loader
Foto

Galerie foto

"Cap Compas": Lumea aparține celor curajoși | VIDEO

Echipa "Cap Compas" s-a alăturat celor curajoși și ajunge la Dryanovo, în Bulgaria. Sâmbătă, de la ora 12.30, la TVR 2.

 

Cap Compas

T​urismul poate să devină o componentă importantă pentru devenirea identitară a Bulgariei în următorii ani. Nu cunosc o modalitate mai bună decât călătoria pentru a cunoaște istoria, tradiţiile, schimbarea locurilor oamenilor și obiceiurilor. În timpul oricărei călătorii putem chiar să invațăm  o mulțime de lecții, să  studiem atât  atracțiile locale,  limba vorbită de oamenii care ne devin megieși de o zi.

La urmă urmei, în orice călătorie, într-un fel sau altul, trebuie să  depășim temerile, să învățam să luăm o decizie și să ne concentrăm pe valorile spațiului vizitat, să descoperim noi resurse.

În liniștea naturii vedem cum trec zilele pe lăngă noi cu lucruri pe care le facem din obișnuiță sau le programăm în conformitate cu năzuințele noastre de a fi liberi.

Ivanovo este primul popas al echipei. Bulgaria, este o țară care ascunde numeroase frumuseți neștiute și împărtășește o istorie pe alocuri comună cu a noastră.

(w882)

În apropierea satului Ivanovo natură s-a întrecut pe sine în a crea un tablou perfect pe malurile stâncoase ale râului Lom. Mergem apoi în Veliko Tarnovo pentru a descopri biserica unde au fost aduce moaștele Sfintei Filofteia.

Ne continuăm drumul spre un alt loc al isihasmului bulgăresc și ajungem la Mănăstirea Arhanghel Mihail, aflată la 30 de km de orașul Veliko Tărnovo și la 5 km de micul oraș Dryanovo.

(w882)

În zonă sunt rămășițe din vechile culturi atât din perioada neolitică, cât și din epoca bronzului, precum și din timpurile antice, când aceste zone erau locuite de traci.

Timpul nu se poate rupe de realitatea pe care oamenii o construiesc între hotarele sale, nu poate decât să despartă vremurile unele de altele pe spirală istoriei și nici nu poate fi singur în sine însuși că realitate fizică sau imaterială.

Regiunea Dryanovo a fost casă și refugiu pentru  oameniI  care au trăit în  epocile cunoscute ale tranziției umane, de la paleolitic până în prezent.

(w882)

Fotogramele unui fluid de viață necontenit te poartă rapid pe cărări bătătorite de pașii celor curajoși.

***
Producător Elena Dinu

20:00 Clara -România, 2023

Film* Clara -România, 2023

Regia: Sabin Dorohoi

Cu: Olga Török, Ovidiu Crișan, Elina Leitl, Luca Puia

*Premiul Publicului la Cottbus International Film Festival 2023 (Germania)

*Şase nominalizări la premiile Gopo-inclusiv pentru rol principal feminin (Olga Török)

*Dramă. Clara e o mamă singură care lucrează în străinătate, asemeni milioanelor de românce care muncesc departe de familie. Are grijă de o fetiță de 6 ani, de care s-a atașat foarte mult, lucrând la o familie din Ulm, un oraș german de pe malurile Dunării. În contextul migrației economice, a fost nevoită să-și părăsească băiatul de 12 ani, care e acum în grija bunicului. Cei doi locuiesc într-un sat românesc, aflat tot pe malurile Dunării. Dezamăgit și simţindu-se abandonat de mama sa, băiatul fuge de acasă, într-o încercare copilărească de a ajunge la Clara: pleacă cu o barcă pe Dunăre. Clara trebuie să se întoarcă acasă şi să-şi conștientizeze răspunderea pentru acțiunile fiului ei. Când se întoarce în România, băiatul este deja în siguranță, la spital, dar sentimentele lui față de ea s-au schimbat mult.

Într-o lume sumbră, cu bătrâni și copii lăsați în urmă, fără șanse reale de a-și asigura un trai decent, Clara se luptă să repare relația cu fiul ei. E sfâșiată între dragostea pentru propriul copil și sentimentele materne pentru fetița pe care o îngrijește în Germania.

21:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) PREMIERA

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.27: Taman Ujung-Indonezia

Construite între 1912 şi 1921, grădinile plutitoare de la Taman Ujung sunt opera regelui Anak Agung, ultimul care a guvernat regiunea din estul insulei Bali.

La acea vreme, Indonezia era posesorat olandez, dar regii din provincii exercitau un control local. Locul a fost ales cu multă atenţie pentru a beneficia de prezenţa apelor sacre. Regele avea datoria de a transmite poporului său valori spirituale, şi concepţia acestei grădini ilustrează din plin acest proces.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2