Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 12:30, la TVR 2 am însoțit echipa Cap Compas într-o călătorie în Algeria, un tărâm fascinant care ne așteaptă să-i descoperim tainicele comori.
Turismul înseamnă mai presus de toate o invitație de a gândi și acționa pacifist … spunea un gânditor contemporan.
Mai bine de un deceniu, Algeria a rămas în expectativă în ceea ce privește industria ospitalității, deși fundamentele de bază sunt la îndemână și abia așteaptă să fie materializate în acțiuni.
Turismul este, în întreaga lume, un motor de accelerare a creșterii economice, dar și o resursă durabilă pentru țările care se află în topul clasamentelor. Neîndoielnic, industria turismului comportă și anumite dezavantaje, mai ales atunci când vizitatorii se numără cu milioanele într-un anume spațiu. Lumea plină de provocări în care am pășit deja, strecurându-ne printre factorii poluanți, aglomerația, respectul față de mediu și cel puțin teoretic sustenabilitatea, îndeamnă deja la multă prudență în promovarea și derularea activităților turistice.
Însă, atunci când aduni bune și mai puțin avantajoase se pare că alternativa rămân doar gândirea pozitivă și sprijinirea pachetelor coerente pentru viabilitatea turismului.
Alger poate fi apreciat și ca un creuzet al artelor, spațiu care a fascinat pe multi pictori, scriitori, arhitecți și realizatori de film.
Realitatea devine la fiecare pas decor vivant și pictural care nu încetează să inspire creația. De la botezul literar al lui Albert Camus cu „La Maison mauresque” la poezia solară a lui Jean Sénac, prin vizitele lui Le Corbusier și adaptarea cinematografică a Străinului de Luchino Visconti, cartierul vechi joacă un rol central în creația modernă și contemporană. În Algeria s-a nascut și Yves Saint-Laurent, care la vârsta de 17 ani a plecat la Paris pentru a lucra cu Dior. Hoțul Pépé le Moko, interpretat magistral de Jean Gabin în filmul turnat în 1937, are drept scenografie labirintul de străzi și fascinantele case din Kasbah.
Insolit si misterios, orașul vechi strălucește în fața mării ca o entitate distinctă, dinamică, animată de o populație tânără și foarte primitoare.
O istorie adunată într-un singur loc. Străzile te conduc prin locurile unde timpul parcă alunecă pe făgașul vremurilor.
O călătorie în Algeria presupune cunoașterea spațiului simbolic, eliberat de propriile viziuni, de prejudecăți sau evaluări pripite.
A fost sub dominație romană, arabă, spaniolă, apoi otomană, un important port al piraților, pentru ca, în final, să fie sub stăpânire franceză, până în anul 1960, când și-a căpătat independența, după lungi și sângeroase lupte. Și ca în mai toate orașele unde istoria lasă amintiri și în Alger există un monument al martirilor ridicat pentru comemorarea războiului algerian de independență.
Producător: Elena Dinu
Foto: arhiva emisiunii TVR