loader
Foto

Galerie foto

Anja Harteros: „E datoria mea să trezesc emoţia în cei care mă ascultă”

Soprana Anja Harteros, prima artistă din Germania care a a câștigat cunoscutul BBC Cardiff Singer of the World Competition, a fost invitata lui Marius Constantinescu. Duminică, 25 septembrie, de la 00:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Născută în Bergneustadt, North Rhine-Westphalia, Anja Harteros a fost încurajată încă din copilărie să urmeze o carieră în muzică. Profesorul ei de muzică de la Wüllenweber-Gymnasium din Bergneustadt i-a observat talentul și a rugat-o să urmeze o educație de profil, astfel că la doar 14 ani, ea lua lecții de canto cu Astrid Huber-Aulmann.

În cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, soprana a fost prezentă pe scena Sălii Palatului alături de Staatskapelle Dresden (dirijată de Christian Thielemann) şi a interpretat ciclul „Vier letzte Lieder” ( „Frühling“ – „September“ – „Beim Schlafengehen“ – „Im Abendrot“ – „Malven“) . „Provocarea este să nu cedez eu în faţa unei asemenea emoţii şi să îmi amintesc că e datoria mea să trezesc emoţia în cei care mă ascultă. E atât de supraomenească muzica aceasta, încât îţi vine s-o cânţi, pur şi simplu, uitând de tehnică, de orchestră, de tot”, spunea Anja Harteros despre lucrările lui Strauss.

„E atâta simplitate în frazele lungi, nesfârşite, parcă, ale cântecelor lui Strauss, o simplitate sub care se aşează straturi de măiestrie de compozitor şi orchestrator, încât simţi că scopul acestei muzici este să îţi plimbe o oglindă prin faţa sufletului, care nu îşi mai poate permite nicio mască. «Şi te dizolvi», aşa cum scria Philip Roth”, spune Marius Constantinescu, realizatorul din această duminică al Interviurilor Enescu.

Din 1996, Anja Harteros a intrat în Opera din Bonn, iar trei ani mai târziu câștiga BBC Cardiff Singer of the World competition. Acest premiu a însemnat un pas mare în cariera ei, care s-a materializat în numeroasele invitații pe care le-a primit de la cele mai mari Opere din lume: Frankfurt, Lyon, Amsterdam, Dresda, Paris,Hamburg, Viena, New York (Metropolitan Opera), Munchen, Koln și Berlin (Deutsche Oper), cât și Salzburger Festspiele.

„Cu voce marmoreană, mereu omogenă, cu pronunţie perfectă şi cu complicitatea redutabilei Capele de Stat din Dresda, soprana ne-a luat pe toţi pe aripi şi ne-a purtat către marele Adevăr al muzicii. Pe mine, care am auzit-o din culise, rezemat de un practicabil şi încercând să îi disting glasul în lupta cu un puternic aparat de aer condiţionat, m-a dus departe, gravând o interpretare de referinţă. Aş fi nesincer, însă… Am un „şi mai departe”… Dar am fost fericit”, adaugă Marius Constantinescu.

Repertoriul sopranei cuprindre roluri ca Mimì (La bohème), Desdemona (Otello), Micaëla (Carmen), Eva (Die Meistersinger von Nürnberg), Elisabeth (Tannhäuser), Fiordiligi (Così fan tutte), Contessa (Le nozze di Figaro), Arabella (Arabella), Alice Ford (Falstaff). În 2004 a interpretat-o pentru prima oară pe Violetta din La traviata, iar în 2005, și-a făcut debutul cu Amelia din Simon Boccanegra, ambele alături de Opera din San Diego.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solişti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, vor veni în fiecare duminică, la miezul nopţii, la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2 şi TVR+.

20:00 Curajul unei mame

Film* Curajul unei mame (Model citizen-SUA, 2020)

Regia: Mark Gantt

Cu: Cassie Howarth, Shawn Pyfrom, Kevin Fonteyne

*Thriller. Amanda Archer, fotomodel şi mamă a unei fetiţe pe care o creşte singură, este răpită de doi indivizi implicaţi într-o reţea de trafic uman. Ţinută ostatică într-o cabină izolată, ea trebuie să-şi adune forţele şi curajul, pentru a încerca să se elibereze.

Redactor: Corina Feleagă

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2