loader
Foto

Aripi şi îngeri

„Cap compas” ne invită să parcurgem un traseu inedit în Cipru, sâmbătă, 27 mai, la TVR 2 şi online pe TVR+, de la ora 13:00.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O Biserică ale cărei fundaţii ar fi fost strămutate de îngeri, o moschee în care îşi dorm somnul de veci doica Profetului Mahomed, Lemnul Sfintei Cruci, lăsat de Sfânta Împărăteasă Elena într-un sat cipriot, modele de broderii şi dantele care l-au inspirat pe Leonardo Da Vinci, prăjituri şi cornuleţe, sugiuc şi dulceţuri, lapte de magăriţă, folosit în fabricarea produselor cosmetice, şi un parc zoologic în care vedetele sunt cămilele - aceasta este expediţia echipei „Cap compas” de sâmbătă, 27 mai.

(w882) Cap compas

Mănăstiri, moschei, cetăţi antice, situri arheologice, toate fac parte din patrimoniul cipriot şi se înfăţişează în mod egal, dar în chipuri diferite turistului sau pelerinului. Ciprul este o insulă şi o ţară atrăgătoare, interesantă prin forma de viaţă făurită de poporul ei aspru, dar vesel, cu o cultură grecească originală, născută prin scurgerea unor milenii de existenţă în proximitatea Europei, dar şi a Asiei Mici prin luptă şi frământări proprii popoarelor mici.

(w882) Cap compas

Biserica Panagia Angeloktistis se tălmăceşte cea ridicată de îngeri şi închinată Fecioarei Maria. Un lăcaş de cult care evocă o epopee cu rădăcini din bizanţ. Conform legendei, locuitorii retraşi din faţa unei invazii arabe, în Kiti, au hotărât să construiască o biserică. Pe măsură ce construiau au observat că într-o noapte locul fundaţiilor se schimbase, considerând că Fecioara Maria doreşte strămutarea lăcaşului şi că îngerii purtaseră zidirea acolo unde îi era menirea. Biserica originară aparţine perioadei creştine timpurii, fiind ridicată prin secolul al V-lea.

(w882) Cap compas

În localităţi precum Lefkara, zodia frumosului se împlineşte la propriu cu facerea mâinilor acelora care au făcut din vad alt vad şi din pod alt pod pentru a lăsa mărturii meşteşuguri atinse de valenţele artei autentice. Modelele zămislite în Lefkara au devenit faimoase peste tot în lume.

Denumirile precum pittota, gyroulota, liminota alcătuiesc un dicţionar prin care se definesc lucruri care aici sunt sinonime cu frumuseţea şi calitatea. Dantela locală se numeşte lefkaritika. Glyka tou Koutaliou, în traducere dulciuri cât linguriţa, este denumirea generică a fructelor conservate în sirop concentrat de zahăr. Pot fi caise, prune, vişine, lămâi, pepene sau coajă de portocale amare. Se servesc în semn de ospitalitate, căte o bucăţică, pusă în linguriţă, într-un pahar cu apă rece, în care se adaugă un pic de sirop din borcan.

Biserica Sfânta Cruce datează din secolul al XIV-lea. Partea dinspre răsărit este mai veche iar în această secţiune se păstrează dincolo de iconostas picturi din timpurile construirii. A fost restaurată în anul 1740, iar mai apoi au fost făurite sculpturi de către un maestru din Rhodos. Din 1761,  iconostasul a fost învelit în foiţă de aur. Clopotul bisericii a fost donat în 1857 de către cetăţenii din Lefkara care trăiau în alte localităţi. Relicva care a făcut acest loc arhicunoscut se găseşte într-o nişă, precum o capelă, decupată în iconostats şi este un fragment din partea centrală a crucii răstignirii. Este ferecată în argint cu reprezentări ale vieţii lui Hristos, cu îngeri, cu Împăratul Constantin şi cu Sfânta Elena, mama sa.

(w882) Biserica S

Ca spaţiu de relaxare, Ciprul oferă o paletă variată de experienţe, iar diversitatea poate fi întâlnită în cele mai surprinzătoare forme şi abordări. Mergem la o fermă de măgăruşi, numită Măgăruşul de Aur, care se află în Skarinou. Amenajarea acesteia a pornit din dragoste faţă de tradiţiile cipriote, din dorinţa de a conserva moştenirea naţională şi de la ataşamentul faţă de aceste animale care erau odinioară nelipsite în gospodăriile oamenilor. Ferma are aproape 200 de măgăruşi. Este cea mai mare fermă de acest tip din Europa. Majoritatea animalelor este formată din femele, datorită preţiosului lapte pe care îl furnizează.

(w882) Titi Dinca

Camel Park, cum este cunoscută această oază, se află la 15 minute de Larnaka. Uneori în Cipru este mai bine să măsori distanţele în timp decât în kilometri. Este adecvat pentru petrecerea unei zile, având drept public tinţă familia.

(w882) camile

Moscheea Hala Sultan Teke străjuieşte lacul sărat din apropierea aeroportului. Se mai numeşte Umm Haram şi este un sanctuar musulman preţuit pentru valenţele istorice şi arhitectonice. Complexul este configurat prin alăturarea unei zone de cult şi a unui mausoleu alături de un cimitir şi de o casă de oaspeţi, cu delimitări funcţionale pentru femei şi bărbaţi. Locul este cunoscut şi sub numele de Gülşen-Feyz care înseamna grădina de trandafiri a plenitudinii şi a iluminării.

(w882) Cap compas

Există, la Hala Sultan Teke, obiceiul ca pelerinii să facă legământ de a ajuta moscheea dacă li se împlinesc dorinţele, iar această datină este respectată de musulmani până în zilele noastre. În timpurile Imperiului Otoman vapoarele turceşti coborau, în semn de omagiu, în bernă steagurile atunci când treceau pe langă ţărm şi salutau Hala Sultan cu salve de tun.

(w882) Cap compas

Lacul sărat de lângă Larnaca este zonă specială protejată şi adăposteşte păsări, plante şi vietăţi care pot rezista în mediul semisalin. Aproximativ 85 de specii de păsări iernează în acest loc, însemnând între 20 de mii  şi 40 mii de exemplare. Cei mai frumoşi sunt flamingo. Vara, apa se evaporă şi rămâne doar o crustă de nisip şi sare.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate ediţiile din arhiva emisiunii.

 

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2