loader

Cap compas: Gastronomia asiatică

În ediția de sâmbătă, 3 octombrie, ați putut afla despre feluri de mâncare legendare, principii și filosofii gastronomice asiatice. Experimente culinare, la TVR 2, de la ora 12:30.

 

Cap Compas

Curiozitatea împletită cu dorința de a experimenta rămân pentru multa vreme întipărite în memorie precum între coperțile unui roman. Creativitatea negustorilor asiatici este inimaginabilă. Culoarea, mirosul și gustul sunt cele trei aspecte tradiționale utilizate pentru a descrie mâncarea chinezească, dar un rol important pentru experți îl au în egală măsură semnificația, aspectul și calitățile nutritive ale alimentului. Prepararea este apreciata în ceea ce privește ingredientele utilizate, cuțitele, timpul de gătit și condimentele folosite.

(w882)

Un proverb spune că ”mâncarea este raiul”, iar bogăția este China cu a sa capacitate de a-i hrăni pe oameni. Tot în tradiția chineză este menționat că orice vietate care zboară sau merge pe pământ și are spatele orientat spre cer poate fi bun ca aliment.

O filosofie rafinată este declinată în siajul tradițiilor gastronomice și gesturile se interpretează în funcție de complexitatea preparatului ce are să fie pus în fața clientului.

(w882)

În China exista regiuni în care bucătăria depinde de ceea ce poate fi denumită ”mila soarelui ...a vântului...a ploii”, toate aducând viață plantelor și prosperitate locuitorilor. Pentru chinezi, peștele este asociat cu norocul.

Pe vremea lui Confucius, gastronomia devenise o artă înaltă. Se discuta despre principiile mesei: "Orezul nu va fi niciodată prea alb, carnea nu va fi niciodată prea fin tăiată.”

(w882)

 

Până în timpul dinastiei Han, diferitele regiuni și bucătării ale chinezilor erau legate de cursul canalelor și al fluviilor, știință pregătirii mâncărurilor fiind transportată precum orice marfa sau bun cultural.

O masă în tradiția chinezeasca este alcătuită din doua feluri: o sursa de carbohidrați, considerată felul principal, și o cantitate moderată de legume, carne, peste sau fructe de mare, la care se adaugă unul din nenumăratele sosuri chinezești, care nu doar conferă aroma, ci în multe cazuri schimbă fundamental gustul unei specialități.

(w882)

Fiecare fel de mâncare are o istorie sau poartă după sine o legendă.

În China a fost apreciata dintotdeauna mâncarea, iar moștenirea culinară este parte a vastei culturi chinezești. A mânca în China înseamnă în primul rând a învață și a discerne. Alegerea unui produs culinar nu este simpla răsfoire a vreunui meniu sau a unei cărți de bucate. Atunci când vrei să așezi pe masa ceva deosebit te raportezi în primul rând la reperele cutumiare ale unor tradiții moștenite din generație în generație​.

(w882)

Nu se poate pretinde că poți cunoaște întreagă China nici într-o viață de om. De altfel, mulți dintre chinezi cunosc câteva regiuni și orașele mai importante din aceasta țara continent.

Elena Dinu - Jurnalist

***

Reportaje pe Youtube

Instagram Cap compas

Emisiunea Cap compas pe tvr.ro

Facebook

4:15 INSULA-România, Belgia, Franţa, 2022

Film

Regia: Anca Damian

Cu: Alexander Bălănescu, Lucian Ionescu, Ada Milea

*Dramă, animaţie. Robinson este un doctor retras pe o insulă populată de imigranti, activisti si garda de coastă. El îl salvează pe Vineri, singurul supravietuitor de pe o barcă de refugiati. Pe parcursul călătoriei lui pe insulă, Robinson se întâlneste cu vietăti extraordinare si evenimente iesite din comun. Se va confrunta cu realitătile lumii contemporane prin intermediul poeziei vizuale șsi al simbolismului, într-o lume în care fiecare îsi caută propriul paradis.

(Reluare)

5:40 Generaţia Fit

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

(Reluare)
 
Eleganţă, romantism, talent și spontaneitate, la “Drag de România mea!”

Gala a patra a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vă aduce artişti, stiluri şi poveşti captivante, totul acompaniat de muzică ...

Regele Charles al III-lea şi Viscri, în centrul emisiunii „Cursa prin istorie

De la supe de găină la flori sălbatice, de la legende locale la reportaje filmate de elevi – Viscri devine un loc viu, unde trecutul și viitorul ...

„Hai-hui... cu Marina!” prin oraşul faimoasei Cleopatra

Vestigiile istorice, străduţele pitoreşti, mall-urile elegante, restaurantele tradiţionale... dar mai ales măreaţa Bibliotecă din Alexandria! ...

 

#tvr2