loader

Aventura în Tunisia continuă la „Cap compas”

Duminică 24 mai, echipa emisiunii vizitează nord-estul ţării şi ajunge în pitorescul Hammamet, situat la doar 64 km de capitala ţării. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Echipa Cap Compas ajunge în această săptămână la vila unui aristocrat român, George Sebastian, care s-a stabilit în Tunisia, în  Hammamet, unde  şi-a construit „una dintre cele mai frumoase case pe care le-am văzut vreodată”, după cum menţiona arhitectul american Frank Lloyd Wright.

George Sebastian a străbătut lumea în lung și-n lat până să-și găsească un loc după placul inimii. Când a pășit pe malul Mediteranei, la Hammamet, în nord-estul Tunisiei, a simțit că acolo este casa lui. În cațiva ani a transformat orasul într-un paradis al oamenilor celebri și bogați. George Sebastian a rămas un om a cărui viață este învăluită în mister, însă din mărturiile membrilor familiei Ghika şi din documentele tunisiene, Sebastian s-ar fi căsătorit cu o bogată moştenitoare americană, cu care ar fi călătorit prin Europa, ulterior stabilindu-se în Tunisia protectoratului francez.

La vila sa din Hammamet, Sebastian i-ar fi avut oaspeţi pe câţiva regi ai Angliei, prim ministrul Churchill şi-a scris acolo o parte din memorii, iar în timpul ocupaţiei germane, a fost sediul cartierului general al lui Rommel.

„Apoi  un popas  de  gândire  şi meditaţie  în  Medina  din Soussa. Medina se înscrie într-o incintă medievală în stil etajat ca un amfiteatru aflat pe malul mării. Poziția sa privilegiată a atras călătorii și artiștii, iar cele 31 ha înconjurate de 2 km de ziduri crenelate configurează un ansamblu omogen cu vestigii de o bogație nemăsurată”, continuă Elena Dinu, producătoarea TVR a emisiunii.

Medina din Soussa este construită pe două axe, în punctele strategice aflându-se ansamblurile de referință. Cetatea de apărare, numită și Kasbah, este locul care domină orașul, golful și portul, iar turnul Khalef, aflat în interiorul fortificației veghează de la cea mai mare înălțime această veche vatră tunisiană.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2