loader

Anne-Sophie Mutter, în prima ediţie a Interviurilor Festivalului Enescu

De joi, 17 martie, la TVR 2 vă întâlniţi cu marii muzicieni ai scenei internaţionale într-o nouă serie a Interviurilor.  În prima ediţie, difuzată la 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, Marius Constantinescu stă de vorbă cu Anne-Sophie Mutter.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Începem noua serie cu un interviu oferit în exclusivitate naţională Televiziunii Române de către celebrissima violonistă Anne-Sophie Mutter, singurul interviu acordat de aceasta în decursul celor câteva ore petrecute la Bucureşti.  Prezentă la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu, violonista a interpretat, împreună cu The Mutter Virtuosi, lucrări de Krzysztof Penderecki, J.S. Bach, André Previn şi Antonio Vivaldi.

O profesionistă excepţională, de patru ori recompensată cu Premiul Grammy şi unul dintre cei mai bine vânduţi artişti din muzica clasică, Mutter vorbeşte despre ce înseamnă să fii muza celor mai mari compozitori contemporani, despre presiunea imaginii, despre formarea sub aripa lui Herbert von Karajan, dar şi despre ce înseamnă să fii mamă şi artistă full time în acelaşi timp.

Considerată una dintre cele mai bune violoniste de pe scena internaţională, Mutter a începutul studiul pianului de la cinci ani; la puţin timp după, ea a luat primele lecţii de vioară de la Erna Honigberger, elevă a violonistului Carl Flesch . De la cinci ani, a a început să studieze alături de unul dintre cei mai buni muzicieni elveţieni - Aïda Stucki – pentru ca la 13 ani să fie invitată de legendarul Herbert von Karajan să cânte alături de Berliner Philharmoniker, în cadrul ediţiei din 1977 a Festivalului de la Salzburg.

Violonista vorbeşte despre acestă colaborare care a durat 13 ani şi-i mărturiseşte realizatorului TVR că von Karajan „avea o disciplină a muncii fenomenală. Căuta mereu să îşi cizeleze interpretarea şi modul de a privi muzica. Dar mai presus de orice, a ştiut să sădească dragostea pentru tânăra generaţie”.

În 1978, violonista înregistrează primul ei album la Deutsche Grammophon: Concertele no. 3 şi 5 pentru vioară de Mozart; ea a continuat parteneriatul cu ansamblul din Berlin şi cu von Karajan, reuşind să înregistreze numeroase interpretări memorabile ale concertelor pentru vioară de Beethoven, Brahms, Bruch şi Mendelssohn pentru seria Yellow Label. În acelaşi timp, a continuat să apară pe scenele din Berlin, Washington, New York sau Tokyio, impresionând criticii şi publicul prin virtuozitatea sa.

„Anne-Sophie Mutter este visul oricărui jurnalist. Îţi oferă atât răspunsuri complexe, profunde, structurate, cordiale, dar şi… un oarecare scut, mai ales când întrebările tatonează zone personale. Cu perseverenţă şi delicateţe, scutul se poate fisura. Arată extraordinar, vorbeşte o engleză perfectă, complimentează şi glumeşte atât cât să îţi dea relaxare. Nu emană neapărat căldură, cât foarte multă străpânire de sine, profesionalism, experienţă şi, câteodată, un dram de duioşie. Ca atunci când povesteşte cum face dulceaţă de caise pentru copiii ei”, spune Marius Constantinescu, realizatorul interviului.

Despre moştenirea lăsată de George Enescu, violonista spune că „el a fost, nu doar pentru România, dar şi pentru istoria muzicii, şi mai ales a viorii o figură importantă, aşa că te poţi aştepta la tot ce e mai bun din partea unui festival care îi poartă numele, aşa cum se întâmplă la Bucureşti”.

„Sunt incredibile numărul mare şi valoarea orchestrelor, artiştilor şi dirijorilor prezenţi aici. Festivalul Enescu se plasează, fără îndoială, printre cele mai importante din lume”, a adăugat Anne-Sophie Mutter.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

15:00 Rivalii (R)

Rivalii

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalist coordonator: Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almasan, Adreea Baciu

Regizor artistic: Luminita Iordanescu

Producator: Marina Almasan

Coproducator: Astra dell Arte

(Reluare)

17:00 Levintza prezintă

*BOF Sezon Nou

*In cel de-al treilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTA, de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare si realizatoare celebra de costume, prezinta o emisiune dedicata celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei si meseriilor modei.

Emisiunea este o incursiune in culisele modei, cu colectii pline de creativitate, portrete de designer si manechine, tendinte si istoria modei.

“Levintza prezinta” este singura emisiune de moda din Romania, un spatiu video dedicat celor mai importante si creative colectii, saptamanilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare placuta!

Prezentator: Doina Levintza

Realizator: Doina Levintza

Producator: Claudia Nicolau

Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL

 
Horia Roman Patapievici:

"Nu au învins nici confiscarea ei, nici violenţa mineriadelor din simplul motiv că ideile lor nu s-au impus. Conţinutul revoluţiei a impus alte ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

Iarba verde de acasă

Iarba verde de acasă

publicat: joi, 19 decembrie 2024

În lunca Oltului, un inginer constructor, care a lucrat mulţi ani în Israel și în Canada, s-a întors în țară după ce a primit în urma ...

 

#tvr2