loader

Cap compas: Gastronomia asiatică

În ediția de sâmbătă, 3 octombrie, ați putut afla despre feluri de mâncare legendare, principii și filosofii gastronomice asiatice. Experimente culinare, la TVR 2, de la ora 12:30.

 

Cap Compas

Curiozitatea împletită cu dorința de a experimenta rămân pentru multa vreme întipărite în memorie precum între coperțile unui roman. Creativitatea negustorilor asiatici este inimaginabilă. Culoarea, mirosul și gustul sunt cele trei aspecte tradiționale utilizate pentru a descrie mâncarea chinezească, dar un rol important pentru experți îl au în egală măsură semnificația, aspectul și calitățile nutritive ale alimentului. Prepararea este apreciata în ceea ce privește ingredientele utilizate, cuțitele, timpul de gătit și condimentele folosite.

(w882)

Un proverb spune că ”mâncarea este raiul”, iar bogăția este China cu a sa capacitate de a-i hrăni pe oameni. Tot în tradiția chineză este menționat că orice vietate care zboară sau merge pe pământ și are spatele orientat spre cer poate fi bun ca aliment.

O filosofie rafinată este declinată în siajul tradițiilor gastronomice și gesturile se interpretează în funcție de complexitatea preparatului ce are să fie pus în fața clientului.

(w882)

În China exista regiuni în care bucătăria depinde de ceea ce poate fi denumită ”mila soarelui ...a vântului...a ploii”, toate aducând viață plantelor și prosperitate locuitorilor. Pentru chinezi, peștele este asociat cu norocul.

Pe vremea lui Confucius, gastronomia devenise o artă înaltă. Se discuta despre principiile mesei: "Orezul nu va fi niciodată prea alb, carnea nu va fi niciodată prea fin tăiată.”

(w882)

 

Până în timpul dinastiei Han, diferitele regiuni și bucătării ale chinezilor erau legate de cursul canalelor și al fluviilor, știință pregătirii mâncărurilor fiind transportată precum orice marfa sau bun cultural.

O masă în tradiția chinezeasca este alcătuită din doua feluri: o sursa de carbohidrați, considerată felul principal, și o cantitate moderată de legume, carne, peste sau fructe de mare, la care se adaugă unul din nenumăratele sosuri chinezești, care nu doar conferă aroma, ci în multe cazuri schimbă fundamental gustul unei specialități.

(w882)

Fiecare fel de mâncare are o istorie sau poartă după sine o legendă.

În China a fost apreciata dintotdeauna mâncarea, iar moștenirea culinară este parte a vastei culturi chinezești. A mânca în China înseamnă în primul rând a învață și a discerne. Alegerea unui produs culinar nu este simpla răsfoire a vreunui meniu sau a unei cărți de bucate. Atunci când vrei să așezi pe masa ceva deosebit te raportezi în primul rând la reperele cutumiare ale unor tradiții moștenite din generație în generație​.

(w882)

Nu se poate pretinde că poți cunoaște întreagă China nici într-o viață de om. De altfel, mulți dintre chinezi cunosc câteva regiuni și orașele mai importante din aceasta țara continent.

Elena Dinu - Jurnalist

***

Reportaje pe Youtube

Instagram Cap compas

Emisiunea Cap compas pe tvr.ro

Facebook

4:05 Sport

(Reluare)

4:15 Matache 2.0, România, 2018

Film *

Regia: Dragoş Lumpan

Narator: Viorel Chesaru

Cu: Mugur Grosu, Doina Vella, Silviu Marcu, Ştefan Ghenciulescu, Şerban Sturdza, Liviu Ianăşi, Constantin Enache, Mircea Toma, Alexandru Beldiman, Gruia Bădescu, Peter Derer, Sorin Oprescu, Irina Zamfirescu, Vintilă Mihăilescu, Nicuşor Dan, Ion Goia, Teodor Iliescu, Vlad Alexandrescu, Hanna Derer, George Enache, Andrei Pandele

*Berzei şi Buzeşti sunt două străzi din centrul Bucureştiului, aflate între sediul guvernului şi Palatul Parlamentului. Pe aceste străzi, la sfârşitul anului 2010, Primăria municipiului Bucureşti a pornit lucrările la proiectul “Dublare diametrala Nord-Sud”. Între 2010 şi 2014 primăria a demolat aproape 100 de case şi a evacuat aproximativ 1000 de oameni. A fost demolată Piaţa Matache, au fost demolate monumente istorice şi case banale. A dispărut o parte din atmosfera Bucureştiului, a dispărut un întreg ţesut urban.

Zona Matache, din centrul Bucureştiului, a trecut prinschimbări radicale care şi-au pus amprenta asupra comunităţii, lăsând cartierul într-o stare de dezagregare socială şi economică.

Filmul documentar are la bază un amplu material. Schimbările din zonă sunt surprinse în filmări, timelapse-uri şi fotografii realizate în perioada 2010-2016. Filmul include interviuri cu arhitecţi, urbanişti, reprezentanţi ai societăţii civile, locuitori din zonă.

(Reluare)
 
„Tonomatul DP2” – ritmul generației Alfa, în direct la TVR 2

În fiecare vineri dimineață, de la ora 10.00 la 11.30, Studioul Muzical al Televiziunii Române prinde viață într-un show plin de energie, culoare ...

„Istorii de bun gust”, între joacă, bucate și tradiție

Călătoria prin gusturile de odinioară ajunge în Vatra Moldoviţei. Aici, realizatoarea Camelia Moise şi dascăliţă Ilaria Pușca ne invită să ...

Gala “GHEORGHE GHEORGHIU 50” la “Drag de România mea!”

Cea de-a cincea ediţie a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu o surpriză inedită, o celebrare aparte a unuia dintre cei mai ...

 

#tvr2