loader
Foto

Campionatele Mondiale de Nataţie de la Doha, în direct la TVR | VIDEO

Televiziunea Română a transmis în direct Campionatul Mondial de natație, de la Doha. Regalul sportiv, oferit de TVR între 5 și 18 februarie, a fost primul mondial de natație programat într-un an olimpic.

 

Competiţiile sportive au putut fi urmărite în direct pe TVR 1, TVR 2 şi TVR INFO, comentatori fiind Cristian Mândru, Narcis Șelaru și Emil Hossu-Longin.

***

Pasionaţii sporturilor în apă au urmărit înregistrări şi ample comentarii ale tuturor probelor în Telejurnale şi buletine informative TVR. Producători: Daniela Enăchescu și Valentina Stelescu.

„E încă o premieră pentru Doha, la un an şi jumătate de la Cupa Mondială de Fotbal. O competiţie de mare anvergură se va desfăşura în Aspire Dome, senzaţionala arenă de 15.500 de locuri, cel mai mare complex din lume dedicat nataţiei. În cele 8 etape ale competiţiei de înot vom urmări 42 de finale, cu minim 4 în fiecare zi. Cel puţin 10 campioni mondiali en-titre vor înota la Doha, în frunte cu Sarah Sjostrom, cea mai rapidă înotătoare a planetei, Ruta Meilutyte, regina stilului bras, australianul Cameron McEvoy, care va încerca să doboare recordul mondial la 50 m liber şi tunisianul Ahmed Hafnaoui, cel mai bun pe distanţele lungi. Pe lângă medalii există miza îndeplinirii baremului de Jocuri Olimpice, ceea ce înseamnă că vom vedea multă acţiune în apă, pe toată durata curselor”, a spus Emil Hossu-Longin.

Mondialul de natație de la Doha reuneşte la start peste 2600 de sportivi din 190 de țări. Echipa României are în componență opt sportivi, care vor concura în probele de înot, sărituri în apă și sărituri în apă de la mare înălțime. Delegația noastră va fi însă lipsită de campionul mondial de la Budapesta 2022, David Popovici, care a anunțat, după Fukuoka 2023, că nu va participa la competiția din Qatar, obiectivul său cel mai important din anul 2024 rămânând Jocurile Olimpice de la Paris.

România va participa la această ediție de Campionat Mondial și cu echipa națională de polo masculin, calificată la Mondial după 11 ani de pauză. Tricolorii antrenați de Bogdan Rath s-au clasat în primele opt echipe ale continentului, la Europeanul din Croația, din ianuarie 2024 și speră să prindă un loc între ultimele trei disponibile pentru Jocurile Olimpice Paris. Ultima prezență românească la turneul de polo al Jocurilor Olimpice s-a consemnat la ediția de la Londra 2012, când naționala masculină s-a clasat pe locul 10. Acum, la Doha, o generație tânără, cu o medie de vârstă de 26 de ani, care joacă împreună de aproape șase ani, va încerca să obțină o performanță superioară.

(w882)

Opt sportivi români la Campionatele Mondiale de Nataţie de la Doha:

Înot: Vlad Stancu (400, 800, 1.500 m liber), Denis Popescu (100, 200 m spate), Andrei Anghel (50 m spate), Robert Badea (200, 400 m mixt), Patrick Dinu (100 m liber).

Sărituri în apă(diving): Angelica Muscalu (10 m), Constantin Popovici (10 m);

Sărituri în apă de la mare înălţime (High diving – 27 m): Constantin Popovici, Cătălin Preda.

Programul transmisiunilor în direct la TVR:

5.02 TVR 2 (ora 19:30) Polo România – Ungaria

7.02 TVR 2 (ora 15:00) Polo Kazakhstan – România

9.02 TVR 2 (ora 11.00) Polo România-Italia

11.02 TVR INFO (ora 18:00) Semifinale

11.02 TVR 2 (ora 16.22) Polo România - Muntenegru

12.02 TVR 1 (ora 18:00) Semifinale & finale

13.02 TVR 1 (ora 18:00) Semifinale & finale

14.02 TVR 1 (ora 18:00) Semifinale & finale

14.02 TVR 1 (ora 18:00) Semifinale & finale

15.02 TVR 1 (ora 10.00) High Diving round 3-4

15.02 TVR 1 (ora 18:00) Semifinale & finale

16.02 TVR 1 (ora 18:00) Semifinale & finale

17.02 TVR Info (ora 18:00) Semifinale & finale

18.02 TVR 1 (ora 18:00) Semifinale & finale

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2