loader
Foto

Galerie foto

Bogdan Suceavă, un matematician cu suflet de poet, la "Mic Dejun cu un Campion" | VIDEO

"Dacă lumea se schimbă ce se va întâmpla cu poezia? Dar cu proza? Eu cred că diferenţa o fac umanitatea, experienţa personală, trăirea profundă a creatorului, evoluţia interioară care nu pot fi înlocuite de nicio inteligenţă de alt tip" , a spus profesorul şi publicistul Bogdan Suceavă, invitatul Danielei Zeca Buzura, în ediţia de sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 10:00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

În câteva cuvinte, despre profesorul român, matematician şi cercetător la California State University din Fullerton/California şi profesor asociat la Institutul ’’Star’’, Universitatea Babeş-Boyai din Cluj Napoca sunt multe de descoperit pentru că la cei doar 54 de ani împliniti de curând, a călătorit, a studiat şi a predat cât pentru o întreagă carieră.

(w882)

A urmat cursuri la Facultatea de matematică de la Universitatea din Bucureşti apoi la Michigan State University unde şi-a dat doctoratul în 2002. Este cetăţean român şi american. A debutat în literatură în 1990 cu volumul ’’Teama de amurg’’. De atunci a scris peste 20 de cărţi, cea mai recentă, ’’Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund’’ apărută în 2022, la Editura Polirom. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club West (2005 - 2027) şi a PEN Club România din 2020.

Pentru activitatea şi cercetările sale în domeniul matematicii este recompensat cu premii presigioase: Premiul George Pólya, decernat de Mathematical Association of America şi Medalia de onoare a Societății de Științe Matematice din România iar în 2022, Premiul pentru Programs that Make a Difference decernat din partea American Mathematical Society.

(w882)

Nici premiile literare nu l-au ocolit: în 1993, Premiul I Nemira, pentru nuvela ’’Imperiul generalilor târzii’’ recompensată şi în 2002 cu Premiul CopyRo pentru beletristică; Premiul pentru proză acordat de Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti pentru romanul ’’Miruna, o poveste’’ (2007); Premiul I al Reţelei literare pentru romanul ’’Noaptea când cineva a murit pentru tine’’ (2011); romanul ’’Venea din timpul diez’’ a fost ales drept Cartea Lunii, la iLiteratura, Praga în 2014 iar anul următor a fost distins cu Premiul Josef Jungmann pentru versiunea în limba cehă în traducerea lui Jiří Našinec.

Vorbeşte cu pasiune sclipitoare nu doar despre matematica ordonatoare a Universului ci şi despre literatură, artă, destin, împlinire sau frustrare. Scrie mult şi devorator. Litera rotunjită este aşternută cu grijă după o îndelungă chibzuinţă şi cu mare talent. Dovada? Mulţimea cărţilor editate, premiile, traducerile cărţilor sale, numeroasele articole de presă, interviuri şi consemnările în compendii de specialitate şi o apariţie constantă în piaţa media.

(w882)

Din toate aceste motive şi, cu siguranţă, aria discuţiilor va fi mult mai amplă, l-am invitat astăzi la Mic Dejun pe Bogdan Suceavă. Vom urmări iîmpreună o discuţie documentată şi, cu siguranţă surprinzătoare în compania Danielei Zeca Buzura despre una dintre cele mai enigmatice personalităţi ale României interbelice: matematicianul Ion Barbillian cunoscut sub pseudonimul literar Ion Barbu. Ne dorim, ca de fiecare dată, să vă ţinem în faţa micilor ecrane alături de echipa de la Mic Dejun cu un Campion pentru a fi martorii unei întâlniri deloc întâmplătoare cu unii dintre cei mai valoroşi intectuali români contemporani.

(w882)

Emisiunea a fost difuzată de TVR2, sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 10:00. Va fi transmisă în reluare luni, 13 noiembrie 2023, ora 14:00 la TVR 2. Emisiunea s-a văzut și la: TVR Internaţional - sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 10:00; la TVR MOLDOVA - duminică, 12 noiembrie 2023, ora 9:00; la TVR Cultural - duminică, 12 noiembrie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

***

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

7:25 România…în bucate (R)

TVR Cluj

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

7:50 Documentar 360°GEO

* Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Redifuzare

*Reflexii aurii, calde, o suprafaţă fără nicio asperitate: aşa arată perla perfectă a scoicii Pinctada Maxima. Preţul său: câteva mii de euro. În natură, doar o scoică din 20.000 poate produce o perlă de o asemenea frumuseţe.

De aceea, în arhipelagul Palawan din Filipine s-au înfiinţat ferme de perle, ce au venituri de mai multe milioane de euro pe an, datorate cercetărilor de laborator şi unei politici de personal foarte strictă.

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Corina Feleagă

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2