loader
Foto

„Cap compas”: Pe țărmuri anatoliene

„Cap compas” ne propune, în suita reportajelor de călătorie ale noului sezon, o peregrinare pe țărmurile anatoliene printre moșteniri lyciene, romane și otomane. Sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 12:30, la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Cap Compas

Apropierea de impunătorul apeduct roman din Aspendos provoacă uimire pentru orice vizitator.

Este unic în lumea romană.

(w882) apeduct

Practic prin contrucția a două sifoane inversate se asigură transportul apei pe o distanță de 1670 m între două coline.

(w882) apeduct

La numai câțiva km depărtare de celebrul apeduct Aspendos se află cel mai bine păstrat teatru din perioada romană.

(w882) teatrul di

El a fost construit la jumătatea secolului al II-lea și apoi toți stăpânitorii de până în secolul al XIII-lea au întreținut spațiul care  uneori a devenit palat al membrilor dinastiei selgiucizilor.

(w882) teatrul di

Scena este remarcabilă, fiind unul dintre puținele teatre romane care are închisă pespectiva ambientală exterioară printr-un perete. Este cel mai bine păstrat teatru și un exemplu de tipologie arhitecturală romană al epocii lui Marcus Aurelius. Arena avea parapeți de protecție întrucât aici se desfășurau lupte cu gladiatori sau cu animale sălbatice. În anul 1200, principele Alaeddin Kaykabat a renovat și a decorat teatrul adăugând țigle pictate. A ridicat un turn deasupra intrării centrale a scenei.

(w882) teatrul di

Portul turistic din Antalya poate fi considerat punct de plecare pentru croazierele de-a lungul coastei.

(w882) antalya

În Antalya poți fi pragmatic sau visător. Un exemplu de rafinament arhitectonic și o expresie a fineței construcțiilor liciene așteaptă să fie înțelese în umbrele crepusculare.

(w882) antalya

Impunătorul complex funerar - care străjuiește teatrul - este o remarcabilă mărturie liciană legată de credința că odată așezați pe înălțimi, morții aveau mai ușor deschisă calea spre cer.

(w882) myra

Stilul construirii acestor cavouri în stâncă este frecvent întâlnit în lumea liciană. Multe dintre morminte au decorații exterioare și diferite reprezentări în basoreliefuri iar interioarele sunt adeseori pictate.

(w882) myra

(w882) myra

Teatrul aflat la baza necropolei putea adăposti până la 10 mii de spectatori și este conceput ca două semicercuri concentrice zidite în prelungirea muntelui având galerii pentru acces în părțile laterale.

(w882) kas

Dezvoltarea și așezarea trainică a orașului vechi a însemnat deopotrivă evoluție spitrituală și îmbogățire patrimonială. În teatrul de tip elenistic încăpeau 4000 de oameni așezați pe cele 26 de rânduri care urcă în trepte cioplite în calcar spre munte.

(w882) kas

Kas, vechiul sătuc de pescar, este asemenea unui parc al jocurilor copilariei în care găsești de toate pentru toți. S-a numit inițial Habesos în limba veche din licienilor iar mai târziu a primit denumirea de Antiphellos.

(w882) kas

(w882) kas

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

Producător: Elena Dinu

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

23:25 Micuţa toboşăreasă

Serial* Micuţa toboşăreasă (The little drummer girl-Regatul Unit, SUA, 2018)

*ep.1/8

Regia: Park Chan-wook

Cu: Florence Pugh, Alexander Skarsgard, Michael Shannon

*Thriller-adaptare a romanului omonim de John le Carré. În 1979, o bombă ascunsă într-o valiză explodează în casa unui diplomat israelian din Germania de Vest. Este doar unul dintr-o serie de atentate orchestrate de un palestinian misterios, care devine ţinta numărul unu a agenţilor Mossad. Pentru a se infiltra în reţeaua teroristă palestiniană, israelienii o racolează pe Charlie Ross, o tânără actriţă engleză, idealistă şi cam inconştientă, propunându-i "rolul vieţii ei, în teatrul realităţii". Acceptând, fata se trezeşte implicată într-o periculoasă operaţiune de spionaj internaţional, din care nu ştie dacă va scăpa cu viaţă.

*

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2