loader
Foto

„Cap compas”: Pe țărmuri anatoliene

„Cap compas” ne propune, în suita reportajelor de călătorie ale noului sezon, o peregrinare pe țărmurile anatoliene printre moșteniri lyciene, romane și otomane. Sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 12:30, la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Cap Compas

Apropierea de impunătorul apeduct roman din Aspendos provoacă uimire pentru orice vizitator.

Este unic în lumea romană.

(w882) apeduct

Practic prin contrucția a două sifoane inversate se asigură transportul apei pe o distanță de 1670 m între două coline.

(w882) apeduct

La numai câțiva km depărtare de celebrul apeduct Aspendos se află cel mai bine păstrat teatru din perioada romană.

(w882) teatrul di

El a fost construit la jumătatea secolului al II-lea și apoi toți stăpânitorii de până în secolul al XIII-lea au întreținut spațiul care  uneori a devenit palat al membrilor dinastiei selgiucizilor.

(w882) teatrul di

Scena este remarcabilă, fiind unul dintre puținele teatre romane care are închisă pespectiva ambientală exterioară printr-un perete. Este cel mai bine păstrat teatru și un exemplu de tipologie arhitecturală romană al epocii lui Marcus Aurelius. Arena avea parapeți de protecție întrucât aici se desfășurau lupte cu gladiatori sau cu animale sălbatice. În anul 1200, principele Alaeddin Kaykabat a renovat și a decorat teatrul adăugând țigle pictate. A ridicat un turn deasupra intrării centrale a scenei.

(w882) teatrul di

Portul turistic din Antalya poate fi considerat punct de plecare pentru croazierele de-a lungul coastei.

(w882) antalya

În Antalya poți fi pragmatic sau visător. Un exemplu de rafinament arhitectonic și o expresie a fineței construcțiilor liciene așteaptă să fie înțelese în umbrele crepusculare.

(w882) antalya

Impunătorul complex funerar - care străjuiește teatrul - este o remarcabilă mărturie liciană legată de credința că odată așezați pe înălțimi, morții aveau mai ușor deschisă calea spre cer.

(w882) myra

Stilul construirii acestor cavouri în stâncă este frecvent întâlnit în lumea liciană. Multe dintre morminte au decorații exterioare și diferite reprezentări în basoreliefuri iar interioarele sunt adeseori pictate.

(w882) myra

(w882) myra

Teatrul aflat la baza necropolei putea adăposti până la 10 mii de spectatori și este conceput ca două semicercuri concentrice zidite în prelungirea muntelui având galerii pentru acces în părțile laterale.

(w882) kas

Dezvoltarea și așezarea trainică a orașului vechi a însemnat deopotrivă evoluție spitrituală și îmbogățire patrimonială. În teatrul de tip elenistic încăpeau 4000 de oameni așezați pe cele 26 de rânduri care urcă în trepte cioplite în calcar spre munte.

(w882) kas

Kas, vechiul sătuc de pescar, este asemenea unui parc al jocurilor copilariei în care găsești de toate pentru toți. S-a numit inițial Habesos în limba veche din licienilor iar mai târziu a primit denumirea de Antiphellos.

(w882) kas

(w882) kas

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

Producător: Elena Dinu

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2