână înțepenită într-o piatră. Astfel a început epopeea scoaterii la lumina a celor patru case reprezentative ale sitului arheologic și a ansamblului format din agora, teatru, temple și edificii publice.

(w640)

Romanii au lăsat moștenire nu doar patru locuințe private, ci nume pentru posteritate … Dionisos, Orfeu, Aion și Tezeu …căci astfel sunt cunoscute locuințele împodobite cu inimitabile mozaicuri. Doar în casa demnitarului roman, Dionisos a fost dezvelită de sub țărână o suprafață de 555 mp de mozaic. Deși majoritatea descoperirilor sunt din vremea romanilor, ici colo poți avea surpriza întâlnirii cu elenisticul sau cu bizantinul timpuriu.

Capitelurile corintice de la biserica Agia Kiryaki parcă se înfig în cer, în timp ce pardoseli de marmură reflectă lumina în sclipiri cum doar în Cipru se zămislesc la întâlnirea razelor cu piatra. Spațiul sacru străjuit de mică biserica Agia Kyriaki a fost până la invazia arabă din anul 653 cel mai mare edificiu creștin din Cipru și una dintre catedralele magnifice ale Europei.

În altă margine de oraș, marea necropolă regală te poartă în lumea elenistică. Denumirea de mormânt regal vine, se pare, de la prezența grandioasă a acestui cimitir.

(w640)

Locul de îngropăciune este un ansamblu funerar folosit inițial pentru aristocrații orașului. Case ale veșniciei sub pământ, aflate în oglindă cu cele ale vieții cotidiene.

(w640)

Nu există foarte multe informații despre ritualuri, sau legate de persoanele care au fost îngropate în acest loc, însă asemănarea cu monumente funerare similare din Alexandria Delos sau Pergam întărește ipoteza existenței unor credințe religioase de tip sincretic.

Melissobouno sau Muntele albinelor se ridică semeț la câțiva km de Pafos, adăpostind alături de marea biserica a ansamblului monastic dedicat Adormirii Maicii Domnului, peștera în care s-a nevoit sfântul Neofit vreme de jumătate de secol - purtând spre cer drept pildă că nu toate cele pe care le știu oamenii sunt de folos, ci doar acelea care poartă în sine înțelepțirea drept călăuză spre cer.

(w640)

Pentru insula Cipru Sfântul Neofit Zăvorâtul este unul din cele mai importante elemente ale identității grecești și creștine și o verigă esențială care leagă generațiile contemporane cu vestita împărăție grecească bizantină. ​

 

 

 • 01:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  * Partea a doua Prezintă: Marina Almășan Producător Marina Almășan Realizatori :Dana Grigore și Elena Cristescu. Redactori: Laura Demeter, Costin Teodorescu, Mirela Goldic Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 02:00
  România…în bucate
  TVR Iaşi * Descriptio Moldaviae Emisiune realizată de TVR Iaşi Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 02:30
  România…în bucate
  TVR Cluj * Cu tigaia'n spate Emisiune realizată de TVR Cluj Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 03:00
  FILLER
  călătorie iarnă (din mapa de rezerve)
 • 03:07
  Telejurnal TVR2
 • 03:40
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:00
  Documentar360°-GEO
  *Kenya-în paşi de dans (Kenya, alors on danse, Franţa-Germania, 2019) Realizator: Myriam Bou-saha Redactor: Corina Feleagă
 • 05:00
  Destine ca-n filme
  Prezintă: Iuliana Marciuc Producători: Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma Realizator Silvia Ionescu Redactor Dana Ilie
 • 05:55
  Poate nu ştiai
  Realizator: Călin Petrescu
 • 06:00
  Cap compas
  Producator: Elena Dinu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Cluj * Cu tigaia'n spate Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 08:00
  Strop şi balonaş
  Serial copii*(Splash and bubbles-SUA, 2016) PREMIERA * Episoadele 13 si 14 /40 Voci: John Tartaglia, Leslie Carrara-Rudolph, Raymond Carr, Aymee Garcia * Animaţie . Peştişorul galben Strop şi prietena lui pictată în culori vii, Balonaş, locuiesc în Oraşul de Coral din adâncul oceanului. Împreună cu ceata lor de prieteni, din care fac parte căluţi de mare, meduze şi caracatiţe, ei explorează reciful, descoperind diverşi „cetăţeni ai mărilor”, care sunt dornici de distracţie, dar şi de a învăţa lucruri noi şi interesante. *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Gabriela Onea
 • 09:00
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor: Cristina Moiseiu Radulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L
 • 09:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  *sezon nou Amfitrion: Daniela Zeca Buzura *Invitat: Dinu Flămând -poet, eseist, traducător, diplomat, jurnalist şi comentator politic. Trăieşte şi lucrează în Franţa şi România. ’’Am plecat din România când n-am mai găsit niciun motiv să mă stimez’’-spune Dinu Flămând care a petrecut 20 de ani la microfonul Radio France International. Rămâne ca literatura română să îi recupereze complet poezia, eseurile şi traducerile. Este mereu pe drum, tentând nu o dată soarta care, generoasă, i-a creat o multitudine de oportunităţi la care, în mod normal, nu s-ar fi gândit. Dar numai cine nu riscă, nu câştigă, nu-i aşa? Este un principiu pe care Dinu Flămând l-a aplicat, atât vieţii personale, cât şi activităţii de scriitor şi traducător. Oricine parcurge biografia sa, nu se poate să nu-şi pună întrebarea: Oare când o fi avut timpul fizic de a scrie atât de mult (aproape 20 de volume de poezie publicate, eseuri critice), de a traduce titluri reprezentative din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, de a călători în toată lumea, de a privi cu un ochi atent şi neiertător realităţile lumii contemporane şi de a le comenta ca jurnalist în presa scrisă sau la radio. ’’În momentul în care tratăm culutura ca pe o marfă din supermarket, scriitorul este obligat să rămână un revoltat’’. Subscriem părerii sale şi vă invităm să-i fiţi aproape la întâlnirea de la Grădina Cărtureşti-Verona alături de Daniela Zeca Buzura. Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  *sezon nou *Colţ de rai cu natura şi cai *Iubeşte caii! Vizitează hergheliile româneşti. Karl Reiter, austriac şi antreprenor, este un exemplu pentru noi toţi cei descălecaţi în Carpaţi. Karl şi-a înobilat viaţa trăind între şi pentru cai. În sudul Austriei. Unde are depotrivă grijă de oameni şi de fiinţele fără grai. Cunoaşte România datorită cailor ei. L-am cunoscut la Heghelia Beclean. Karl Reiter este întemeietorul turismului de wellness în Europa. Aşa că l-am urmat şi la cel mai premiat complex wellness din sudul Austriei, acolo unde adulţii care vor intimitate șşi familiile cu copii au hotelurile lor distincte. ŞȘi cel mai mare SPA din Europa. Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  Cap compas
  *sezon nou * Repere azere Producator: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  * Prima parte * Gala umorului continuă în grila de toamnă a canalului TVR2 cu cel de-al 14-lea sezon. Un nou sezon dedicat maeştrilor comediei româneşti. Aşadar, în fiecare vineri seara vă dăm întâlnire, prin intermediul Arhivei de Aur a Televiziunii Române, cu cei ce ne-au făcut, de-a lungul anilor, să râdem cu poftă în faţa micilor ecrane. Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 14:00
  Gala umorului
  *Partea a doua * Gala umorului continuă în grila de toamnă a canalului TVR2 cu cel de-al 14-lea sezon. Un nou sezon dedicat maeştrilor comediei româneşti. Aşadar, în fiecare vineri seara vă dăm întâlnire, prin intermediul Arhivei de Aur a Televiziunii Române, cu cei ce ne-au făcut, de-a lungul anilor, să râdem cu poftă în faţa micilor ecrane. Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  *sezon nou * Prima parte Prezintă: Marina Almășan Co-prezentator: Costin Teodorescu *Emisiune înregistrată în studioul Pangrati Invitaţii: Colind Andra Matei + Gabriela Comaneci ( Bucovina) Medicul Cătălin Cîrstoveanu -Neonatologul Cătălin Cîrstoveanu, numit de către părinţi "Îngerul copiilor", este şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie. Maria Baltac -În urmă cu 19 ani s-a născut prematur având doar 650g, ajutată de medicul Cătălin Cîrstoveanu . Acum este studentă la edicină şi îşi doreşte să ajute toţi oamenii. Mariana Pachis -un artist complet (scenograf, pictor, sculpltor) violonista Valentina Daniela Coţofană Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 16:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  *sezon nou * Partea a doua Prezintă: Marina Almășan Co-prezentator: Costin Teodorescu *Emisiune înregistrată în studioul Pangrati Invitaţii: Cristina Strecopitov -Actriţă-magician. Cristina Strecopitov este considerată de media prima femeie magician din România! Gabriel Dorobanţu -Vine să ne spună povestea cântecului “Hai, vino iar în gara noastră mică” Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 17:00
  Fraţi de viţă
  PREMIERĂ Producător Cătălin Heson O coproductie TVR-Asociatia Vinarium
 • 17:30
  MotorVlog
  *sezon nou Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor: Cristina Moiseiu Radulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L
 • 18:00
  Zile cu stil
  *sezon nou * Colecţia street-style *Dieta indiană, cu Maria Mihăila *Ruta Sănătăţii ne conduce pe căile Neurologiei *Cât şi cum îi afectează pe copiii noştri doza de online pe care le-o oferă şcoala, ne spune psihologul Eduard Puiu. *Reţete şi sfaturi preţioase, în domeniul cosmeticii, cu Ioana Marinescu *Interviu cu Saveta Bogdan, artist folclor Redactor Sorina Soare.​ Producător Tv-Luiza Caravasile O coproductie TVR-Mirampeck Media SRL
 • 18:53
  Sport
  Transmisiune directă
 • 19:00
  Telejurnal TVR2
  Transmisiune directă
 • 19:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 19:55
  FILLER
  *Moş Crăciun *ep.4
 • 20:10
  Dumnezeu iartă, eu nu!
  Film*(Dio perdona... io no!-Italia, 1967) Regia: Giuseppe Colizzi Cu: Terrence Hill, Bud Spencer, Frank Wolff * Western . Cat Stevens, poreclit „Doc”, mare pistolar şi cartofor, face echipă cu agentul de asigurări Hutch Bessy, zis şi „Earp”, ca să descopere cine a jefuit un tren care transporta banii unei bănci. Fiindcă hoţul n-a ezitat să-i ucidă cu sânge rece pe pasagerii trenului, Earp bănuieşte o mai veche cunoştinţă de-a lor, pe banditul Bill Sant’Antonio, care şi-a înscenat propria moarte şi se ascunde împreună cu banda lui în apropierea graniţei mexicane. Redactor: Cristina Crăciun
 • 22:05
  Viaţa visată
  Serial*(La vita promessa-Italia, 2018) PREMIERĂ *Sezon 2*Episodul 4 din 6 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Dramă . Sicilia, 1921. Carmela Carrizzo, soţie şi mamă a cinci copii, devine ţinta obsesiei lui Vincenzo Spano, un vătaf fără scrupule, care, neputând s-o seducă, o persecută până la a-i ucide soţul şi a-i lăsa unul dintre fii neputincios. Ca o leoaică în stare de orice ca să-şi salveze puii, Carmela îşi adună toate forţele şi porneşte împreună cu copiii ei într-o călătorie lungă şi primejdioasă peste ocean, către America. Familia se instalează într-un apartament din cartierul newyorkez Mica Italie, unde curajoasa siciliancă îndrăzneşte să viseze la o viaţă mai bună decât cea de care fugise. Dar „pământul făgăduinţei” este, în realitate, o ţară dominată de criza economică şi de prohibiţie, iar necazurile nu vor întârzia să reapară. Redactor: Adriana Vulpe
 • 23:00
  Distractiile lui Cazacu
  PREMIERA *În fiecare episod vom avea un invitat/ vedetă. În prima parte vom lua invitatul de acasă cu o maşina. În drumul nostru către locaţie surpriză vom avea un interviu cu invitatul. Interviul se doreşte a fi haios dar şi plin de emoţie. Totodată căutăm ca prin acest interviu să învăţăm câte ceva de la fiecare invitat al nostru. În partea a doua apare elementul distracţie. Invitatul împreună cu prezentatorul se vor distra în locaţii diferite dar atent alese cu un spectru foarte larg de la parcuri de distracţii, sărit cu paraşuta cât şi în locuri elegante gen restaurant, club. Gazda Cătălin Cazacu Invitat: Jurnalist : Bernard Tatomir O productie SC Raul International
 • 23:35
  Zile cu stil
  Redactor Sorina Soare.​ Producător Tv-Luiza Caravasile O coproductie TVR-Mirampeck Media SRL
 • 00:30
  Dumnezeu iartă, eu nu!
  Film *(Dio perdona... io no!-Italia, 1967) Regia: Giuseppe Colizzi Cu: Terrence Hill, Bud Spencer, Frank Wolff * Western . Redactor: Cristina Crăciun
 • 02:25
  Viaţa visată
  Serial *(La vita promessa-Italia, 2018) PREMIERĂ *Sezon 2*Episodul 4 din 6 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Drama Redactor: Adriana Vulpe
 • 03:20
  Sport
 • 03:27
  Telejurnal TVR2
 • 04:00
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:15
  Strop şi balonaş
  Serial copii *(Splash and bubbles-SUA, 2016) Voci: John Tartaglia, Leslie Carrara-Rudolph, Raymond Carr, Aymee Garcia *Episodul 13 si 14 *Animaţie . *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Gabriela Onea
 • 05:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 05:55
  Poate nu ştiai
  Realizator: Călin Petrescu