loader
Foto

Galerie foto

"Cap compas": Croația - printre genele norilor | VIDEO

Fiecare loc are o poveste care trebuie purtată mai departe din om în om, din carte în carte sau dintr-un film în altă poveste. Croația este fascinantă din toate punctele de vedere. Šibenik, Krka, Troghir, Klis la "Cap compas", sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 12:30, pe TVR 2 și TVR+.

 

Cap Compas

Itinerarul nostru rămâne proba indubitabilă a faptului că orice destinație din Croația se află pe o pantă ascendentă în ceea ce privește atractivitatea și popularitatea. Iar atunci când la capăt de cale prima dorința este să revii și să revezi locuri și oameni înseamnă că dincolo de orice strategie de marketing realizatea este așa cum ai dorit-o.

Asimilând documente şi urmând linia cronologică a faptelor poți  să descoperind un  spaţiu pe care îl iei în stăpînirea subiectivă și inspirat din ghidurile de călătorie rutele devin relaxante și instructive.

Cetatea Klis cu o istorie de 2000 de ani  a fost construită în secolul al 3-lea de iliri menită să fie punct de apărare împotriva multor atacuri asupra Dalmației. A fost asediată  de multe ori.

Configurația actuală este din evul mediu însă cu siguranță limitările de ordin topografic nu au permis în nicio epoca o altfel de așezare sau contururi substanțial diferite ale zidurilor cetății.

(w882)

Cetatea este construită pe latura de sud a unei  stânci care domină trecătoarea și asigura o vedere de ansamblu a țărmurilor pe care în zilele noastre se întinde orașul Split.

(w882)

Cunoscut sub numele de Orașul momentelor fericite, Mică Veneție sau Frumusețea din piatră, orașul Trogir este o bijuterie care așteaptă să fie descoperit. Asemenea unei pietre prețioase fiecare fațetă evocă puritate și frumusețe și de cele mai multe ori realități diferite care se adună aici buchet.

(w882)

Catedrala  începută în secolul al XIII-lea a fost terminată  4 secole mai tărziu rezultând un amestec de stiluri arhitecturale…. romanic, gotic, renascentist și baroc. A fost ridicată pe fundațiile unei biserici creștine timpurii distrusă în secolul al XII-lea în timpul invadării orașului de către sarazinii care în 1123 aproape au distrus din temelii așezarea. Cu toate acestea, Trogir și-a revenit într-o perioadă scurtă pentru a se bucură de o prosperitate economică dinamică în secolele al XII-lea și al XIII-lea având o oarecare autonomie sub autoritatea venețiană. Ambientul urban este o reflectare uimitoare a etapelor istorice prin care a trecut orașul.

Trogir nu este doar un oraş, ci o mică regiune dalmată a cărei farmec este dat nu doar de natură înconjurătoare, ci şi de ceea ce mâna omului care, condusă de credinţă şi de gustul pentru frumos, a temeinicit monumente uluitoare. Cred în călătoriile sustenabile, orientate către comunitate .

Provocarea  cunoașterii  îndeamnă spre contactul cu civilizații și culturi noi.

Și dacă este adevărat că sufletul fiecărui om se exprimă în tot și în toate câte le facem, Sibenik trebuie să fie măsură și expresia sufletului locuitorilor săi.

(w882)

Pe străzile din Sibenik  ai șansa să respiri istoria unui  oraș care, în mod frapant, a rămas la fel de frumos că în urmă cu sute de ani. Arcade, trepte, uși, embleme și semne că dorințele ți se pot împlini și iar străzi și iar arcade care ascund detalii toate întru spațiu relativ restrăns în care poți afirmă că nu perspectivele sunt primele care invită către noi descoperiri și în care detaliile adunate alcătuiesc imaginea de ansamblu a așezării. În Sibenik ești rupt de timp și, poate că unii, mai imaginativi, ar afirmă că se află în decorul unui film istoric. Fiecare detaliu arhitectural seamănă, metaforic vorbind, cu o gaură de cheie care deschide lacătul către un alt timp. Joacă cu timpul se petrece aici orice vârstă ai avea.

(w882)

Producător: Elena Dinu

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Timişoara

* Sarea în bucate

* Mâncare de înfrătire

Emisiune realizată de TVR Timişoara

Prezentator: Dan Liuț

Realizator: Veronica Mihoc

Producător: Florin Mihoc

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de Stiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
La TVR2, revedem un serial pentru temerari: „Toate pânzele sus!

Peripeţiile căpitanului Anton Lupan şi ale prietenului său Pierre Vaillant pot fi urmărite la TVR2, de luni până vineri de la ora 10.30, din 4 ...

Gabriel Dorobanțu, la „Rețeaua de Idoli”: „Mi-e frică de oamenii fără caracter”

„Hai vino iar în gara noastră mică/Privește-mă, să vezi cât mi-e de frică....”, e suficient să fredonezi aceste două versuri, pentru ca ...

“Istorii de bun gust”, cu poveşti emoţionante ale românilor de pe meleaguri americane

În apropierea Zilei Naţionale a României, Camelia Moise ne propune la „Istorii de bun gust”, joi, 30 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2, o ...