Cap Compas: Porțile Afroditei | VIDEO
luni, 16 noiembrie 2020
Pe 21 noiembrie, la TVR 2, echipa „Cap Compas” a străbătut insula Cipru unde ne-am bucurat împreună de peisajele coastei Mării Mediterane. Urmăriți în articolul de mai jos ediția integrală.
Alte legături
Cap Compas

Echipa „Cap Compas” ne-a propus, într-o nouă ediție, o veritabilă imersiune în universul cipriot. De la mozaicuri unice în lume la teatre antice, de la mănăstiri la fortărețe, Ciprul devine pentru realizatorii emisiunii o frumoasă și unică poartă a Afroditei.

În apropierea stâncii zeiței Afrodita, dacă ar fi cer senin, albastrul și argintiul ar fi culorile cele mai potrivite. La vreme de furtună, vinețiul se amestecul cu sclipiri roșiatice vestind un altfel de crampei de lume.

(w640)

Pintenul de roca numită Petra tou romiou, care înseamnă „piatră grecului” este legat de miturile fondatoare ale ciprioților. Stânca este semnul material al locului în care s-a născut zeița Afrodita, considerată ocrotitoarea insulei.

(w640)

Dincolo de legendă, este însă cea mai frumoasă poartă de intrare în Cipru. Fără port și vapoare, acest liman se zămislește din răscolirea tumultoasă a valurilor cu nisipul țărmului.

Fortăreața din Larnaca duce cu gândul la epocile de răscruce ale cetății, în urma cărora a fost generată devenirea acesteia. Nevoia unui loc bine apărat în partea de sud-est a insulei s-a făcut simțită mai ales după ce orașul Famagusta, aflat în nord, a fost cucerit de genovezi.

(w640)

Vremurile de ocupație otomană și britanică au schimbat sorții și între ziduri a fost amenajată o închisoare. Ultima execuție care a avut loc aici a fost în anul 1948.

(w640)

Larnakes erau numite în vremurile antice sarcofagele și probabil vreo necropolă din apropiere să fi dat numele orașului care numără puțin peste 85 mii de locuitori.

Denumirea Skala a fost folosită în paralel pentru a identifica așezarea cu locul prielnic pentru acostarea vaselor și cu pază sigură pentru cei care căutau un loc ferit de primejdii.

Biserica Sf. Lazăr are o formă simplă, cu linii suple și intrări discrete. Este aproape ca o fortăreață, însă culoarea gălbuie îi conferă distincție și puritate.

(w640)

Numeroase artefacte, prin care se evidențiază diferite tipuri de moșteniri creștine, fac mândria acestui așezământ de cult. Un interior amplu se dezvoltă pe 31 m lungime și 14 m lățime, asemenea unui sanctuar împărțit în trei secțiuni distincte, separate prin coloane.

(w640)

În anul 1972 a fost descoperit sarcofagul și o parte din relicvele sfântului, în timpul unei renovări. O parte din moaște erau venerate încă din 890 când pe acest loc se afla doar o mică biserică închinată lui Lazăr din Betania. Biserica are 3 cupole, iar în Cipru mai sunt doar două de acest fel.

(w640)

Tradiția menționează că Lazăr s-a refugiat în Kition cam prin anul 33 pentru a scapă de preoții și fariseii care doreau să îl ucidă Nu sunt consemnate detalii despre  despre viața și activitatea Sf. Lazăr că episcop însă, având în vedere că în primul secol creștin cultul Afroditei și idolatria erau omniprezente pe insula Cipru, este mai mult decât probabil că misionarismul său a fost orientat spre împământenirea creștinismului și combaterea politeismului.

(w640)

O altă tradiție relatează că Fecioara Maria și Sf. Ioan l-au vizitat pe Lazăr când au ajuns în insula Cipru, după o călătorie grea în care mai întâi au fost duși de o furtună până în preajma zonei peninsulare a Muntelui Athos.

Fortăreața Kolosi, pe care o văd vizitatorii, a fost ridicată în 1454. Temeliile și edificiul anterior ne poartă cu două secole mai devreme în istorie, pe vremea când francii ajunși aici au hotărât să își consolideze poziția prin zidirea unei cetăți în 1210. Aveau să stăpânească vremelnic și templierii acest loc.

(w640)

Amenajat ca muzeu, ansamblul fortificat invită și la cunoașterea unor realități istorice din vremea în care trestia de zahăr cultivată în zonă genera prosperitate, iar licoarea din struguri, care există până în zilele noastre cu numele Commandaria, a fost înnobilată de regele Richard Inimă de Leu, cel care a numit-o vinul regilor și regele vinurilor.

În prezent Kourion este unul dintre cele mai impresionante locuri din insulă. Aici existau vile ale elitelor, care uimesc și în prezent prin rafinamentul mozaicurilor cu care erau împodobite.

(w640)

Porți și alei, dar mai ales încăperi ale vieții de zi cu zi, aveau drept notă a distincției și a bogăției mozaicurile.

Aria arheologică de la Kourion face parte și în prezent din proiecte de cercetare derulate în parteneriate internaționale. Finețea mozaicurilor este remarcabilă, conferind o notă de autenticitate unică locului.

(w640)

Prin apropiere se va fi aflat și templul lui Apollo, care era al treilea ca mărime din insulă, după cel al lui Zeus din Salamis și al Afroditei din Pafos.

Orașul Pafos, considerat cel mai vechi loc din lume în care a fost venerată Afrodita, invită inevitabil în parcul arheologic străjuit, simbolic, de farul care, prin veacul al XIX lea călăuzea pe navigatori spre canalul Suez. În 1962, pe când un agricultor din partea locului își ara pământul hazardul a făcut ca lama plugului să rămână înțepenită într-o piatră. Astfel a început epopeea scoaterii la lumina a celor patru case reprezentative ale sitului arheologic și a ansamblului format din agora, teatru, temple și edificii publice.

(w640)

Romanii au lăsat moștenire nu doar patru locuințe private, ci nume pentru posteritate … Dionisos, Orfeu, Aion și Tezeu …căci astfel sunt cunoscute locuințele împodobite cu inimitabile mozaicuri. Doar în casa demnitarului roman, Dionisos a fost dezvelită de sub țărână o suprafață de 555 mp de mozaic. Deși majoritatea descoperirilor sunt din vremea romanilor, ici colo poți avea surpriza întâlnirii cu elenisticul sau cu bizantinul timpuriu.

Capitelurile corintice de la biserica Agia Kiryaki parcă se înfig în cer, în timp ce pardoseli de marmură reflectă lumina în sclipiri cum doar în Cipru se zămislesc la întâlnirea razelor cu piatra. Spațiul sacru străjuit de mică biserica Agia Kyriaki a fost până la invazia arabă din anul 653 cel mai mare edificiu creștin din Cipru și una dintre catedralele magnifice ale Europei.

În altă margine de oraș, marea necropolă regală te poartă în lumea elenistică. Denumirea de mormânt regal vine, se pare, de la prezența grandioasă a acestui cimitir.

(w640)

Locul de îngropăciune este un ansamblu funerar folosit inițial pentru aristocrații orașului. Case ale veșniciei sub pământ, aflate în oglindă cu cele ale vieții cotidiene.

(w640)

Nu există foarte multe informații despre ritualuri, sau legate de persoanele care au fost îngropate în acest loc, însă asemănarea cu monumente funerare similare din Alexandria Delos sau Pergam întărește ipoteza existenței unor credințe religioase de tip sincretic.

Melissobouno sau Muntele albinelor se ridică semeț la câțiva km de Pafos, adăpostind alături de marea biserica a ansamblului monastic dedicat Adormirii Maicii Domnului, peștera în care s-a nevoit sfântul Neofit vreme de jumătate de secol - purtând spre cer drept pildă că nu toate cele pe care le știu oamenii sunt de folos, ci doar acelea care poartă în sine înțelepțirea drept călăuză spre cer.

(w640)

Pentru insula Cipru Sfântul Neofit Zăvorâtul este unul din cele mai importante elemente ale identității grecești și creștine și o verigă esențială care leagă generațiile contemporane cu vestita împărăție grecească bizantină. ​

 

 

 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan