loader
Foto

Galerie foto

Anne-Sophie Mutter, în prima ediţie a Interviurilor Festivalului Enescu

De joi, 17 martie, la TVR 2 vă întâlniţi cu marii muzicieni ai scenei internaţionale într-o nouă serie a Interviurilor.  În prima ediţie, difuzată la 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, Marius Constantinescu stă de vorbă cu Anne-Sophie Mutter.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Începem noua serie cu un interviu oferit în exclusivitate naţională Televiziunii Române de către celebrissima violonistă Anne-Sophie Mutter, singurul interviu acordat de aceasta în decursul celor câteva ore petrecute la Bucureşti.  Prezentă la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu, violonista a interpretat, împreună cu The Mutter Virtuosi, lucrări de Krzysztof Penderecki, J.S. Bach, André Previn şi Antonio Vivaldi.

O profesionistă excepţională, de patru ori recompensată cu Premiul Grammy şi unul dintre cei mai bine vânduţi artişti din muzica clasică, Mutter vorbeşte despre ce înseamnă să fii muza celor mai mari compozitori contemporani, despre presiunea imaginii, despre formarea sub aripa lui Herbert von Karajan, dar şi despre ce înseamnă să fii mamă şi artistă full time în acelaşi timp.

Considerată una dintre cele mai bune violoniste de pe scena internaţională, Mutter a începutul studiul pianului de la cinci ani; la puţin timp după, ea a luat primele lecţii de vioară de la Erna Honigberger, elevă a violonistului Carl Flesch . De la cinci ani, a a început să studieze alături de unul dintre cei mai buni muzicieni elveţieni - Aïda Stucki – pentru ca la 13 ani să fie invitată de legendarul Herbert von Karajan să cânte alături de Berliner Philharmoniker, în cadrul ediţiei din 1977 a Festivalului de la Salzburg.

Violonista vorbeşte despre acestă colaborare care a durat 13 ani şi-i mărturiseşte realizatorului TVR că von Karajan „avea o disciplină a muncii fenomenală. Căuta mereu să îşi cizeleze interpretarea şi modul de a privi muzica. Dar mai presus de orice, a ştiut să sădească dragostea pentru tânăra generaţie”.

În 1978, violonista înregistrează primul ei album la Deutsche Grammophon: Concertele no. 3 şi 5 pentru vioară de Mozart; ea a continuat parteneriatul cu ansamblul din Berlin şi cu von Karajan, reuşind să înregistreze numeroase interpretări memorabile ale concertelor pentru vioară de Beethoven, Brahms, Bruch şi Mendelssohn pentru seria Yellow Label. În acelaşi timp, a continuat să apară pe scenele din Berlin, Washington, New York sau Tokyio, impresionând criticii şi publicul prin virtuozitatea sa.

„Anne-Sophie Mutter este visul oricărui jurnalist. Îţi oferă atât răspunsuri complexe, profunde, structurate, cordiale, dar şi… un oarecare scut, mai ales când întrebările tatonează zone personale. Cu perseverenţă şi delicateţe, scutul se poate fisura. Arată extraordinar, vorbeşte o engleză perfectă, complimentează şi glumeşte atât cât să îţi dea relaxare. Nu emană neapărat căldură, cât foarte multă străpânire de sine, profesionalism, experienţă şi, câteodată, un dram de duioşie. Ca atunci când povesteşte cum face dulceaţă de caise pentru copiii ei”, spune Marius Constantinescu, realizatorul interviului.

Despre moştenirea lăsată de George Enescu, violonista spune că „el a fost, nu doar pentru România, dar şi pentru istoria muzicii, şi mai ales a viorii o figură importantă, aşa că te poţi aştepta la tot ce e mai bun din partea unui festival care îi poartă numele, aşa cum se întâmplă la Bucureşti”.

„Sunt incredibile numărul mare şi valoarea orchestrelor, artiştilor şi dirijorilor prezenţi aici. Festivalul Enescu se plasează, fără îndoială, printre cele mai importante din lume”, a adăugat Anne-Sophie Mutter.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Vechi biserici ardelene-biserica monument de la Călugăreni (jud. MS)

Redactor: Balázs János

*Muzică-Simphonic-Trupa Ineffable

Redactor: Kacsó Edith

Producător: Kacsó Edith

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2