„Cap Compas”: Kastoria, preț de o zi
joi, 24 martie 2022
Într-un ambient paradisiac, parcurgem un itinerar în care sunt surprinse artă, parcuri naturale, religie, mediul rural al vlahilor, proiecte europene pentru agricultură, sanctuare pentru protejarea urșilor și podgorii. Sâmbătă, 26  martie, de la ora 12.30.
Alte legături
Cap Compas

Orașul Kastoria este asemenea unui joc de puzzle care impresionează prin ordinea așezării fiecărei piese indiferent de faptul că aceasta poate fi casă, grădină, alee, desiș sau formă de relief.

(w640)

Muzeul bizantin, organizat sub patronajul ministerului elen al culturii și administrat de eforatul antichităților din Kastoria, instituție fondată în 1989, devine  cortina care dezvăluie  pe o scenă atinsă de nimbul religiozității și al artei expresii materiale ale frumosului care își au originile în egală măsura în lumea  imaterială, dar și în cea pământească.
(w640)
Caracterul unic al exponatelor este relevant pentru descifrarea funcției picturii sacre în universul religios al omului.
Lacurile Prespa au o valoare notabilă datorită mediului natural bogat și a peisajului, dar și datorită unor  mărginimi cu sate tradiționale și remarcabile monumente bizantine. Regiunea are un incontestabil potențial pentru dezvoltarea ecoturismului, a pescuitului sportiv și a sporturilor acvatice.
(w640)
Insula Agios Ahilios, aflată în mijlocul lacului mic de la Prespa, este un reper esențial pentru înțelegerea fascinantei istorii a acestui colț de lume. În secolul al X-lea, această insulă a fost unul dintre centrele puterii imperiale bulgare, epoca din care se păstrează ruinele masive ale bazilicii Sf. Ahilios.
(w640)
Pe această mică insulă se pare că a fost primul sediu al țarului Samuel,  care a ctitorit măreața catedrală din care au rămas doar ziduri și contururi de incinte. Planul arhitectural este similar cu cel al Marii Bazilici din vechea capitală Pliska, aflată pe teritoriul Bulgariei din zilele noastre.
Acoperind o suprafață de 260 km2, Megali Prespa are o adâncime de maxima 55 m. Ici-colo, prin margini de viroage, câte o icoană pictată direct pe stânca muntelui anticipează că ne aflăm într-o zonă cu un patrimoniu material și spiritual unic.
Panagia Eleusa, ce se tălmăcește Maica Domnului cea tandră și milostivă, face parte dintr-un complex eremitic vast care adună doar în această zonă, supranumita Micul Athos, alte 5 schituri. Anul de referință pentru ridicarea schitului este 1410, ctitori fiind principele sârb Vukasin împreună cu călugării Sava Iaocov și Varlaam. Este o zidire de cult manifest pentru solidaritatea care trebuia să existe între creștini în vremurile de restriște care începeau în Europa continentală prin stăpânirea otomană.
(w640)
Agios Germanos este singurul sat din regiune în care s-au păstrat toate casele vechi de piatră. Biserica bizantină, care este centrul de interes al  actualului sat, datează de la începutul secolului al XI-lea. Pictura în frescă a fost realizată în trei etape diferite. Cel mai vechi strat dezvăluie scene zugrăvite în secolul al XI lea, despre care se presupune că au fost realizate imediat după finalizarea edificiului. Biserica a fost construită  în cinstea patriarhului Constantinopolului Germanos, care a devenit și sfânt protector al zonei. Este posibil să fi funcționat ca biserică episcopală pentru Prespa după abandonarea bazilicii Agios Achilios. Elementele decorative în combinație cu planul bisericii și cu forma cupolei asociază locașul de cult cu perioada de revenire a zonei sub puterea bizantină în timpul împăratului Vasile II.
(w640)
La poale de înălțimi semețe se descoperă așezat la 1350 m altitudine satul Nimfeo și nu de la nimfe îi vine numele, ci de la vechiul cuvânt dorian nifeos, care înseamnă îmbrăcat în zăpadă. De aici și Neveska, nume purtat de cătun la vremea întemeierii de către vlahi. Închipuiri de legendă acoperă cu un fel de nimb casele, și mai ales biserica Sf Nicolae, ale cărei temelii au fost puse încă de la așezarea vlahilor în zonă în 1385. Erau păstori și luptători care s-au refugiat în munți din fața năvălirilor otomane.
(w640)
Lăcașul de cult, construit după modelul bisericilor timpurii, este unul dintre cele mai mari din Macedonia de Vest, loc în care opresc întotdeauna marii ierarhi ajunși în zonă. O întreită rezidire a edificiului a avut loc începând de la prima piatră de temelie, întrucât a fost ridicat de fiecare dată după cate o distrugere, mai întâi în 1867 și in cele din urmă în 1951, după incendiul provocat de naziștii  în 1947, cu sprijinul Asociației Editorilor de Ziare din Atena care a strâns banii necesari pentru renovare.
(w640)
Bogăția sătenilor s-a datorat meșteșugului confecționării de obiecte din argint care, începând din 1630 a devenit activitatea de baza aici și a făcut din acest sătuc un loc celebru pentru mai bine de trei secole. După ce localnicii au ajuns la un armistițiu cu otomanii, acceptându-se în schimbul unei taxe simbolice autonomia așezării, zona a avut parte de o prosperitate care se simte până în zilele noastre.
Facem cunoștință cu ospitalitatea greacă și vlahă strânsă în buchet de bună ospeție pentru tot omul ce calcă pragul pensiunii La moara.
Culori vesele în nuanțe care se pot îngâna într-o poezie subtilă atât cu înserarea, cât și cu strălucirile matinale. Ici-colo pare ca niște copii s-au jucat cu culori și bucăți de materiale pentru a amenaja căsuța din poveștile rostite de bunici în fața focului. La moară se așază în amintiri cu nedefinite nostalgii și prietenie, care se amestecă pentru a  arăta că ne aflăm într-un ținut în care starea de bine este nota dominantă.
(w640)
Aceste colțuri cu nebănuite surprize se continua aici prin sanctuarul urșilor gestionat de asociația ARKTOUROS, care a amenajat o zonă special împrejmuită, cu suprafața de 20 hectare, pentru ocrotirea unor specimene de urs. În limba greaca ARKTOUROS înseamnă gardianul urșilor, iar această pază a nobilelor animale este integral asumată de promotorii acestui tip de activități.
(w640)

Descoperim fertilitatea aridității, la 600 m altitudine, materializată prin muncă și inventivitate în deja celebrii ardei roșii de Florina, care în zona satului Agios Pantelimonos sunt cultivați din tată în fiu de familia Naoumidis. Pentru a controla calitatea, agricultorii dețin răsaduri verificate, provenite doar din soiul local și din semințe păstrate de la un an la altul.
(w640)
Naoumidis a devenit un brand în Grecia și mult dincolo de granițele țării, numele fiind sinonim cu calitatea, iar în unele cazuri cu unicitatea. Nu este implementat niciun proces de hibridare și puținul recoltat este incontestabila emblemă a producției bio. Dragostea pentru pământul fertil și admirația pentru produsele grecești fac din Naoumidis un fel de sipet mitologic al Amalteei, recognoscibil în multe țări și în gastronomia de top a numeroase bucătării din lume. Multe din bunătățile de aici se încadrează în paradigma generoasă a aperitivului mediteraneean, peste care doar câțiva stropi de ulei fac trecerea din borcane către papilele gustative.
(w640)
Răgazul nostru la podgorias Alfa este relevant pentru felul in care un viticultor și un chimist au conlucrat pentru a identifica în această parte a Greciei solul potrivit pentru crearea unui vin unic.
(w640)
Know-how-ul profesional, experiența și efortul echipei, în toate etapele de producție și promovare, sunt condiții necesare pentru rezultatul dorit. Clima locală este caracterizată de ierni reci, cu precipitații suficiente și zăpadă, care asigură viței de vie aprovizionarea cu apă necesară pentru a suporta vara relativ uscată.
(w640)
În plus, două lacuri învecinate contribuie la existența unui climat semi-continental blând, favorizând cultivarea soiurilor străine și autohtone, de struguri roșii și albi. Textura nisipo-argiloasă a solului, asigurând un drenaj ideal al apei pluviale, condițiile climatice favorabile în perioadele de maturare și recoltare și, în final, practicile viticole adecvate contribuie la o maturare completă a fructelor oferind astfel posibilitatea producerii unor vinuri de o calitate rafinată și arome bogate.

 

 

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan