loader
Foto

Galerie foto

Anne-Sophie Mutter, în prima ediţie a Interviurilor Festivalului Enescu

De joi, 17 martie, la TVR 2 vă întâlniţi cu marii muzicieni ai scenei internaţionale într-o nouă serie a Interviurilor.  În prima ediţie, difuzată la 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, Marius Constantinescu stă de vorbă cu Anne-Sophie Mutter.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Începem noua serie cu un interviu oferit în exclusivitate naţională Televiziunii Române de către celebrissima violonistă Anne-Sophie Mutter, singurul interviu acordat de aceasta în decursul celor câteva ore petrecute la Bucureşti.  Prezentă la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu, violonista a interpretat, împreună cu The Mutter Virtuosi, lucrări de Krzysztof Penderecki, J.S. Bach, André Previn şi Antonio Vivaldi.

O profesionistă excepţională, de patru ori recompensată cu Premiul Grammy şi unul dintre cei mai bine vânduţi artişti din muzica clasică, Mutter vorbeşte despre ce înseamnă să fii muza celor mai mari compozitori contemporani, despre presiunea imaginii, despre formarea sub aripa lui Herbert von Karajan, dar şi despre ce înseamnă să fii mamă şi artistă full time în acelaşi timp.

Considerată una dintre cele mai bune violoniste de pe scena internaţională, Mutter a începutul studiul pianului de la cinci ani; la puţin timp după, ea a luat primele lecţii de vioară de la Erna Honigberger, elevă a violonistului Carl Flesch . De la cinci ani, a a început să studieze alături de unul dintre cei mai buni muzicieni elveţieni - Aïda Stucki – pentru ca la 13 ani să fie invitată de legendarul Herbert von Karajan să cânte alături de Berliner Philharmoniker, în cadrul ediţiei din 1977 a Festivalului de la Salzburg.

Violonista vorbeşte despre acestă colaborare care a durat 13 ani şi-i mărturiseşte realizatorului TVR că von Karajan „avea o disciplină a muncii fenomenală. Căuta mereu să îşi cizeleze interpretarea şi modul de a privi muzica. Dar mai presus de orice, a ştiut să sădească dragostea pentru tânăra generaţie”.

În 1978, violonista înregistrează primul ei album la Deutsche Grammophon: Concertele no. 3 şi 5 pentru vioară de Mozart; ea a continuat parteneriatul cu ansamblul din Berlin şi cu von Karajan, reuşind să înregistreze numeroase interpretări memorabile ale concertelor pentru vioară de Beethoven, Brahms, Bruch şi Mendelssohn pentru seria Yellow Label. În acelaşi timp, a continuat să apară pe scenele din Berlin, Washington, New York sau Tokyio, impresionând criticii şi publicul prin virtuozitatea sa.

„Anne-Sophie Mutter este visul oricărui jurnalist. Îţi oferă atât răspunsuri complexe, profunde, structurate, cordiale, dar şi… un oarecare scut, mai ales când întrebările tatonează zone personale. Cu perseverenţă şi delicateţe, scutul se poate fisura. Arată extraordinar, vorbeşte o engleză perfectă, complimentează şi glumeşte atât cât să îţi dea relaxare. Nu emană neapărat căldură, cât foarte multă străpânire de sine, profesionalism, experienţă şi, câteodată, un dram de duioşie. Ca atunci când povesteşte cum face dulceaţă de caise pentru copiii ei”, spune Marius Constantinescu, realizatorul interviului.

Despre moştenirea lăsată de George Enescu, violonista spune că „el a fost, nu doar pentru România, dar şi pentru istoria muzicii, şi mai ales a viorii o figură importantă, aşa că te poţi aştepta la tot ce e mai bun din partea unui festival care îi poartă numele, aşa cum se întâmplă la Bucureşti”.

„Sunt incredibile numărul mare şi valoarea orchestrelor, artiştilor şi dirijorilor prezenţi aici. Festivalul Enescu se plasează, fără îndoială, printre cele mai importante din lume”, a adăugat Anne-Sophie Mutter.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

20:00 Curajul unei mame

Film* Curajul unei mame (Model citizen-SUA, 2020)

Regia: Mark Gantt

Cu: Cassie Howarth, Shawn Pyfrom, Kevin Fonteyne

*Thriller. Amanda Archer, fotomodel şi mamă a unei fetiţe pe care o creşte singură, este răpită de doi indivizi implicaţi într-o reţea de trafic uman. Ţinută ostatică într-o cabină izolată, ea trebuie să-şi adune forţele şi curajul, pentru a încerca să se elibereze.

Redactor: Corina Feleagă

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2