loader
Foto

Călătorie în Croaţia

Parcul Naţional Lacurile Plitvice şi Zagrebul au fost pe lista echipei „Cap compas” în ediţia din 23 iunie, care s-a difuzat la TVR 2, de la ora 15.00, şi la TVR HD, de la 20.00.

 

Cap Compas

Croaţia este cunoscută pentru numeroasele sale parcuri.

Parcul Naţional Lacurile Plitvice

Se întinde pe 300 de kilometri pătraţi. Este impresionant prin numărul mare de cascade şi lacuri. Există trasee de două, şase sau 8 ore cu acces şi la o hartă a drumeţiei. Are 16 lacuri, 5 în partea de jos şi 11 în partea de sus. Culoarea lor se schimbă în fucţie de lumina soarelui şi de compoziţia chimică a apei.

Plitvice înseamnă un fenomen geographic, fizic, chimic şi biologic. Trăsătura tipică a acestei zone carstice este piatra fragilă sau poroasă, în cea mai mare parte calcar sau dolomit. Într-o singură zi, în plin sezon, aici vin peste 15 mii de turişti.

(w882) cap compas

Parcul a căptat atenţia cercetătorilor şi a biologilor, de când au început primele studii asupra habitatului. Pădurile bogate de fagi, molizi şi brazi îmbracă relieful din jur. Plimbările se pot face atât pe jos cât şi cu vaporul sau autobus-ul. Are pasaje care trec dintr-o parte în alta a rezervaţiei.

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, fenomenele naturale unice din această zonă au fost recunoscute. La 8 aprilie 1949, Lacurile Plitvice au fost declarate drept zone de parc naţional şi au fost stabilite măsuri riguroase de protecţie a naturii.

(w882) cap compas

Zagreb

Capitala Croaţiei este un oraş care a apărut pe harta Europei acum o mie de ani, pe traseul care leagă Adriatica de Europa Centrală. Este o oază a liniştii şi a culorilor, un oraş încărcat de istorie şi cultură.

O arie foarte mare a oraşului, văzută de sus, seamănă cu o potcoavă şi din acest motiv este numită aşa. Structurile arhitecturale bine definite conferă greutate zonei, vorbind despre influenţele pe care locul le-a asimilat de-a lungul timpului.

Potcoava Zagrebului şi piaţa centrală au fost în trecut puncte importante ale vieţii sociale. Astăzi locurile acestea reprezintă o dovadă a grijii localnicilor pentru o cât mai bună integrare a naturii în spaţiu urban. Nucleul istoric s-a format pe două coline: Gornji grad (Oraşul de Sus) şi Kaptol (Centrul bisericesc).

(w882) Cap compas

Catedrala în stil neogotic domină perspectiva oraşului, iar zidurile renascentiste din jurul ei sunt unele din rarele fortificaţii care s-au menţinut în această parte a Europei.

Costumul tradiţional al militarilor croaţi a atras atenţia mai ales asupra neobişnuitelor eşarfe pitoreşti, atât de distins înnodate la gât. Aceste bucăţi de material erau de fapt oferite de soţiile sau prietenele celor care urmau să plece de acasă. Materialul lor varia de la bucăţi de cârpă aspră până la mătase fină.

(w882) Cap compas

În Evul mediu, cetăţenii erau chemaţi, când se lăsa seara, cu ajutorul clopotelor pentru ca să se întoarcă în siguranţă în cetate. Portile oraşului se închideau şi se încuiau. O poartă de intrare - o parte din ea - a rezistat până astăzi, Kamenita vrata (Poarta de Piatră), deşi a ars în prima jumătate a secolului al-XVIII-lea. Din incendiul de atunci a fost salvată, printr-un miracol, icoana Sfintei Maria. Maica Domnului a Porţii de Piatră este ocrotitoarea oraşului Zagreb şi se sărbătoreşte odată cu ziua Zagrebului, pe 31 mai, printr-o procesiune solemnă.

Biserica Catolică Sfântul Marcu este una dintre cele mai emblematice clădiri. Pe acoperişul ei se află stema oraşului.

(w500) cap compas

După apusul soarelui, oraşul se transformă. Prezentul ia în stăpânire străzile şi lumea se adună la terase discutând în tihnă sau se plimbă pe străzile luminate discret.

(w882) cap compas

Dacă sunteţi în căutarea unui loc în care contemporaneitatea se întâlneşte cu istoria, dacă vreţi să vă regăsiţi într-un mediu urban european aparte, Zagreb este cu certitudine un loc în care trebuie să ajungeţi.

***

O călătorie nu înseamnă doar văzut ci şi gustat, mirosit, atins. Cultura culinară a unei ţări spune multe despre locul respectiv, despre oameni, mediu şi mod de viaţă. În diferitele regiuni ale Croaţiei există o multitudine de specialităţi culinare care merită gustate şi încercate.

Drum bun!

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

(w882) Cap compas

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

* O călătorie la Mănăstirea Galata, o vizită la moară si o traditie dulce din Moldova: mucenici cu miere șsi nucă.

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2