loader

Antalya şi riviera de turcoaz: un nou reportaj realizat de „Cap compas”

Cu o climă blândă şi 300 de zile însorite, Antalya este una dintre cele mai căutate destinaţii turistice. Dar succesul Turciei nu e datorat în întregime climei. Povestea completă a fost difuzată duminică, 6 martie, de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Indiferent de maniera în care sunt realizate ierarhizările şi topurile, Antalya a ocupat permanent primele locuri. Aproape 300 zile pe an sunt însorite la Antalya, iar clima blândă face posibilă plaja vreme de 10 luni între un revelion şi celălalt prag al unui an nou.

Din epoca fondării de către Atalos, aşezarea a fost locuită continuu până în zilele noastre indiferent de stăpânire. În secolul I î.Hr., Atalos a numit oraşul paradis Attaleia. Romanii l-au transformat în oraş al imperiului, iar împăratul Adrian a vizitat urbea. Au urmat bizantinii şi apoi turcii selgiucizi care au cucerit în 1207 oraşul şi l-au redenumit Adalya. În cele din urmă, otomanii au început să îi aducă strălucirea dusă pe culmi în Turcia contemporana a unei Antalii cu 1,2 milioane de locuitori.

Kaleici înseamnă, literal, „în interiorul fortăreţei”, iar cartierul contemporan a primit Mărul de Aur, adică Oscarul turismului, drept premiu pentru maniera de restaurare, devenind una dintre cele mai atractive zone de promenadă cu hoteluri, restaurante, magazine şi distracţie la îndemână toate, adunate într-un un amestec şăgalnic între roman bizantin, selgiucid, otoman şi contemporan turcesc.

Regiunea Antalyei are 640 km de ţărmuri, oraşul fiind cel mai important punct turistic de pe coasta estică a Mediteranei şi-i oferă o armonie subtilă între climă, frumuseţile naturale şi mărturiile istorice. „Riviera de turcoaz dezvăluie la fiecare pas scene memorabile, iar marina zilelor noastre poate fi considerată ţărm de logodnă perpetuă a simţurilor cu apele”, spune Titi Dincă, realizatorul ediţiei Cap Compas.

Side este neindoielnic un spatiu unic, unde marea aduce primenire şi răsfăţ pentru oricare nou venit. Am spune că este un oraş surpriză al momentului contemporan, deşi datează din secolul al VII-lea î.Hr.

În acele vremuri, era unul dintre cele mai importante locuri ale Pamfiliei antice, iar locuitorii aveau un dialect aparte, deosebit de limbajul megieşilor. Farmecul oraşului este dat de faptul că mare parte din ruinele antice au fost amenajate mai întâi ca locuinţe, iar pe măsură ce locul a fost cunoscut sş recunoscut, acestea au devenit facilităţi în industria turismului transformându-se în restaurante, terase, cafenele şi pensiuni, magazine şi ateliere, locuri în care să ai unde sta pentru că orele nu sunt îndestulătoare, deşi orasul este mic.

„Aici se află unele dintre cele mai importante ruine din Asia Mică care au şi avantajul de a fi rezistat datorită faptului că au fost reconstruite şi renovate până în vremuri medievale. Oraşul cucerit de Alexandru cel Mare şi-a depănat istoria prin epoci şi imperii până în zilele noastre”, adaugă realizatorul emisiunii.

Apeductul de la Aspendos aducea apa de la 19 km distanţă şi este un exemplu de preocupare pentru cele necesare bunei vieţuiri. Apa avea doua surse: una la izvorul Gökçepinar, aflat la o înălţime de 550 m şi a doua, la Pinarbasi, situat la 440 m altitudine, ambele cu debit de 40 l pe secundă.

Aspendos era o mică cetate, construită pe un deal în apropiere de drumurile comerciale. A fost fondată cu o mie de ani înainte de era creştină, de greci veniţi din Argos. Cetatea a prosperat în timpurile romane, având, la un moment dat, o populaţie de 20 de mii de locuitori.

Epoca de aur a oraşului a fost până în secolul al III-lea d.Hr., poziţionându-se în regiune ca un redutabil centru comercial şi chiar inamic cu cetatea de la Side cu care împărţea graniţa teritorială comună.

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1251

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA * De trei generatii....visează să aibă irigatii

Cu 30 de ani în urmă a început afacerea agricolă a familiei Iancu din Grădistea ilfoveană.A evoluat , încet dar sigur , cu multe economii

si credite....cu costuri din ce în ce mai mari.....cu o climă schimbătoare,

cu secetă....cu greutăti în valorificarea productiei cerealiere.

Cosmin , care a luat microbul agriculturii de la ai lui , a studiat tot ce se poate la USAMBV Bucuresti. Pe cele 1100 ha pe care le administrează

acum el găseste solutii să obtină profit , gestionând costurile de productie.

A redus suprafata cultivată cu porumb datorită secetei prelungite, iar la grâu si rapită a obtinut recolte bune.

Acum în toamnă a semănat 400 ha cu rapită dar a întors deja 70 ha datorită climei. Orzul a avut o recoltă bună , dar floarea soarelui șsi sorgul au fost la limită de recoltă.

Având posibilitatea de a păstra in silozuri pânâ la 10.000 t de cereale nu a vândut si nu va vinde decât când pretul îi va aduce un profit.Gestioneazä bine costurile , dar ferma lui depinde de vreme , dependenta de precipitatii , neavând posibilitatea de a avea irigatii. Iar varianta puturilor forate este limitată , costisitoare , cu restrictii de tot felul. Subventiile acordate pentru compensarea pierderilor din cauza secetei se duc imediat pe preturile tot mai mari a tuturor imputurilor.

Acum Cosmin se ocupă de erbicidarea culturilor , existenta si rezistenta buruienilor vor face ca plantele cultivate să aibă productii mici si de calitate slabă.La grâu si la orz a luat măsurile necesare cu o masină auto-propulsată bine întretinută dar veche de 8 ani , cu care va face si aplicări de fungicide si insecticide dacă va fi cazul.A facut si erbicidare preemergentă în brazdă inainte de semănat.El trebuie să tină cont de prognoza meteo , iar substantele pot fi de contact , sistemice sau cu efect rezidual. Cosmin respectă cu stictete indicatiile specialistilor , fiind riguros cu toate

tratamentele.....Îi dorim un an bun !

Participă ing. agronom Cosmin Alexandru Iancu-fermier com. Grădistea , judetul Ilfov.

*SECRETUL REUȘITEI De la rigoarea militară la firescul în agricultură

O afacere sută la sută românească.

În judetul Călărasi un producător de furaje a achizitionat în martie 2017 o fermă de suine cu genetică PIC din Germania. Ferma are circuit închis....de la 400 de scroafe se produc 500 de purcei pe sâptămână, maternitatea având capacitatea de 2000 de purcei ,din care o parte se trec la îngrăsat , obtinându-se cam 10.000 de porci grasi , pe an.

Ferma de reproductie a fost refacută , cu 12 hale , cu un cântar special si 5 silozuri de 100 t fiecare pentru furaje. Lipsa oamenilor de specialitate , calificati dar si stabili la locul de muncă , este o problemă importantă. În furajare se folosesc tărâtele de grâu si lucerna.Inginerul nutritionist este resonsabil cu retetele pentru fiecare tip de suină si pentru fiecare vârstă , cu hranâ de cea mai bună calitate. S-au făcut investitii deosebite in genetică , iar din fermă se vând spre abatorizare porci grasi.

Complexul agrozootehnic detine si o fermă de pui si de găini crescute

la sol în Băldana , judetul Dâmbovita.Producătorul de furaje Colțuneac de la AGROMAR Balotesti a achizitionat în 2010 o moară din Fierbinti Târg din Ialomita transformând-o într-un F.N.C.devenind unul din cei mai importanti ,,,creatori ,,,, din domeniu.

Produce si concentrate proteino-vitamino-minerale pentru animale,păsări si pesti. Are 10 celule de siloz , fiecare cu 1000 t capacitate si a mai adaugat in ultimul timp 3 celule a căte 2500 t fiecare.Cumpără cereale de bună calitate de la producătorii din zonă , obtinând furaje de 50.000t pe an.

Are o tehnologie de inaltă calitate , complet automatizată.Capacitatea de productie este de 20 t pe oră. Are magazine de desfacere proprii în mai multe judete sau în parteneriat.Furajele produse au în compozitie cereale , șroturi , minerale , vitamine , fosfor , calciu șsi lucernă.Nu foloseste subproduse , având acum 137 de sortimente.

Principalii cumpăratori sunt micii fermieri si gospodarii din judetele învecinate.Are furaje pentru păsari ( pui de găină , găini ouătoare , rate prepelite , curcani , struti, porumbei ) , animale ( porci ,oi , capre , iepuri ) si chiar pentru pesti dar si pentru animale de companie.

Participă : Florin Marian Coltuneac-dir.gen. si manager AGROMAR Balotesti

ing. zootehnist Alin Agiu-dir.comercial si specialist

Tudor Calotescu-jurnalist independent

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinarTehnici diferite... acelaşi rezultat... peşte dupa peşte

*Tehnici diferite... acelaşi rezultat... peşte dupa peşte... Sezon Nou

*O nouă expediţie marca „Pescar hoinar”-Ştefan şi-a luat ehipamentul de feeder şi s-a instalat pe malul lacului Nucetu, aşteptând crapii cei mari. Mustăcioşii, mai mici sau mai mari, mai grăsuţi sau mai alungiţi, de toate formele şi mărimile nu s-au lăsat aşteptaţi şi au venit, pe rând sau chiar câte doi în acelaşi timp, să-l salute pe hoinar, după care s-au întors, bucuroşi, în mediul lor natural. La rândul ei, Iulia a pescuit la ştiucă şi biban, pe râul Olt, alături de Cristian Rizea, omul care a pus recent România pe harta spinningului mondial. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
„Tu votezi România!”: Programe speciale la Televiziunea Română în ziua alegerilor parțiale

Telespectatorii TVR vor afla rezultatul exit poll-ului realizat de CURS-Avangarde, prezentat la ora 21:00, pe TVR 1 și TVR INFO, imediat după ...

Mihăiţă poate umbla. Să-i oferim fiecare câte un pas! Povestea lui, la „Simplu şi rural”, pe TVR 2

De Moş Nicolae, Ana Maria Andrei şi Gabriela Voinea ne propun să fim parte din visul unui copil aflat la mâna destinului. Îl cunoaştem vineri, pe ...

„Forța ideilor” la TVR2 – O ediție dedicată poeziei

„Forța ideilor” la TVR2 – O ediție dedicată poeziei

publicat: miercuri, 03 decembrie 2025

Joi, de la ora 21:00, TVR2 difuzează o nouă ediție "Forța ideilor", un episod care readuce în prim-plan poezia – nu ca materie școlară, ci ca ...

 

#tvr2