Itinerarium în Plovdiv nu a însemnat doar un traseu fizic urmărind puncte de pe harta orașului, ci și o călătorie prin sufletul și făptuirile oamenilor de aici.
Echipa Cap Compas, în colaborare cu Departamentul pentru Turism al municipalităţii Plovdiv visitplovdiv.com, propune o călătorie în acest oraş-capitală culturală europeană, pe un traseu din care nu lipsesc mărturiile timpurilor romane, cele ale epocii bizantine, celebrarea unor evenimente istorice şi frumusețea ceremoniilor sărbătorii naţionale.
Romanii antici nu foloseau de regulă hărţile pentru a călători, ci înscrisuri pe pergament sau incizate în metal, care erau numite itinerarium şi marcau numele locurilor de pe o anumită rută.
Plovdiv este oraşul care îşi leagă devenirea de ape şi de înălţimi.
Până la înflorirea din antichitatea romană aşezarea numită probabil de traci Eumolpia sau Pulpudeva şi ridicată pe colina Nebet Tepe avea deja 5 milenii de evoluţie. Aici este vatra odrăslirii mai multor civilizaţii, care fac din Plovdiv oraşul etern al Bulgariei, un spaţiu unic în care activitatea umană nu a încetat niciodată de la apariția sa până în zilele noastre. Orașul-cetate stăpânit de traci îşi începuse dezvoltarea din epoca fierului. În secolul al IV-lea î.Hr., regele Filip al II-lea a cucerit cetatea pe care a numit-o Philippopolis, integrând aşezarea în Imperiului Macedonean. Orașul a avut șansa de a străluci și de a evolua în vasta cultura elenistică zămislită sub sceptrul lui Alexandru Macedon.
Plovdiv oferă într-o arie relativ restrânsă o diversitate de invidiat de spaţii de relaxare, restaurante, magazine pentru suveniruri, situri arheologice, muzee, expoziţii, toate vegheate de cele trei coline principale în căuşul cărora s-au sălăşluit oamenii locului.
Anul 2024 a fost dedicat pentru o reverenţă colectivă, socială, culturală şi politică faţă de statutul de capitală culturală europeană deţinut de Plovdiv. O simpla enumerare a unor cifre 20..10 …5 .. au readus în prim-plan evaluarea sintetică a ceea ce au întreprins oamenii de aici începând din 1999, când Uniunea Europeana a desemnat oraşul drept gazdă a Lunii Culturii, continuând cu anul 2019, când Plovdiv a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii şi ajungându-se în 2024, când suma actelor culturale a putut fi sintetizată sub deviza "împreună", ca vector al unei dezvoltări progresive prin care actul cultural a fost inserat drept componentă esenţială a unui progres cultural incontestabil.
Teatrul antic din Philipoppol se numără printre cele mai semnificative descoperiri din perioada romană. Zona pentru spectatori înseamnă 28 de rânduri de scaune de marmură îmbrățişând dinspre înalt scena-orchestră în formă de potcoava. În prezent, spaţiul arată cum un simbol vechi devine fără de vârstă şi se poate adapta vieții culturale moderne a orașului.
Zona arheologică a forumului roman se constituie concret într-o imagine sugestivă a straturilor de civilizaţie care s-au suprapus aici.
Romanitatea a însemnat afirmarea oraşului ca centru regional şi ca metropolă.
Se poate spune că cetatea a coborât dinspre dealuri spre câmpie, păstrând insă structura urbană tipică pentru orașele care au fost fondate înainte de perioada Imperiului Roman, dezvoltându-se în noi condiții. Având acropola rămasă pe cele trei dealuri s-a continuat viata într-un oraș nou, articulat pe un plan ortogonal, având forumul drept centru administrativ și social si cele mai importante edificii publice situate în jurul acestuia.
Străzile principale …cardo și decumanus maximus… se intersectează în afara intrării de est a forumului in zona pietonala din zilele noastre. Complexul de clădiri publice, odeonul, biblioteca și clădirea trezoreriei adăugau forumului nu doar frumusețe, ci și prestigiu. Philipopolis a fost situat primul oraș Trezorerie din Moesia și Tracia.
În straturile arheologice se pot distinge patru faze principale de construcție. Acest spațiu este cel mai mare complex de forumuri de pe teritoriul Bulgariei.
Ca in oricare metropolă romană există și un stadion din care în prezent sunt scoase la lumina câteva segmente centrale aflate în chiar inima orașului la câțiva metru sub nivelul pe care pășesc sute sau mii de localnici zilnic. Puteau asista la diferitele reprezentații peste 30 mii spectatori.
Bazilica episcopală a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice derulate între anii 1982 și 1986.
Pardoselile din mozaic evidențiază combinația unor diferite influențe culturale, tradiții și resurse locale devenind o enciclopedie a dezvoltării și răspândirii artei decorațiilor în antichitatea târzie. Este o bazilică cu trei nave, cu o absidă la est … un pronaos și un atrium la vest. Suprafața totală acoperită cu mozaic este de peste 2000 mp. Ansamblul bazilical asociat unui apogeu al artei antichității târzii este și preambul al manierei in care avea să se dezvolte în evul mediu timpuriu arhitectura bizantină.
Moscheea Dzhumaya aparține unei categorii arhitectonice mai rare și anume cea a moscheilor cu mai multe cupole. Edificiul este principalul altar musulman din Plovdiv, având dimensiuni remarcabile …. 40 m lungime pe 30 de metri lațime. Localnicii obișnuiau să numească moscheea Muradiye, adică a sultanului Murad în onoarea ctitorului.
Moscheea Dzhumaya este una dintre cele mai vechi și mai mari clădiri de cult otomane din Balcani. Tehnica de construcție evidențiază influența arhitecturii bizantine și bulgare vechi, straturile de piatră alternând cu cele de cărămidă. Uimitoarele decorațiuni din interiorul moscheii sunt conforme cu învățăturile coranice, fiind incizate sau pictate doar motive geometrice și florale sau pasaje din cartea sfântă a musulmanilor.
Cuceritorii otomani au permis populației ortodoxe să construiască in locul catedralei Sf.Petka o biserica pe colina Dzhambaz Tepe in apropiere de zona teatrului roman, care deși a fost închinată mai intâi Sf Parascheva din Epivata, a fost rededicată vremelnic, pe la mijlocul secolului al 19-lea, ca urmare a insistențelor comunității grecești unei alte Sf Parascheva … mucenița de la Roma.
Pietatea populară și statornicia clericilor au fîcut ca cinstirea Sf Cuvioase Parascheva să se implinească in biserica Sf. Petka Nova, locaș de cult inaugurat in 1888 pe locul unei biserici antice, edificată in stil renascentist bulgar și având trei nave.
Sf Parascheva se bucura de o venerație deosebită în Bulgaria, având în vedere faptul că vreme de 160 ani moaștele Sveta Petka Târnovska, așa cum este pomenită în calendarul ortodox bulgar, au fost adăpostite in Veliko Tărnovo.
Închinată Adormirii Maicii Domnului, catedrala mitropolitană este construită pe locul unei biserici din veacul al 9-lea, distrusă în 1371 după înstăpânirea otomanilor aici.
Bazilica actuala a fost construita in 1845. În 1881 a fost ridicat turnul clopotniță, iar în 1930 curtea a fost mărită și amenajată ca terasă adaptată pentru ceremonii de amploare. Aici sunt oficiate principalele slujbe de către mitropolitul de Plodviv. Biserica Ortodoxă Bulgara este una dintre cele mai vechi din Europa, trecând prin diferite etape de organizare instituțională timp de peste un mileniu.
Monumentul unificării inseamnă ancorarea in epoca modernă a Bulgariei, având in vedere Unificarea Principatului Bulgariei și a provinciei Rumelia de Est in 1885, a fost un moment istoric semnificativ prin care s-a dovedit că bulgarii nu numai că își merită libertatea, ci și că au puterea de a-și dirija destinul.
Monumentul Unificării din Plovdiv a fost inaugurat în 1985 în onoarea centenarului unirii din 1885. Patria Mamă ține coroana de laur a victoriei în mâini. Aripile în zbor simbolizează cele două părți unite ale Bulgariei. Ziua Națională a Bulgariei este o sărbătoare specială pentru Plovdiv.
Foto și text credit: Titi Dincă
Producător Elena Dinu