loader

Popas în orașul aproapelui îndepărtat în debutul noului sezon Cap Compas

Cap Compas revine din 22 septembrie şi ajunge în oraşul NOVI SAD , acasă la oamenii care au ştiut să făurească şi să îşi păstreze tradiţia. Emisiunea este difuzată sâmbătă, de la ora 15.00, la TVR 2.

 

Cap Compas

Descoperim în Stremski Karlovitori, oraş marcat de istorie, în care în 1699 s-a semnat Tratatul de pace dintre Sfântul Imperiu Roman și Imperiul Otoman, aflăm cum se prepara bermet... nu vermut, băutura care s-a băut pe Titanic şi la curtea împărătesei Maria Tereza. Diferenţa dintre bermet şi vermut este aceea că în cazul bermetului plantele aromatice sunt puse în vin pe când la vermut plantele aromatice sunt amestecate cu alcool. Aici se produce bermetul de 200 de ani. In Stremski Karlovitori,  Tratatul de la Karlovitz marchează începutul decăderii imperiului Otaman în Europa de Est şi impunerea monarhiei habsburgilor ca putere dominantă în centrul Europei.

(w882)

Localitatea a fost un important centru ecleziastic al sârbilor ortodocși, aici avându-și sediul începând cu 1713 întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Imperiul Habsburgic.

(w882)

Oraşul Novi Sad este asemenea unui mozaic multicolor, ca în caleidoscoapele copilăriei. Trecut, prezent, viitor, istorie şi modernitate, vechi şi nou. Apoi nu rămâne decât să descoperi ce se află în jurul tău.

(w882)

Este provocarea oricărui turist şi cu atât mai mult a jurnalistului dornic de a culege informaţia esenţială, aceea de care are nevoie pentru a  compune imaginea de ansamblu. De a recompune trecutul pentru a înţelege prezentul şi a intui viitorul.

(w882)

Locul acesta explică o parte a istoriei poporului sârb. O istorie bogată şi însângerată. Ruinele negre se înalţă acum liniştite în văzduh. Ele au fost martorele unor evenimente importante, când poporul sârb şi-a amintit de propria lui fiinţa şi a dat ultima luptă pentru apărarea valorii.

Ospitalitatea sărbească e cunoscută. Am avut şi noi prilejul să o experimentăm cu ocazie vizitei la clubul de ţară Zdravkovac, încojurat de peisajul pitoresc al muntelui Rudnik. Faimosul spa de aer este o oază de linişte în care structura modernă a clubului se armonizează perfect materialele naturale şi linile designului rustic. Simplitate, pragmatism şi eleganţă.

(w882)

La Petrovaradin pământul întâlneşte Dunărea iar… apele parcă se reazemă de uscat. Cetatea se lasă greu descifrată. Spaţiul cosmopolit face la fiecare pas dezvăluiri care devin peceţi înşirate în minte şi în suflet. Te gândeşti că piatra de temelie a fortăreţei a fost pusă la sfârşitul secolului 17 şi încerci să îţi imaginezi câte drame şi câte bucurii au văzut zidurile acestea de-a lungul vremurilor. Fortăreaţa a fost construită de austrieci pentru a se apăra de atacurile turcilor din vremea aceea.

Producător Elena Dinu

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

 

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2