loader
Foto

Cap Compas: Insula Andros | VIDEO

Sâmbătă, 29 aprilie, am însoțit echipa emisiunii ”Cap Compas” în nordul arhipelagului Cicladelor, pe fascinanta insulă Andros. Călătoria a început la ora 12:30, pe TVR 2.

 

Cap Compas

Albul e mirosul aerului de dimineață.

Cu străzile mirosind a leandri și lămâi, cu piațetele umbroase, sub care se ascund mici terase, cu boltele de rodii și tufe de bougainvillea, cu rufele albe și albastre fluturînd la geamuri, cu valurile care izbesc malul, insula este locul unde, dacă ajungi, trebuie să știi să respecți regulile locuitorilor de aici. Andros este cunoscută încă din antichitate, locuită continuu în ultimii 4000 de ani, iar istoria ei e departe de a fi descifrată îndeajuns. Andros a intrat sub stăpânirea romană în 129 î.Hr.

(w882)

În epoca bizantină și în special în secolul al XII-lea, Andros a fost transformat într-un centru pentru exportul de mătase în Occident.

După căderea Constantinopolului, insula a fost ocupată de venețieni, apoi în 1566 a căzut în mâinile otomanilor, însă, datorită tratamentului său privilegiat, a reușit să-și asigure prosperitatea financiară și să-și dezvolte transportul maritim.

Stâncă, vegetație, râuri, poduri, case superbe .Și semnele unei hărnicii de care cei care gândesc în tipare preconcepute nu i-ar vedea în stare pe greci.

(w882)

Drumurile din Andros duc spre Mănăstirea Panachrantos.

Conform mărturiilor scrise și a tradiției locale, epopeea lăcașului a început înainte de 960 d.Hr., când doi călugări asceți vedeau în fiecare noapte o lumină într-un punct apropiat de locul unde este ridicată astăzi mănăstirea. Generalului Nikofor Fokas ar fi părăsit Constantinopolul, pentru a aduce pacea în Creta. În timpul călătoriei, vremea severă l-a forțat să oprească pe insula Andros.

(w882)

Insula este înmiresmată de la mirodenii și trebuie să descoperi familiile care au păstrat tradiția locală. Un loc cald și confortabil, plin de arome care trezesc toate simțurile.

(w882)

Povestea începe în 1947, când Adamantios Zairis, în vârstă de 12 ani, a început să lucreze la patiseria Galano. În scurt timp și-a descoperit talentul, pasiunea și dragostea pentru acest meșteșug și a decis să meargă la Atena.

Cu o istorie care depășește 800 de ani, Camara Suites încântă pe cei care îi trec pragul și dezvăluie amintiri ale vremurilor trecute. Unele case sunt tăcute, altele vorbesc și apoi, sunt cei care cântă. Conacul aspiră să cânte vizitatorilor amintiri și amintiri ale vremurilor trecute.

(w882)

Dacă este să te rezumi la câteva cuvinte despre Andros poți afirma că albul este mirosul de dimineață​.

***

Elena Dinu

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

https://www.youtube.com/playlist

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

 

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema: ,, PĂRINTI SEVERI sau PĂRINTI PERMISIVI?”

Invitati: Matei Stanculescu, AdrianCuculis, Sanda Ladosi, Romica Tociu, Roxana Ciuhulescu, Roxana Goga (dir. adj. Colegiul Spiru Haret), Catalin Botezatu (prin Skype).

Momentele artisitice sunt sustinute de Sanda Ladosi, Liviu Marin, Daniela Bejan

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizatori: Marina Almasan, Adrian Banuta

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2