Cap Compas: Pe Coasta de Argint | VIDEO
sâmbătă, 26 noiembrie 2022
Echipa ”Cap Compas” v-a propus o călătorie în miezul verii cireșelor coapte la nordul țărmurilor bulgărești de la Marea Neagra. Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 12:30, la TVR2.
Alte legături
Cap Compas

O combinație plăcut surprinzătoare între mare, nisip, natură și serenitate…astfel poate fi definită la prima vedere stațiunea turistică al cărei nume de personaj feminin a fost inspirat din proza scurtă a scriitorului bulgar Yordan Yovkov. Albena duce în egală măsură cu gândul la alb, la strălucitor și la argintiul asociat țărmurilor din partea de nord a litoralului bulgăresc la Marea Neagră.

(w640)

Albena este apreciată prin prestigioase distincții și premii, ceea ce îi asigură o poziție privilegiată în ceea ce privește opțiunile clienților pentru a petrece un sejur aici. International Blue Flag Award pentru standarde ridicate de curățenie în stațiune, Premiul Green Oscar pentru investiții durabile asupra mediului, Premiul RELACS pentru folosirea energiei regenerabile, Certificatul Travelife pentru servicii durabile în hoteluri și Premiul ESPA pentru inovație sunt cele mai notabile diplome acordate de instituții specializate care promovează turismul de calitate.

 

(w640)

 

(w640)

Publicul țintă este reprezentat de familii cu copii și de cupluri care doresc să fie departe de tumultul marilor stațiuni aflate la sud de Nisipurile de Aur. Cele mai moderne hoteluri din Albena își așteaptă oaspeții într-o atmosfera distinsă, de relaxare și vacanță, oferind piscine și restaurante selecte.

(w640)

Amelia este o unitate hotelieră dedicată primei femei pilot de avion care a traversat oceanul Atlantic, respectiv Ameliei Earhart, în ideea de a avea o reclasificare la 5 stele a unui ansamblu de cazare, cât și a unei amintiri a faptului că prin apropiere va fi existat cândva un aerodrom unde oameni de pretutindeni ajungeau pe țărmurile însorite ale Bulgariei.

Tracii au numit această zonă ”valea izvoarelor”, iar romanii ”genarium”, ceea ce înseamnă ”sănătate”. În alintarea miezului de zi, cireșele ne amintesc de sucurile proaspete aflate la îndemână în mai toate hotelurile și roșul rubiniu al fructului pârguit ne duce cu gândul la timpurile copilăriei, când agățati de vreun pom ne umpleam burta și buzunarele cu delicioasele fructe la vremea când toamna era încă departe.

Pe Coasta de Argint din nordul Bulgariei, unul dintre avantajele petrecerii unei vacanțe este legat și de apropierea între orașe și obiective cu caracter turistic, iar Balcik este incontestabil acel loc care nu poate lipsi de pe nicio lista a modalităților de petrecere a timpului liber.

Răgazul petrecut în parcul dendrologic și în gradina botanică de aici este o prefață a superlativelor pe care avem a le întâlni la fiecare pas. Amenajarea grădinii a început în 1955 și autoritățile bulgare au inclus-o pe lista celor 100 obiective turistice de interes național, fiind proprietate a Universităţii "Sf. Kliment Ohridski " din Sofia.

(w640)

”Cuibul singuratic”, cum numea regina vila cochetă, este o construcție realizată între anii 1925-1929 pe un teren donat de către bancherul Ioan Hrissovelonis. Un edificiu cu ziduri albe și detalii negre, cu un impozant minaret, ceea ce este cunoscut generic drept ”Castelul Reginei Maria” este reprezentarea arhitecturală a unui amestec între stiluri și secțiuni turcești, otomane și bulgărești.

(w640)

Vila proiectată de arhitectul Guneș a fost reședința de vară a familiei regale și centrul unui ansamblu cu puternice accente simbolice de ordin religios. Regina fusese fascinată de frumusețea locurilor încă de la prima vizită efectuată aici la îndemnul pictorului Alexandru Satmari.

În 1950, autoritățile comuniste ale Bulgariei au dispus renovarea vilei și amenajarea acesteia drept loc de concediu membrilor de partid. Domeniul și vila au devenit ansamblu muzeal începând din 1960, iar în prezent vila reginei Maria este incontestabil locul care atrage zeci de mii de vizitatori, fie că aceștia se află în trecere spre sudul țărmurilor bulgărești, fie că își petrec vacanțele în zonele limitrofe Balcikului.

Ansamblul regal din Balcik nu înseamnă doar vila reginei Maria, ci se completează cu alte multe spații, incinte și clădiri care conferă personalitate acestui domeniu. Secțiuni ale imensului parc poartă denumiri inspirate din religie sau din literatură și fiecare colțișor este un mic templu.

(w640)

În vremurile cât a funcționat ca reședință regală, primăria locală a emis un act normativ prin care orice artist sau scriitor care dorea să își construiască o casă în Balcik, terenul îi era acordat în mod gratuit.

Pe măsură ce te înalți pe promontoriile care străjuiesc marea, parcă și lumina devine argintie pe coasta de argint, iar întâlnirea cu ansamblul arheologic de la Yailata este o veritabilă revelație.

(w640)

(w640)

Pe cele două terase care acoperă aproape 45 hectare și se ridică la aproape 60 m deasupra undelor albastre se află mărturii istorice ale viețuirii din urmă cu mai bine de 8000 ani. Peste 100 de peşteri-locuinţă datate din secolul al 5 î.e.n., trei necropole familiale săpate în rocă, o fortăreaţă de dată târzie, un sanctuar, pietre de sacrificiu, vinării şi alte morminte din perioada antică alcătuiesc un patrimoniu unic la doar 50 km distanță de România.

(w640)

Un drum început la Albena în termenii confortului se poate termina într-un ambient aproape rustic, în timp ce întâlnirile cu locuri și fapte ale unui segment relativ scurt al zonei costiere bulgărești a Marii Negre cu siguranță oferă mai mult decât simple epitete.​ Dalboka, un loc aproape ascuns între coline pietroase, se descoperă cu impresionanta fermă de midii. Împreună cu oamenii locului, știutori ai tainelor mării, dar și ai secretelor înmulțirii și comercializării scoicilor.

(w640)

În afara de ferma suspendată pe piloni de fier, mai există și alte două zone de creștere a midiilor aflate sub ape. Însă aici, pașii ne duc la fel ca pe puntea unui vapor către miezul lucrurilor în forma văzută, tangibilă și inteligibilă care pare a se concretiza în câteva zeci de kg de scoici în câteva minute.

(w640)

(w640)

(w640)

Midiile cresc sub apă prinse de niște plase speciale înfășurate în formă de cilindru. Se consideră unanim că scoicile sunt un” bioindicator” natural pentru puritatea apei în care trăiesc, acestea crescând doar în ape curate. O singură midie poate filtra în 24 de ore aproximativ 82 de litri de apă, selectându-și hrana astfel. Acesta este și motivul pentru care trebuie să trăiască și să crească într-un mediu cât mai curat.


(w640)

Ferma de midii Dalboka și-a început activitatea în 1994 și este specializată în cultivarea și producția de midii în Marea Neagră, iar între anii 2003-2006 a trecut printr-un proces de extindere.
Dificil de enumerat ce se poate mânca aici, însă de la scoici afumate și până la salate, diferite combinații preparate la grătar sau gătite în cuptor, un amestec ingenios de sosuri și asezonări știute doar de bucătari, toate fac din lumea gastronomică a scoicilor o nișă tangibilă pentru fiecare călător pe Coasta de Argint a Bulgariei.
(w640)

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan