loader
Foto

Galerie foto

"Cap compas": Croația - printre genele norilor | VIDEO

Fiecare loc are o poveste care trebuie purtată mai departe din om în om, din carte în carte sau dintr-un film în altă poveste. Croația este fascinantă din toate punctele de vedere. Šibenik, Krka, Troghir, Klis la "Cap compas", sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 12:30, pe TVR 2 și TVR+.

 

Cap Compas

Itinerarul nostru rămâne proba indubitabilă a faptului că orice destinație din Croația se află pe o pantă ascendentă în ceea ce privește atractivitatea și popularitatea. Iar atunci când la capăt de cale prima dorința este să revii și să revezi locuri și oameni înseamnă că dincolo de orice strategie de marketing realizatea este așa cum ai dorit-o.

Asimilând documente şi urmând linia cronologică a faptelor poți  să descoperind un  spaţiu pe care îl iei în stăpînirea subiectivă și inspirat din ghidurile de călătorie rutele devin relaxante și instructive.

Cetatea Klis cu o istorie de 2000 de ani  a fost construită în secolul al 3-lea de iliri menită să fie punct de apărare împotriva multor atacuri asupra Dalmației. A fost asediată  de multe ori.

Configurația actuală este din evul mediu însă cu siguranță limitările de ordin topografic nu au permis în nicio epoca o altfel de așezare sau contururi substanțial diferite ale zidurilor cetății.

(w882)

Cetatea este construită pe latura de sud a unei  stânci care domină trecătoarea și asigura o vedere de ansamblu a țărmurilor pe care în zilele noastre se întinde orașul Split.

(w882)

Cunoscut sub numele de Orașul momentelor fericite, Mică Veneție sau Frumusețea din piatră, orașul Trogir este o bijuterie care așteaptă să fie descoperit. Asemenea unei pietre prețioase fiecare fațetă evocă puritate și frumusețe și de cele mai multe ori realități diferite care se adună aici buchet.

(w882)

Catedrala  începută în secolul al XIII-lea a fost terminată  4 secole mai tărziu rezultând un amestec de stiluri arhitecturale…. romanic, gotic, renascentist și baroc. A fost ridicată pe fundațiile unei biserici creștine timpurii distrusă în secolul al XII-lea în timpul invadării orașului de către sarazinii care în 1123 aproape au distrus din temelii așezarea. Cu toate acestea, Trogir și-a revenit într-o perioadă scurtă pentru a se bucură de o prosperitate economică dinamică în secolele al XII-lea și al XIII-lea având o oarecare autonomie sub autoritatea venețiană. Ambientul urban este o reflectare uimitoare a etapelor istorice prin care a trecut orașul.

Trogir nu este doar un oraş, ci o mică regiune dalmată a cărei farmec este dat nu doar de natură înconjurătoare, ci şi de ceea ce mâna omului care, condusă de credinţă şi de gustul pentru frumos, a temeinicit monumente uluitoare. Cred în călătoriile sustenabile, orientate către comunitate .

Provocarea  cunoașterii  îndeamnă spre contactul cu civilizații și culturi noi.

Și dacă este adevărat că sufletul fiecărui om se exprimă în tot și în toate câte le facem, Sibenik trebuie să fie măsură și expresia sufletului locuitorilor săi.

(w882)

Pe străzile din Sibenik  ai șansa să respiri istoria unui  oraș care, în mod frapant, a rămas la fel de frumos că în urmă cu sute de ani. Arcade, trepte, uși, embleme și semne că dorințele ți se pot împlini și iar străzi și iar arcade care ascund detalii toate întru spațiu relativ restrăns în care poți afirmă că nu perspectivele sunt primele care invită către noi descoperiri și în care detaliile adunate alcătuiesc imaginea de ansamblu a așezării. În Sibenik ești rupt de timp și, poate că unii, mai imaginativi, ar afirmă că se află în decorul unui film istoric. Fiecare detaliu arhitectural seamănă, metaforic vorbind, cu o gaură de cheie care deschide lacătul către un alt timp. Joacă cu timpul se petrece aici orice vârstă ai avea.

(w882)

Producător: Elena Dinu

20:05 Destine ca-n filme

Sezon Nou

*Invitati: Viorica Chiurciu / Duo Costache

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

21:05 Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

*Ep.2: Valea Loarei

Călătoria de-a lungul văii Loarei ne poartă la Chambord, cel mai renumit dintre castelele zonei, la Beauregard şi la Chenonceau-care e înconjurat de şanţuri cu apă-, la Villandry cu grădinile sale idilice, şi, în cele din urmă, la Brézé-cu uriaşa sa fortăreaţă subterană.

 
„Idei și trucuri pentru BAC” la TVR în noul sezon „Forţa ideilor”

Materiile pentru Bacalaureat sunt explicate de profesori într-o manieră atractivă în emisiunea „Forţa ideilor”, care revine la TVR2 din 3 ...

"Cap compas": Melaka - moșteniri

publicat: luni, 31 martie 2025

Situat în imediata vecinătate a unei căi maritime prin care se asigură transportul mărfurilor între Europa, Indiile de Est și mai departe către ...

Ovi: „Sunt pregătit să mă las surprins, să improvizez și să dau tot ce am mai bun”

Din această primăvară, Ovi este provocat la duel de talentata Ilinca Băcilă în competiţia muzicală prezentată de Adrian Enache la TVR 2. „Duelul ...

 

#tvr2