loader
Foto

Galerie foto

Țărmuri și mărturii din Crimeea

O lume multiculturală și multireligioasă pe o palmă de pământ, așa este caracterizată următoarea călătorie a echipei „Cap compas” pe țărmurile Peninsulei Crimeea. Sâmbătă, 2 decembrie, la TVR 2, de la ora 15.00.

 

Cap Compas

Orice ținut este delimitat, în cele mai frecvente cazuri, prin frontiere naturale. Acestea au fost dintotdeuna atât margini cât și răspântii ale dăinurii neamurilor și culturilor.

Aşezările din zonele Chersonului au fost adevărate avanposturi ale Greciei Antice. Cherso a fost numit, de către împărăteasa Ecaterina cea Mare, Sevastopol. De la războiul din timpurile împărătesei Ecaterina cea Mare și până la confruntările din cel de-al Doilea Război Mondial, Crimeea este incontestabil o panoramă. Ecaterina cea Mare a supranumit mica peninsulă muntoasă, din nordul Mării Negre, perla cea mai de seamă a Coroanei Imperiale Ruse.

(w882) Cap compas

În acest ținut trăiau tot felul de oameni, de la artiști și poeți până la comercianți militari și agricultori. Istoria Sevastopolului se deapănă prin furcile unor timpuri în care proesperitatea se împletește cu pacea și bunăstarea. De-a lungul istoriei, locul a fost o răscruce - Capitală (port) în Nord Vestul Mării Negre.

Farmecul Sevastopolului din zilele noastre nu face abstracție de oameni și religii. Aici s-a petrecut creștinarea Prințului Vladimir al Kievului și Novgorodului. Odată cu acest moment, a început creștinarea slavilor de la Răsărit.

În Crimeea, oamenii își trăiesc adevărurile și își poartă prezentul cu dor după un viitor liniștit. Se spune că dacă nu s-ar fi „inventat” curiozitatea, n-ar fi existat călătoriile. Într-o călătorie este esențial să cauți să rezonezi cu locul, să intri pe frecvența lui și să-l descoperi, aflându-te și pe tine odată cu el.

Datorită istoriei sale unice, precum și a numeroaselor monumente de arhitectură, Sevastopol este adesea numit Orașul Muzeu. Estimările specialiștilor arată că în Crimeea există peste 12 mii de vestigii istorice, culturale și arhitectonice (ruine antice, situri medievale și palate ale epocii moderne) toate așezate într-un cadru natural de invidiat. De-a lungul timpului, marile puteri au acreditat ideea că cine stăpânește peninsula Crimeea stăpânăște Marea Neagră. Istorie și mărturii, în povești și în imagini, acesta este Sevastopolul.

(w882) Cap compas

În întreaga Crimee, creştinismul, iudaismul şi islamul şi-au lăsat urmele distincte în sufletul oamenilor. Conform afirmațiilor baronului Iosif Igelström, în 1783, în acest loc erau aproximativ 1.600 de moschei și școli religioase. În timpul domniei hanului Devlet I Giray, renumitul arhitect al epocii lui Sinan, s-a construit moscheea Cuma Cami din Kezlev (Yevpatoria).

Yevpatoria se remarcă prin clădirile sale uimitoare, care au absorbit stilurile diferitelor epoci și culturi. Numeroase monumente religioase sunt concentrate aici. Într-un cartier, bisericile ortodoxe se află lângă moschei și sinagogi. Pe bună dreptate, centrul istoric al acestui oraș este adesea numit Micul Ierusalim.

Kharaiții mozaici,prezența dervișilor dansatori, mărturiile creștine și cele islamice, prezențele epice ale sultanilor și ale țarilor ruși, fac din această zonă un loc magic. Tâlcuirile se pot înțelege din lucrarea mâinilor oamenilor iar obiectele așezate pe soclul perenității pot deveni părtașe la bucuria amintirii unei altfel de Crimeea.

* Peninsula Crimeea este teritoriul reprezentat de Republica Autonomă Crimeea, conform Constituţiei Ucrainei respectiv Republica Crimeea, după asumarea unilaterală a independenţei.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

6:40 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne invită joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2