loader

Artă şi spiritualitate în Perugia, cu „Cap compas”

Duminică, 4 decembrie, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+, am colindat cu „Cap compas” prin Trasimeno, Castiglione del Lago şi Umbria.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Trasimeno este înconjurat de trei insule. Cea mai mare dintre ele, Isola Polvese a fost părăsită prin anii '50 și astăzi este un fel de parc. Odinioară un sat pescăresc, Maggiore este astăzi un orăşel cochet, iar Minore, cea mai mică zonă dintre ele, este privată.

În Castiglione del Lago, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase sate din Italia, poţi ajunge dacă urci printr-o splendidă livadă de măslini. Povestea civilizației acestor locuri începe de pe vremea etruscilor. Perugia, Chiusi şi Cortona, trei dintre principalele oraşe etrusce se află la doar 20 km de lac. Castiglione del Lago este o dovadă vie a acestei civilizaţii. Structurat ca o tablă de şah, oraşul este şi astăzi câmpul de lucru preferat de arheologi care descoperă permanent tot felulul de vestigii ale vechii cetăţi. În Castiglione te simţi binevenit oricând. Când călătoreşti este important unde îţi aşezi capul pe pernă. Aşa cum e important şi peisajul şi liniştea şi clipele de relaxare.

(w882) Cap compas

În Umbria e bine să îți prisosească timpul. Numai aşa poţi transforma experienţele pe care ţi le dorești în amintiri de neuitat. În această regiune, simplitatea și autenticitatea sunt de bază. Mâncarea este legată în mod direct de pământul zonei. Până acum câțiva ani, Umbria era cunoscută ca fiind sora mai puțin atrăgătoare a Toscanei. Iată că această regiune extraordinară, devenită pe bună dreptate o inimă verde a Italiei, se dovedește că are atributele Toscanei - ba poate în unele privinţe ceva mai mult. E drept că aici nu întâlneşti marile capodopere ale Florenţei sau Sienei, dar coronița de oraşe care înnobilează dealurile te îmbie să explorezi cât mai mult şi să te bucuri că eşti aici şi că poţi vedea asemenea minunăţii.

Am ajuns în feerica Perugie, miezul bucolic al Umbriei, unul dintre cele mai interesante şi compacte centre istorice ale provinciei, un adevărat labirint de străzi medievale care parcă îţi vorbesc toate deodată despre ceea ce înseamnă Italia pentru Europa.

Perugia este un oraş universitar plin de viaţă, cunoscut pentru ciocolata sa delicioasă şi pentru unul dintre cele mai celebre festivaluri de jazz din lume. Valoarea ei constând și în excepționala ofertă de vizitare a obiectivelor turistice pe care nu le poţi parcurge doar într-o singură zi. În centru se află, aşa cum era de aşteptat, statuia celebrului artist Pietro Vannucci, cunoscut sub numele de Perugino, care a trăit pe la anii 1500.

(w882) Perugia

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2