loader
Foto

Galerie foto

Analistul politic Armand Goşu, la „Mic Dejun cu un Campion”

Armand Goşu, profesor, analist politic, istoric și ziarist, specializat în spațiul euro-asiatic, a fost invitatul Danielei Zeca Buzura, sâmbătă, 14 mai, de la ora 10:00.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

„Puţini cunosc Rusia actuală din interior, precum analistul şi publicistul Armand Goşu. De aceea sunt cu atât mai profunde tristeţea şi revolta sa faţă de abuzurile şi derapajele unui lider şi ale unui regim politic, precum cele ale ale invadatorilor Ucrainei’’ – consemnează Daniela Zeca Buzura despre invitatul acestei ediţii de la Mic Dejun cu un Campion.

„Acest război nu va schimba doar Europa de Est, ci, prin consecinţele sale, va schimba arhitectura de securitate europeană şi legislaţia europeană”.

Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universității din București, cu un parcurs profesional impecabil, istoricul Armand Goşu, pasionat încă din tinereţe de istoria şi civilizaţia otomană, inclusiv cu bune cunoştinţe lingvistice, devine unul dintre cei mai importanţi cercetători şi specialişti în istoria Rusiei. De altfel, în 1998 îşi susţine teza de doctorat la Universitatea din Moscova, pe probleme de politică externă a Imperiului rus, în timpul războaielor antinapoleoniene. Dar, treptat, interesul său se concentrează pe secolul XX şi evoluţia URSS, apoi pe perioada 1990 – 2000 a Federaţiei Ruse.

(w882)

Studiază, trăieşte şi lucrează o vreme în Federaţia Rusă fiind şi un important corespondent al postului BBC - Moscova, prilej cu care îl întâlneşte pe Vladimir Putin. ’’Putin rămâne un mister. Scrutarea viitorului Rusiei rămâne un sport extrem. Iar vecinătatea Rusiei chiar este periculoasă... Din radiografia Rusiei nu poate să lipsească politica ei externă și o inventariere a obiectivelor strategice și mijloacelor tactice ale Kremlinului’’ – apreciază cu luciditate Armand Goşu.

A lucrat ca cercetător la Institutul de Istorie ’’Nicolae Iorga’’, la Institutul de Istorie Recentă înfiinţat la Bucureşti de Fundaţia ’’Matra’’, predă la Universitatea din Bucureşti cursuri despre istoria Rusiei şi a URSS, un spaţiu vast aflat cu care suntem vecini dar despre istoria şi evoluţia căruia cunoaştem destul de puţin. Ca jurnalist, a colaborat cu BBC (filialele de la Moscova şi Bucureşti), cu Revista ’’22’’ (aproape un deceniu a fost redactor - şef adjunct, apoi redactor - şef). Din 1993 până în prezent a publicat în presa românească şi în cea internaţională peste o mie de articole privitoare la Rusia – istorie şi contemporaneitate.

(w882)

Un punct de maxim interes al preocupărilor sale este Rusia, relațiile dintre România și Federația Rusă, politică estică a României în secolul XX şi evoluțiile fostelor republici sovietice. Tocmai pentru această expertiză preţioasă şi lipsa acută a specialiştilor în domeniul diplomatic în relaţia cu Estul, între 2010 - 2011 a fost numit consilier al ministrului de Externe, Teodor Baconschi pentru fostul spațiu sovietic.

Armand Goşu este un specialist reputat şi respectat pentru cărţile, studiile, conferinţele, articolele pe care le scrie, emisiunile la care participă, fiind astăzi unul dintre cei mai activi profesori români. Pentru calităţile sale el este invitat ca cercetător – asociat în Consiliul german de politică externă în cadrul Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi Asia Centrală din Berlin.

(w882)

Notorietatea se clădeşte cu perseverenţă şi seriozitate prin studii riguros argumentate ştiinţific, susţinute cu elocinţă şi, nu în ultimul rând prin puterea convingerii şi carismă. Dincolo de comptenţa profesională fără fisură, Armand Goşu s-a implicat încă de la sosirea primelor convoaie cu refugiaţi la Gara de Nord. Cu empatie şi generozitate a stat zile la rând alături de alţi compatrioţi şi a tradus pentru cei care veneau într-o ţară necunoscută, traumatizaţi de ceea ce trăiseră şi de incertitudinea viitorului, devenind martorul unor mărturii cutremurătoare.

’’Multe poveşti s-au ţesut în jurul acestei discuţii dintre Armand Goşi şi Daniela Zeca Buzura. Timpul a fost necruţător, suspansul şi atractivitatea mărturisirilor aşişderea, aşa încât am filmat cu mult peste spaţiul de emisie. Dar, cum nu am vrut să pierdem aceste amintiri preţioase, vă îndemnăm, mai mult ca oricând, să urmăriţi şi pagina de facebook a emisiunii. Sper să ne reîntâlnim cu o proximă ocazie, nu doar de plăcerea revederii ci şi pentru analiza complexă şi completă pe care numai un specialist reputat o poate emite. Iar Armand Goşu este una dintre somităţile la ale cărei analize şi opinii pertinente trebuie să fim atenţi’’ – Ileana Ploscaru Panait.

(w882)

Portret de artist: Valentin Tănase – grafician, pictor, sculptor, cel mai titrat ilustrator de carte şi de benzi desenate, director al Studioului Artistic al Armatei; are la activ 53 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, este decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de ofiţer; Ordinul național “Meritul cultural” în grad de “cavaler”; Medalia “Onoarea Armatei României”; Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" în 2014; Laureat al titlului “Cavaler al Culturii Universale” iar meritele sale nu se opresc aici.

’’Arta trebuie să reflecte realitatea fără a o împodobi. Să depăşească aparenţele, să lumineze aspectele ascunse pe care mulţi dintre noi, nici nu le observăm deşi trecem pe lângă ele. Este un scop greu de atins, doar desenând şi colorând dar, merită încercat’’ – este convins Valentin Tănase

’’Realităţi fictive’’, ’’Geneze’’, acestea sunt de fapt lumile ce iau naştere din vârful pensulei. Sunt referiri, aparent prozaice ce definesc nu numai calităţile de desăvârşit desenator al lui Valentin Tănase ci şi preocupările ce l-au caracterizat cel mai bine încă din timpul facultăţii. Şi care, vizual s-ar exprima chiar aşa: în prim plan două mâini ce desenează pe coala albă de hârtie o lume ce se naşte continuu din imaginaţia artistului şi care poate să ia orice formă, oricât de bizară, fantastă sau realistă. Din trecut, prezent sau viitor.

Iar Valentin Tănase a demonstrat, fie în lucrările de mari dimensiuni ce portretizează eroii neamului şi istoria naţională, fie în picturile murale, în sculptura de for public, în numeroasele ilustraţii şi coperte de carte sau în inepuizabilele benzi desenate istorice şi SF la care este campion absolut că este un artist complet, sigur pe mijloacele sale de expresie şi pe un meşteşug îndelung exersat.

Sigur, cei care i-au văzut expoziţiile şi cei puţini, privilegiaţi ce au păşit pragul atelierului înainte ca lucrările să fie expuse în public au putut admira picturile în ulei sau acril, desenele, gravurile, compoziţiile în tehnici mixte, pastel şi orice combinaţie pe care o găseşte folositoare ideii pe care vreo s-o exprime.

Un performer al studiului clasic al anatomiei, cu o uşurinţă debordantă în a reda mişcarea din orice unghi posibil, cu o ştiinţă a compoziţiei în care nimic nu este lăsat la voia întâmplării, Valentin Tănase are dexteritatea de a descrie luxuriant, cu o fantezie debordantă şi în cel mai mic detaliu o largă arie de teme ce devin o alternativă viabilă la evadarea din realitatea imediată. Un univers paralel, vibrant şi sensibil în care Valentin Tănase se simte împlinit pe deplin.

Iată ce mărturisea artistul într-un interviu din 2021, de la cea mai recentă expoziţie personală: ’’…Sunt lucrări ce-și au originea în miturile fundamentale, de la geneza biblică, la Apocalipsă, de la trimiterile către filosofiile Orientului îndepărtat, la astrologie, zodii, şi semnificațiile lor astronomice și astrologice, de la marile tipologii ale literaturii, la reprezentările muzelor şi a anotimpurilor în cheie simbolică’’.

Se simte la Valentin Tănase o asemenea bucurie a destăinuirii prin imagine încât parcă toate tiparele în care suntem tentaţi să-l încorsetăm sunt mult prea strâmte pentru puterea imaginaţiei sale prolifice şi satisfacţia de a-şi risipi generos visurile, gândurile, aspiraţiile.

(w882)

Recomandarea de lectură: La rubrica consacrată déjà, am adus mai multe volume ce poartă semnătura invitatului de astăzi. Oricare titlu dintre cele de mai jos, vă invită nu doar la o lectură plăcută ci oferă necesarul de cunoştinţe ce conduc spre o desluşire a faptelor istorice aflate într-o dinamică continuă ce a dus la contextul de astăzi.

(w882)

’’Între Napoleon şi Alexandru I. Contextul internaţional al anexării Basarabiei’’ - ediţia a II a, revăzută şi adăugită (Colecţia Historia, Editura Polirom); ’’Rusia o ecuaţie complicată’’, ediţia a II-a adăugtă, cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina’’ (Editura Polirom, 2022); ’’Euro – Falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic’’ cu desene de Dan Perjovschi (Editura Curtea Veche, 2021); ’’Democraţia sub asediu. România în context regional’’, volum coordonat de Armand Goşu şi Alexandru Gussi (Editura Corint, Colecţia Istorie Autori români, 2019).

Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 14 mai 2022, ora 10:00 şi luni, 16 mai 2022, ora 8:00; la TVR Moldova, sâmbătă, 21 mai 2022, ora 7:00 şi la TVR Internaţional în aceiaşi zi, la ora 8:00.

1:30 Fuegovelion 2024 (R)

*Portia de ras

Producător: Codruţa Prunariu

(Reluare)

3:15 Ora de Stiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2