loader
Foto

Galerie foto

Baku, oraşul zămislit din mătase şi petrol

În acest weekend, la Baku începe prima ediţie a Jocurilor Olimpice Europene. Echipa „Cap compas” a făcut o vizită înainte, iar duminică, 14 iunie, ne-a adus un reportaj de la faţa locului.

 

Cap Compas

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Baku se aşterne dinspre munţi către mare în calea vânturilor precum un covor tridimensional. Lucrurile minunate se pot întâlni aici la tot pasul, fie că este vorba de clădiri sau monumente, fie că ne referim la statistici de ordin urbanistic sau care ţin de spiritul inovator artistic sau ingineresc.

Capitala Azerbaijanului lasă de la prima întâlnire impresia unei urbe prospere care poate mulţumi şi pe cel mai pretenţios oaspete. Toate articulările ambientale au câte un rost bine definit şi nimic nu este lăsat sau făcut la întâmplare.

Orasul are destinul prosperităţii scris parcă în palmă şi exploatarea petrolului a fost motorul devenirii sale începând de la sfârsştul secolului al XIX-lea. Între 1856 şi 1910  s-a consemnat o creştere a populaţiei mai mare decât în Londra, Paris sau New York, iar Baku a devenit repede un creuzet al influenţelor răsăritene şi occidentale.

„Am spune metaforic că oraşul vechi este zămislit din mătase şi din petrol pentru că, pe de o parte secole la rând s-a aflat în calea caravanelor de pe drumul mătasii, iar pe de altă parte, bogăţia în hidrocarburi a ţinuturilor azere a asigurat dezvoltarea economică a urbei de mai târziu”, spune Elena Dinu, producătoarea TVR a emisiunii.

Baku îşi deapănă timpurile prin furcile unor Scila şi Caribda caucazieni, dar care nu sunt de tipul monştrilor acvatici ai mitologiei greceşti, ci două tipuri de vânt care răscolesc necontenit coastele peninsulei Abseron. Khazri,vantul rece din nord şi Gilavar, curentul fierbinte din sud se întâlnesc la Baku tot timpul anului. Însă poate că simbolul acestui tărâm atins fără încetare de furtuni a făcut ca oraşul să fie deosebit, iar oamenii căliţi să devină în chip paradoxal buni şi liniştiţi.

„Poate că înţelegerea realităţilor se face şi parafrazând pe inimitabilul poet Nizami care spune că există locuri pe pământ unde chiar dacă ajungi mai târziu, poţi avea privilegiul de a găsi un loc în primul rând şi că aceste locuri sunt precum o tavernă a magilor în care se întalneşte frumusetea exprimată prin lumini şi candele, prin dulciuri şi cântări din flaut, prin minunate lucruri care există pentru oameni diferiţi ca neam şi credinţă”, încheie Elena Dinu.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2