loader

Cap compas: Gastronomia asiatică

În ediția de sâmbătă, 3 octombrie, ați putut afla despre feluri de mâncare legendare, principii și filosofii gastronomice asiatice. Experimente culinare, la TVR 2, de la ora 12:30.

 

Cap Compas

Curiozitatea împletită cu dorința de a experimenta rămân pentru multa vreme întipărite în memorie precum între coperțile unui roman. Creativitatea negustorilor asiatici este inimaginabilă. Culoarea, mirosul și gustul sunt cele trei aspecte tradiționale utilizate pentru a descrie mâncarea chinezească, dar un rol important pentru experți îl au în egală măsură semnificația, aspectul și calitățile nutritive ale alimentului. Prepararea este apreciata în ceea ce privește ingredientele utilizate, cuțitele, timpul de gătit și condimentele folosite.

(w882)

Un proverb spune că ”mâncarea este raiul”, iar bogăția este China cu a sa capacitate de a-i hrăni pe oameni. Tot în tradiția chineză este menționat că orice vietate care zboară sau merge pe pământ și are spatele orientat spre cer poate fi bun ca aliment.

O filosofie rafinată este declinată în siajul tradițiilor gastronomice și gesturile se interpretează în funcție de complexitatea preparatului ce are să fie pus în fața clientului.

(w882)

În China exista regiuni în care bucătăria depinde de ceea ce poate fi denumită ”mila soarelui ...a vântului...a ploii”, toate aducând viață plantelor și prosperitate locuitorilor. Pentru chinezi, peștele este asociat cu norocul.

Pe vremea lui Confucius, gastronomia devenise o artă înaltă. Se discuta despre principiile mesei: "Orezul nu va fi niciodată prea alb, carnea nu va fi niciodată prea fin tăiată.”

(w882)

 

Până în timpul dinastiei Han, diferitele regiuni și bucătării ale chinezilor erau legate de cursul canalelor și al fluviilor, știință pregătirii mâncărurilor fiind transportată precum orice marfa sau bun cultural.

O masă în tradiția chinezeasca este alcătuită din doua feluri: o sursa de carbohidrați, considerată felul principal, și o cantitate moderată de legume, carne, peste sau fructe de mare, la care se adaugă unul din nenumăratele sosuri chinezești, care nu doar conferă aroma, ci în multe cazuri schimbă fundamental gustul unei specialități.

(w882)

Fiecare fel de mâncare are o istorie sau poartă după sine o legendă.

În China a fost apreciata dintotdeauna mâncarea, iar moștenirea culinară este parte a vastei culturi chinezești. A mânca în China înseamnă în primul rând a învață și a discerne. Alegerea unui produs culinar nu este simpla răsfoire a vreunui meniu sau a unei cărți de bucate. Atunci când vrei să așezi pe masa ceva deosebit te raportezi în primul rând la reperele cutumiare ale unor tradiții moștenite din generație în generație​.

(w882)

Nu se poate pretinde că poți cunoaște întreagă China nici într-o viață de om. De altfel, mulți dintre chinezi cunosc câteva regiuni și orașele mai importante din aceasta țara continent.

Elena Dinu - Jurnalist

***

Reportaje pe Youtube

Instagram Cap compas

Emisiunea Cap compas pe tvr.ro

Facebook

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Cronica saptamanala-Se inchide fabrica de textil Oltul din Sf. Gheorghe

Producător: Kacsó Edith

13:30 Magazin Deutsche Welle

Globalizarea: riscuri şi beneficii (GLOBAL US Magazin despre globalizare, Germania, 2024) PREMIERĂ

Programul-magazin tratează problemele lumii contemporane inter-conectate, cu focus pe sintagma „local este global” şi vice-versa, şi arată cum se adaptează oamenii la oportunităţile şi la riscurile globalizării.

Episodul 182

 
Mihăiţă poate umbla. Să-i oferim fiecare câte un pas! Povestea lui, la „Simplu şi rural”, pe TVR 2

De Moş Nicolae, Ana Maria Andrei şi Gabriela Voinea ne propun să fim parte din visul unui copil aflat la mâna destinului. Îl cunoaştem vineri, pe ...

„Forța ideilor” la TVR2 – O ediție dedicată poeziei

„Forța ideilor” la TVR2 – O ediție dedicată poeziei

publicat: miercuri, 03 decembrie 2025

Joi, de la ora 21:00, TVR2 difuzează o nouă ediție "Forța ideilor", un episod care readuce în prim-plan poezia – nu ca materie școlară, ci ca ...

Cupluri aparte, provocări, emoții și amintiri la “Drag de România mea!”

Multe surprize şi momente speciale la TVR2, sâmbătă, ora 20:00 şi duminică, ora 15:00, într-o nouă gală a emisiunii “Drag de România mea!”.

 

#tvr2