loader
Foto

"Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii", la Duminica Filmului Românesc - VIDEO

Pe 16 iunie, la TVR2, sunt programate cele două părți ale ecranizării romanului "Ion" de Liviu Rebreanu: "Ion: Blestemul pământului" (ora 13.00) și "Ion: Blestemul iubirii" (ora 20.00).

 

Filmul românesc regizat de Mircea Mureşan, pe un scenariu de Titus Popovici, este ecranizarea romanului „Ion”, de Liviu Rebreanu. Muzica filmului este semnată de Gheorghe Zamfir.

În rolurile principale joacă Şerban Ionescu, Ioana Crăciunescu şi Petre Gheorghiu.

Ion al Glanetașului, din Prislop, e un tânăr sărac, dar harnic, care iubește pământul cu patimă. Dornic de înavuţire, vrea să-l silească pe Vasile Baciu, unul dintre bogătaşii satului, să i-o dea de nevastă pe fiica lui, Ana, şi odată cu ea, şi pământurile. Prins între lăcomia care-l roade şi dragostea sinceră pentru Florica, o fată săracă, Ion nu se mulţumeşte să aleagă şi sfârşeşte tragic.

“Tocmindu-se aprig pentru zestrea Anei lui Baciu, sărăntocul Ion al Glanetaşului e, de fapt, îndrăgostit de Florica.” (Tudor Caranfil, ”Dicţionar universal de filme”, 2008)

"Traiectoriile personajelor se înscriu și se topesc într-o frescă lucrată cu simțul măsurii, cu accentele atenuate sau reliefate într-o remarcabilă fluență." (Valerian Sava, 1980, Cinema)(w235) IONFilmul este realizat în două serii "autonome": "Blestemul pământului" și "Blestemul iubirii". Pentru a se delimita cele două părți, s-a creat special un început pentru partea a doua cu montarea unor secvențe din prima parte.
În 1980 s-a realizat şi un serial TV în cinci episoade, intitulat "Ion", prin remontarea materialului filmat și adăugarea unor secvențe noi.
Aşa cum cititorii literaturii române clasice cunosc deja, Ion, un țăran sărac din satul Prislop, vrea să intre și el în rândul celor bogați. Planul său este de a-l sili pe Vasile Baciu, unul dintre bogătașii satului, să i-o dea de soție pe fiica sa, Ana și mai ales zestrea ei, pământul cuvenit fetei. Ana rămâne însărcinată. În același timp, Ion e îndrăgostit de Florica, o fată frumoasă şi săracă. Ion ar dori și zestrea Anei și iubirea Floricăi. Până la urmă, Ion se căsătorește cu Ana, care, disprețuită de toți, se va sinucide, iar Florica se căsătorește cu un fecior bogat, Gheorghe Buluc, pe care însă nu-l iubește. Ion, încercând într-o noapte să se strecoare în patul ei, va cădea răpus de loviturile lui Gheorghe.

 

(w235) Ioana Cră

 

Actriţa şi poeta  Ioana Crăciunescu a absolvit în 1973 Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti şi a devenit actriţă a Teatrului Nottara. A jucat pe această scenă mai mult de 50 de roluri şi în 1974 a debutat pe marele ecran în filmul "Actorul şi sălbaticii", de Manole Marcus. În 1978 a jucat în "Ediţie specială", un film regizat Mircea Daneliuc, în 1979 în "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii", regia Mircea Mureşan.

În 1991 a plecat în Franța unde a rămas 15 ani. În 2009, Ioanei Crăciunescu i-a fost decernat, de către Ministerul Culturii şi Cultelor, Premiul Naţional de Poezie „Nichita Stănescu”.

 

***

Distincţii primite de filmul lui Mircea Mureşan:
*1980-Premiul special al juriului ACIN-Mircea Mureşan, Titus Popovici; Premiul pentru imagine-Ion Marinescu; Premiul pentru interpretare feminină-Ioana Crăciunescu; Diplomă de onoare ACIN pentru interpretare-Şerban Ionescu.

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR aflați aici.

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 44

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)

0:30 Duminica filmului românesc (R)

Divorţ din dragoste (România, 1991)

Regia: Andrei Blaier

Cu: Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Gheorghe Dinică

*Comedie. După căsătorie, Angela şi Dan constată cu stupoare că intimitatea le este invadată de străini, printr-un ordin absurd al Spaţiului Locativ, care cere ca proaspătul cuplu să cedeze o cameră din apartament în folosul unei persoane necunoscute. Singura soluţie pentru a rămâne singuri în propria lor casă este... divorţul. Însă în luptele de la tribunal, divorţul ia o întorsătură neaşteptată.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Duminică, 30 iunie, revedeți o ediție specială ”Drag de România mea!”. Paul Surugiu-Fuego vă invită de la ora 15:00, la TVR 2.

Confruntarea cuplurilor la „Drag de România mea!”

Duminică, 23 iunie, într-o redifuzare de vacanță a emisiunii „Drag de România mea!”, v-am așteptat la ora 15.00, pe TVR 2 și online pe TVR+, cu ...

Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

 

#tvr2