33, 1492, 1789, 1945...sunt date bine întipărite în memoria colectivă. Dar cum au ajuns ele să fie trecute în cărțile de istorie? Cine a decis care evenimente sunt mai importante decât altele? Aflăm în seria de documentare „Zile de poveste” de la TVR 2. Sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 16.20, urmărim episodul „Anul 33: Răstignirea Lui Iisus”.
Istoricul Patrick Boucheron ne arată, în „Zile de poveste”, în ce mod aceste date din istorie ne ajută azi să surprindem panorama întregii istorii. Pentru că nu există o singură istorie, ci o serie de istorii încurcate.
Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul. Descoperim de ce au fost aceste date atât de importante și care este rolul lor în istoria universală.
În Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor, pe 19 aprilie, TVR 2 difuzează, de la ora 16.20, „Anul 33: Răstignirea Lui Iisus”. Timpul creştin începe cu naşterea lui Iisus Hristos, iar Răstignirea şi Învierea Mântuitorului îi dau sens, direcţie şi speranţă. A fi creștin înseamnă a crede că Dumnezeu s-a făcut om, că a venit pe Pământ pentru a-l salva pe om de păcatele sale, că a propovăduit și a făcut minuni, că a murit pe cruce și că a înviat. Răstignirea nu este așadar un eveniment, este un fapt de credință - credința unui eveniment nesfârșit, care este comemorat în fiecare duminică.
„Zile de poveste” (Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020) este o serie de documentare istorice în regia lui Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde şi Thomas Sipp.
credit foto: pexels.com/pixabay