loader
Foto

„Cap compas” ne prezintă palate, meșteșuguri și dăinuiri din Azerbaidjan

Mergem cu „Cap compas” într-o călătorie aproape inițiatică la margine de Caucaz și de Marea Caspică, în lumea sahilor și a caravanseraiurilor de odinioară, sâmbătă, 1 mai, de la ora 12:30, la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Cap Compas

Vântul rece din nord și gilavar curentul fierbinte din sud se întâlnesc la Baku în tot timpul anului.

Palatul sahilor Shirvan din Baku a fost construit în secolul al XV-lea și este una dintre perlele arhitecturii azere. Complexul are suprafața de 7.000 mp iar muzeul se desfășoară pe 2.200 mp.

(w882) palatul sa

Nu există un ansamblu asemănător în această parte a lumii. Are 52 de încăperi cu diferite funcționalități.

(w882) palatul sa

(w882) palatul sa

Dincolo de activitate muzeală propriu-zisă se organizează manifestări educative, nopți orientale, sesiuni de conferințe și acțiuni de cercetare, celebrele seri mugam respectiv serate cu muzică instrumentală caucaziană, concursuri pentru copii și sesiuni de training pentru diferite specializări umaniste și științifice.

(w882) sahii

Zidurile care înconjoară orașul medieval așează ca într-o matcă a firii casele, străzile, magazinele și monumentele care devin calauze prin făgașurile altor timpuri. Această zonă este considerată inima cetății.

(w882) titi dinca

(w882) baku

(w882) baku

La Muzeul covoarelor se află cea mai mare colecție de covoare azere din lume iar muzeul poartă numelui renumitului designer azer Latif Karimov, personalitate care a clasificat modelele și tipurile țesăturilor din Azerbaidjan, descriind 144 de tipare de bază ale acestora.

(w882) covoare ba

Țesutul covoarelor ocupă un loc special în cultura azeră, fiind parte a istoriei țării și a poporului din această parte a Caucazului.

(w882) civiare

Colecții de covoare azere se află la Ermitaj în St. Petersburg, la Muzeul Victoria și Albert din Londra, la Muzeul Textilelor din Washington, la Louvre în Paris sau la Palatul Topkapî din Istanbul.

Confecționarea de shebeke este o meserie nobilă în Azerbaidjan pentru că nu oricine poate să facă asemenea lucruri. Pe o fereastră de 1 mp pot fi îmbinate până la 14 mii de bucăți de lemn și 5.000 de fragmente din sticlă. O tăietură în lemn sau în sticlă cu doar un sfert de milimetru mai puțin decât este necesar poate duce la eșec și la nepotrivirea în nici un fel a componentelor acestui original tip de puzzle.

(w882) titi dinca(w882) schebe

Începând din anul 1998, palatul a fost declarat monument în patrimoniul UNESCO. Decorațiile interioare din reședința de vară a hanilor din Sheki sunt considerate printre cele mai fine opere de artă din lume.

(w882) palatul ha

(w882) palat hani

Palatul hanilor este mai degrabă un altar care emană o aură de sacralitate greu descifrabilă. A avut un rol de tip administrativ. În palat există 6 camere, fiecare diferită prin design. Cea mai impresionantă frescă are 24 m lungime.

(w882) palatul ha

***

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

Producător: Elena Dinu

23:45 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)

0:15 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020

Film*

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

*Documentar. După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2