loader
Foto

Galerie foto

"Cap Compas": Lumea aparține celor curajoși | VIDEO

Echipa "Cap Compas" s-a alăturat celor curajoși și ajunge la Dryanovo, în Bulgaria. Sâmbătă, de la ora 12.30, la TVR 2.

 

Cap Compas

T​urismul poate să devină o componentă importantă pentru devenirea identitară a Bulgariei în următorii ani. Nu cunosc o modalitate mai bună decât călătoria pentru a cunoaște istoria, tradiţiile, schimbarea locurilor oamenilor și obiceiurilor. În timpul oricărei călătorii putem chiar să invațăm  o mulțime de lecții, să  studiem atât  atracțiile locale,  limba vorbită de oamenii care ne devin megieși de o zi.

La urmă urmei, în orice călătorie, într-un fel sau altul, trebuie să  depășim temerile, să învățam să luăm o decizie și să ne concentrăm pe valorile spațiului vizitat, să descoperim noi resurse.

În liniștea naturii vedem cum trec zilele pe lăngă noi cu lucruri pe care le facem din obișnuiță sau le programăm în conformitate cu năzuințele noastre de a fi liberi.

Ivanovo este primul popas al echipei. Bulgaria, este o țară care ascunde numeroase frumuseți neștiute și împărtășește o istorie pe alocuri comună cu a noastră.

(w882)

În apropierea satului Ivanovo natură s-a întrecut pe sine în a crea un tablou perfect pe malurile stâncoase ale râului Lom. Mergem apoi în Veliko Tarnovo pentru a descopri biserica unde au fost aduce moaștele Sfintei Filofteia.

Ne continuăm drumul spre un alt loc al isihasmului bulgăresc și ajungem la Mănăstirea Arhanghel Mihail, aflată la 30 de km de orașul Veliko Tărnovo și la 5 km de micul oraș Dryanovo.

(w882)

În zonă sunt rămășițe din vechile culturi atât din perioada neolitică, cât și din epoca bronzului, precum și din timpurile antice, când aceste zone erau locuite de traci.

Timpul nu se poate rupe de realitatea pe care oamenii o construiesc între hotarele sale, nu poate decât să despartă vremurile unele de altele pe spirală istoriei și nici nu poate fi singur în sine însuși că realitate fizică sau imaterială.

Regiunea Dryanovo a fost casă și refugiu pentru  oameniI  care au trăit în  epocile cunoscute ale tranziției umane, de la paleolitic până în prezent.

(w882)

Fotogramele unui fluid de viață necontenit te poartă rapid pe cărări bătătorite de pașii celor curajoși.

***
Producător Elena Dinu

7:50 Documentar 360°GEO

* Viaţa pe uriaşul Grossglockner (Vivre au pied d’un géant, Franţa-Germania, 2010) Redifuzare

Cel mai înalt munte din Austria, Grossglockner, din masivul Hohe Tauern, ajunge până la altitudinea de 3.798 de metri.

Acest vârf maiestuos separă provinciile Carintia-înspre răsărit-de Tyrol-către apus.

În iunie, după o pauză de opt luni, soţii Riepler părăsesc valea pentru a urca să păzească refugiul Glorerhütte.

Realizatorii documentarului i-au însoţit în mai multe momente din an, de la perioada focurilor de Sfântul Ion până la Ajunul Crăciunului, în refugiul unde adăpostesc alpinişti, şi chiar până pe vârful Grossglockner.

Realizator: Gernot Stadler

Redactor: Delia Clonaru

8:45 Teleshopping

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2