loader
Foto

Galerie foto

Bogdan Suceavă, un matematician cu suflet de poet, la "Mic Dejun cu un Campion" | VIDEO

"Dacă lumea se schimbă ce se va întâmpla cu poezia? Dar cu proza? Eu cred că diferenţa o fac umanitatea, experienţa personală, trăirea profundă a creatorului, evoluţia interioară care nu pot fi înlocuite de nicio inteligenţă de alt tip" , a spus profesorul şi publicistul Bogdan Suceavă, invitatul Danielei Zeca Buzura, în ediţia de sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 10:00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

În câteva cuvinte, despre profesorul român, matematician şi cercetător la California State University din Fullerton/California şi profesor asociat la Institutul ’’Star’’, Universitatea Babeş-Boyai din Cluj Napoca sunt multe de descoperit pentru că la cei doar 54 de ani împliniti de curând, a călătorit, a studiat şi a predat cât pentru o întreagă carieră.

(w882)

A urmat cursuri la Facultatea de matematică de la Universitatea din Bucureşti apoi la Michigan State University unde şi-a dat doctoratul în 2002. Este cetăţean român şi american. A debutat în literatură în 1990 cu volumul ’’Teama de amurg’’. De atunci a scris peste 20 de cărţi, cea mai recentă, ’’Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund’’ apărută în 2022, la Editura Polirom. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club West (2005 - 2027) şi a PEN Club România din 2020.

Pentru activitatea şi cercetările sale în domeniul matematicii este recompensat cu premii presigioase: Premiul George Pólya, decernat de Mathematical Association of America şi Medalia de onoare a Societății de Științe Matematice din România iar în 2022, Premiul pentru Programs that Make a Difference decernat din partea American Mathematical Society.

(w882)

Nici premiile literare nu l-au ocolit: în 1993, Premiul I Nemira, pentru nuvela ’’Imperiul generalilor târzii’’ recompensată şi în 2002 cu Premiul CopyRo pentru beletristică; Premiul pentru proză acordat de Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti pentru romanul ’’Miruna, o poveste’’ (2007); Premiul I al Reţelei literare pentru romanul ’’Noaptea când cineva a murit pentru tine’’ (2011); romanul ’’Venea din timpul diez’’ a fost ales drept Cartea Lunii, la iLiteratura, Praga în 2014 iar anul următor a fost distins cu Premiul Josef Jungmann pentru versiunea în limba cehă în traducerea lui Jiří Našinec.

Vorbeşte cu pasiune sclipitoare nu doar despre matematica ordonatoare a Universului ci şi despre literatură, artă, destin, împlinire sau frustrare. Scrie mult şi devorator. Litera rotunjită este aşternută cu grijă după o îndelungă chibzuinţă şi cu mare talent. Dovada? Mulţimea cărţilor editate, premiile, traducerile cărţilor sale, numeroasele articole de presă, interviuri şi consemnările în compendii de specialitate şi o apariţie constantă în piaţa media.

(w882)

Din toate aceste motive şi, cu siguranţă, aria discuţiilor va fi mult mai amplă, l-am invitat astăzi la Mic Dejun pe Bogdan Suceavă. Vom urmări iîmpreună o discuţie documentată şi, cu siguranţă surprinzătoare în compania Danielei Zeca Buzura despre una dintre cele mai enigmatice personalităţi ale României interbelice: matematicianul Ion Barbillian cunoscut sub pseudonimul literar Ion Barbu. Ne dorim, ca de fiecare dată, să vă ţinem în faţa micilor ecrane alături de echipa de la Mic Dejun cu un Campion pentru a fi martorii unei întâlniri deloc întâmplătoare cu unii dintre cei mai valoroşi intectuali români contemporani.

(w882)

Emisiunea a fost difuzată de TVR2, sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 10:00. Va fi transmisă în reluare luni, 13 noiembrie 2023, ora 14:00 la TVR 2. Emisiunea s-a văzut și la: TVR Internaţional - sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 10:00; la TVR MOLDOVA - duminică, 12 noiembrie 2023, ora 9:00; la TVR Cultural - duminică, 12 noiembrie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

***

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2