loader
Foto

Călătorie în China cu „Cap compas”

Invităm telespectatorii la o întâlnire peste mări şi ţări, în Extremul Orient, sâmbătă, 5 ianuarie, de la ora 15.30, la TVR HD.

 

Cap Compas

În ceaţa uşoară a dimineţilor estivale metropola Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, își dezvăluie miezul vălurit cu străluciri ale poveştilor orientale.

(w882) cap compas

Paradigma identificării unor porți spre inima oraşului s-a schimbat. În era modernă, intrările nu mai sunt intrări pe la ziduri mărginase ci prin răspântii materializate drept puncte nodale în care converg interese și acțiuni de anvergură.

Clădirea care a găzduit cea de-a XI-a a reuniune a statelor din Grupul 20 este un exemplu din care se răsfrâng multe înțelesuri. A fost prima întâlnire care s-a desfășurat în China și a doua organizată pe continentul asiatic.

(w882) cap compas

Grădina amenajată pe acoperișul Centrului expozițional este printre cele mai mari din China, oferind una dintre cele mai armonioase priveliști pentru mediul urbanizat.

(w882) cap compas

Contemporanul Hangzhou se află în avangarda dezvoltării urbane din multe puncte de vedere. Hikvision este unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de produse și soluții inovatoare de supraveghere video. Compania are peste 20 de mii de angajați dintre care aproximativ 9.300 sunt ingineri care se ocupă de cercetare și dezvoltare.

(w882) cap compas

Hikvision avansează tehnologiile de bază de codare audio și video, procesarea imaginilor video și stocarea datelor aferente, precum și tehnologii orientate spre viitor, cum ar fi cloud computing, date de mari dimensiuni și deep learning.

(w882) cap compas

Căutând porți de intrare în Hangzhou se poate constata faptul că de la afaceri și tehnologie până la comerțul cu amănuntul sunt doar câțiva pași.

(w882) cap compas

Cartierul Qiaoxi te întâmpină cu o stare de liniște total opusă celei dintr-un mall. Centrul manufacturier al tradițiilor locale din din această zonă este o imagine vie a unor realități pe cale de uitare. Mătasea, hârtia și baghetele subțiri din bambus capătă forma umbrelei în aproape jumatate de oră, trecând prin diferite procese.

(w882) cap compas

Strada principală a cartierului Qiaoxi este o cale de conexiune între canal și fluviul Qiantang. Din timpul dinastiei Qing, acest loc a fost considerat o excelentă răspântie comercială și un loc prosper ca piață de produse sau ca debarcader pentru vase de transport.

(w882) cap compas

Podul Gonchen este intersecție simbolică de o importanță deosebită. Are 92 m lungime și 16 m înălțime, fiind construit cu trei arcuri sprijinite pe stâlpi. Construcția Marelui Canal lung de 1.800 km a început în anul 486 ien și a fost finalizată în ultimii ani ai sec. al- XIII-lea.

(w882) cap compas

Marele Canal pornește din Beijing și trece prin 4 provincii - Hebei, Shandong, Jiangsu, Zhejiang. Este considerat cea mai veche mărturie culturală și economico-socială a umanității.

(w882) cap compas

De-a lungul celui mai lung canal din lume există 24 ecluze și 60 de poduri. Încă din anul 984, în timpul dinastiei Song, fusese inventat sistemul de ecluze. Canalul este tot atât de important ca și Marele Zid Chinezesc sau precum karez, celebrul sistem subteran de transport al apelor. Traversează două orașe importante Beijing și Tianjin.

(w882) cap compas

A vizita clădirile de pe Marele Canal, care rămâne unul dintre cele mai faimoase drumuri pe apă din lume, înseamnă a atinge cultura chineză în forma cea mai autentică.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Vezi și articolul Pe urmele lui Marco Polo

Reluare a ediţiei din 13 octombrie 2018.

0:15 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020

Film*

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

*Documentar. După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2