Analistul politic Armand Goşu, la „Mic Dejun cu un Campion”
vineri, 13 mai 2022
Armand Goşu, profesor, analist politic, istoric și ziarist, specializat în spațiul euro-asiatic, a fost invitatul Danielei Zeca Buzura, sâmbătă, 14 mai, de la ora 10:00.

„Puţini cunosc Rusia actuală din interior, precum analistul şi publicistul Armand Goşu. De aceea sunt cu atât mai profunde tristeţea şi revolta sa faţă de abuzurile şi derapajele unui lider şi ale unui regim politic, precum cele ale ale invadatorilor Ucrainei’’ – consemnează Daniela Zeca Buzura despre invitatul acestei ediţii de la Mic Dejun cu un Campion.

„Acest război nu va schimba doar Europa de Est, ci, prin consecinţele sale, va schimba arhitectura de securitate europeană şi legislaţia europeană”.

Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universității din București, cu un parcurs profesional impecabil, istoricul Armand Goşu, pasionat încă din tinereţe de istoria şi civilizaţia otomană, inclusiv cu bune cunoştinţe lingvistice, devine unul dintre cei mai importanţi cercetători şi specialişti în istoria Rusiei. De altfel, în 1998 îşi susţine teza de doctorat la Universitatea din Moscova, pe probleme de politică externă a Imperiului rus, în timpul războaielor antinapoleoniene. Dar, treptat, interesul său se concentrează pe secolul XX şi evoluţia URSS, apoi pe perioada 1990 – 2000 a Federaţiei Ruse.

(w640)

Studiază, trăieşte şi lucrează o vreme în Federaţia Rusă fiind şi un important corespondent al postului BBC - Moscova, prilej cu care îl întâlneşte pe Vladimir Putin. ’’Putin rămâne un mister. Scrutarea viitorului Rusiei rămâne un sport extrem. Iar vecinătatea Rusiei chiar este periculoasă... Din radiografia Rusiei nu poate să lipsească politica ei externă și o inventariere a obiectivelor strategice și mijloacelor tactice ale Kremlinului’’ – apreciază cu luciditate Armand Goşu.

A lucrat ca cercetător la Institutul de Istorie ’’Nicolae Iorga’’, la Institutul de Istorie Recentă înfiinţat la Bucureşti de Fundaţia ’’Matra’’, predă la Universitatea din Bucureşti cursuri despre istoria Rusiei şi a URSS, un spaţiu vast aflat cu care suntem vecini dar despre istoria şi evoluţia căruia cunoaştem destul de puţin. Ca jurnalist, a colaborat cu BBC (filialele de la Moscova şi Bucureşti), cu Revista ’’22’’ (aproape un deceniu a fost redactor - şef adjunct, apoi redactor - şef). Din 1993 până în prezent a publicat în presa românească şi în cea internaţională peste o mie de articole privitoare la Rusia – istorie şi contemporaneitate.

(w640)

Un punct de maxim interes al preocupărilor sale este Rusia, relațiile dintre România și Federația Rusă, politică estică a României în secolul XX şi evoluțiile fostelor republici sovietice. Tocmai pentru această expertiză preţioasă şi lipsa acută a specialiştilor în domeniul diplomatic în relaţia cu Estul, între 2010 - 2011 a fost numit consilier al ministrului de Externe, Teodor Baconschi pentru fostul spațiu sovietic.

Armand Goşu este un specialist reputat şi respectat pentru cărţile, studiile, conferinţele, articolele pe care le scrie, emisiunile la care participă, fiind astăzi unul dintre cei mai activi profesori români. Pentru calităţile sale el este invitat ca cercetător – asociat în Consiliul german de politică externă în cadrul Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi Asia Centrală din Berlin.

(w640)

Notorietatea se clădeşte cu perseverenţă şi seriozitate prin studii riguros argumentate ştiinţific, susţinute cu elocinţă şi, nu în ultimul rând prin puterea convingerii şi carismă. Dincolo de comptenţa profesională fără fisură, Armand Goşu s-a implicat încă de la sosirea primelor convoaie cu refugiaţi la Gara de Nord. Cu empatie şi generozitate a stat zile la rând alături de alţi compatrioţi şi a tradus pentru cei care veneau într-o ţară necunoscută, traumatizaţi de ceea ce trăiseră şi de incertitudinea viitorului, devenind martorul unor mărturii cutremurătoare.

’’Multe poveşti s-au ţesut în jurul acestei discuţii dintre Armand Goşi şi Daniela Zeca Buzura. Timpul a fost necruţător, suspansul şi atractivitatea mărturisirilor aşişderea, aşa încât am filmat cu mult peste spaţiul de emisie. Dar, cum nu am vrut să pierdem aceste amintiri preţioase, vă îndemnăm, mai mult ca oricând, să urmăriţi şi pagina de facebook a emisiunii. Sper să ne reîntâlnim cu o proximă ocazie, nu doar de plăcerea revederii ci şi pentru analiza complexă şi completă pe care numai un specialist reputat o poate emite. Iar Armand Goşu este una dintre somităţile la ale cărei analize şi opinii pertinente trebuie să fim atenţi’’ – Ileana Ploscaru Panait.

(w640)

Portret de artist: Valentin Tănase – grafician, pictor, sculptor, cel mai titrat ilustrator de carte şi de benzi desenate, director al Studioului Artistic al Armatei; are la activ 53 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, este decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de ofiţer; Ordinul național “Meritul cultural” în grad de “cavaler”; Medalia “Onoarea Armatei României”; Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" în 2014; Laureat al titlului “Cavaler al Culturii Universale” iar meritele sale nu se opresc aici.

’’Arta trebuie să reflecte realitatea fără a o împodobi. Să depăşească aparenţele, să lumineze aspectele ascunse pe care mulţi dintre noi, nici nu le observăm deşi trecem pe lângă ele. Este un scop greu de atins, doar desenând şi colorând dar, merită încercat’’ – este convins Valentin Tănase

’’Realităţi fictive’’, ’’Geneze’’, acestea sunt de fapt lumile ce iau naştere din vârful pensulei. Sunt referiri, aparent prozaice ce definesc nu numai calităţile de desăvârşit desenator al lui Valentin Tănase ci şi preocupările ce l-au caracterizat cel mai bine încă din timpul facultăţii. Şi care, vizual s-ar exprima chiar aşa: în prim plan două mâini ce desenează pe coala albă de hârtie o lume ce se naşte continuu din imaginaţia artistului şi care poate să ia orice formă, oricât de bizară, fantastă sau realistă. Din trecut, prezent sau viitor.

Iar Valentin Tănase a demonstrat, fie în lucrările de mari dimensiuni ce portretizează eroii neamului şi istoria naţională, fie în picturile murale, în sculptura de for public, în numeroasele ilustraţii şi coperte de carte sau în inepuizabilele benzi desenate istorice şi SF la care este campion absolut că este un artist complet, sigur pe mijloacele sale de expresie şi pe un meşteşug îndelung exersat.

Sigur, cei care i-au văzut expoziţiile şi cei puţini, privilegiaţi ce au păşit pragul atelierului înainte ca lucrările să fie expuse în public au putut admira picturile în ulei sau acril, desenele, gravurile, compoziţiile în tehnici mixte, pastel şi orice combinaţie pe care o găseşte folositoare ideii pe care vreo s-o exprime.

Un performer al studiului clasic al anatomiei, cu o uşurinţă debordantă în a reda mişcarea din orice unghi posibil, cu o ştiinţă a compoziţiei în care nimic nu este lăsat la voia întâmplării, Valentin Tănase are dexteritatea de a descrie luxuriant, cu o fantezie debordantă şi în cel mai mic detaliu o largă arie de teme ce devin o alternativă viabilă la evadarea din realitatea imediată. Un univers paralel, vibrant şi sensibil în care Valentin Tănase se simte împlinit pe deplin.

Iată ce mărturisea artistul într-un interviu din 2021, de la cea mai recentă expoziţie personală: ’’…Sunt lucrări ce-și au originea în miturile fundamentale, de la geneza biblică, la Apocalipsă, de la trimiterile către filosofiile Orientului îndepărtat, la astrologie, zodii, şi semnificațiile lor astronomice și astrologice, de la marile tipologii ale literaturii, la reprezentările muzelor şi a anotimpurilor în cheie simbolică’’.

Se simte la Valentin Tănase o asemenea bucurie a destăinuirii prin imagine încât parcă toate tiparele în care suntem tentaţi să-l încorsetăm sunt mult prea strâmte pentru puterea imaginaţiei sale prolifice şi satisfacţia de a-şi risipi generos visurile, gândurile, aspiraţiile.

(w640)

Recomandarea de lectură: La rubrica consacrată déjà, am adus mai multe volume ce poartă semnătura invitatului de astăzi. Oricare titlu dintre cele de mai jos, vă invită nu doar la o lectură plăcută ci oferă necesarul de cunoştinţe ce conduc spre o desluşire a faptelor istorice aflate într-o dinamică continuă ce a dus la contextul de astăzi.

(w640)

’’Între Napoleon şi Alexandru I. Contextul internaţional al anexării Basarabiei’’ - ediţia a II a, revăzută şi adăugită (Colecţia Historia, Editura Polirom); ’’Rusia o ecuaţie complicată’’, ediţia a II-a adăugtă, cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina’’ (Editura Polirom, 2022); ’’Euro – Falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic’’ cu desene de Dan Perjovschi (Editura Curtea Veche, 2021); ’’Democraţia sub asediu. România în context regional’’, volum coordonat de Armand Goşu şi Alexandru Gussi (Editura Corint, Colecţia Istorie Autori români, 2019).

Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 14 mai 2022, ora 10:00 şi luni, 16 mai 2022, ora 8:00; la TVR Moldova, sâmbătă, 21 mai 2022, ora 7:00 şi la TVR Internaţional în aceiaşi zi, la ora 8:00.

 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  Repere sacre
  *Comentariu: P ărintele Tarciziu Şerban , preot colaborator Producător: Claudia Robu * Prima Duminică din Advent Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti
 • 09:00
  Ferma
  *Anul 23 *Editia 1095 Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri * Iarba verde de acasă Din Africa...in sudul Olteniei Intr o zona cu pamant nisipos si fierbinte, cu culturi de cartofi si ceapa, unde mai nou cresc molizi sarbesti si paulownia intr-o pepiniera, s-a construit in ultimii ani o ferma de crestere a pestelui. Pe malul Jietului la 4 km de Bechet, un intreprinzator, reintors din Germania, dupa multi ani, a inceput de la zero o afacere in piscicultura-acvacultura in ape dulci. Dupa 2016, a construit bazine in hale, pe o suprafata de 4100 m.p. pentru cresterea si reproductia speciei „Clarias” (somn african). Este un peste cu cap turtit, nu are solzi, traieste pe fundul apei, este un rapitor vorace, mananca orice, poate respira deasupra apei, supravietuieste pe uscat mult timp daca este umezit. Este rezistent la conditiile de mediu, dar prefera apa mai calda. Consuma furaje granulate (la 1 kg de furaj-1 kg de crestere ) care sunt testate pentru siguranta alimentara, pestele fiind bio. In exterior, ferma a fost extinsa cu 9 bazine pe 45.000 m.p, iar alaturi s-a construit o unitate de procesare a pestelui pe o suprafata de 2000 m.p, cu o capacitate de productie de 4000 kg pe zi. Sunt folosite cele mai noi tehnologii cu echipamente adecvate pentru afumare la cald si rece, produsele obtinute sunt bio, tot felul de fileuri, chiftelute, carnaciori, creme tartinabile, conserve si produse marinate. In retete este folosita sarea de mare, condimente si ierburi aromatice (ardei iute, nucsoara, ghimbir, piper, maiaie, lamiie) Procedeele de ambalare, sunt de provenienta germana. Atat ferma piscicola cat si unitatea de procesare au beneficiet de fonduri europene. Si asa, somnul african, creste in bazine doljene unde altadata nu erau decat crapi, carasi, obleti, rosioara, platica si bibani. Participa: inginer George Kloos-intreprinzator in acvacultura, comuna Ostroveni, judetul Dolj Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 09:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 10:00
  Pescar hoinar
  „De la crap şi şalău... la mreană şi morunaş ” O nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... de data aceasta, Ştefan ne invită într-o călătorie, care ne poartă de pe malul lacului Piteasca 2 până în spaţiul mirific al deltei, în căutarea crapului, şi, în final, pe malul Dunării, unde personajele principale devin mreana şi morunaşul... La rândul ei, Iulia ne invită s-o cunoaştem pe Ioana, alături de care caută şalăul, pescuind la spinning, pe lacul Tâncăbeşti. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat. Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu Producător şi realizator: Ligia Baboş
 • 10:30
  Natură şi aventură
  Pescuit la Izvoarele Nerei Prima parte Realizatori: Dan Păvăloiu, Dan Curean, Radu Puşcaş (TVR Cluj-Napoca)
 • 11:00
  Destine ca-n filme
  Prezintă: Iuliana Marciuc Producător: Iuliana Marciuc Realizator: Nicolae Cozma Redactor: Dana Ilie
 • 12:00
  Să fim sănătoşi!
  Premieră * Producător: Aimee D'Albon
 • 12:30
  Levintza prezintă
  Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 13:00
  Duminica filmului românesc
  * Drumul oaselor-România, 1980 Regia: Doru Năstase Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Iurie Darie, Ernest Maftei Film de aventuri . În preajma anului 1848, un grup de boieri din organizaţia Frăţia intră în posesia unei comori rămase de la Tudor Vladimirescu şi ascunse de un bătrân boier patriot sub albia unui râu. Ei străbat un teren secetos din Ţara Loviştei, denumit "Drumul oaselor", ca să scoată comoara din ţară şi s-o vândă, iar cu banii obţinuţi să cumpere arme pentru înfăptuirea unei revoluţii. Pe urmele conspiratorilor se află armata numeroasă trimisă de domnitorul Ţării Româneşti, care vrea să-i omoare; în mijlocul primejdiei, boierii au un salvator neaşteptat, în persoana misteriosului aventurier Mărgelatu, care întoarce situaţia în favoarea lor. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:00
  Drag de România mea!
  SCLIPIRE DE GENIU, TINEREȚE, REMEMORĂRI ȘI DIVERSITATE LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!” Duminică, 27 noiembrie, de la ora 15.00, la TVR 2 vă oferim o pagină de cultură românească într-un show de divertisment în care ne întâlnim cu tineri talentați şi cu legende, deopotrivă. Are doar șapte ani si este elev al Şcolii Populare de Arte "George Enescu" din Botoşani, secţia Actorie şi face parte din Trupa Mică de teatru. Considerat un copil fenomen, Rareș Prisăcariu ne oferă tuturor o lecție despre talent, simțire si despre dragostea de țară. Plini de energie şi de voie bună, copiii de la Corul Sunetul Muzicii vin cu multe surprize şi cu cele mai frumoase cântece. Ei sunt însoțiți de profesoara lor, Cristina Manoliu Săvulescu și de compozitorul și regizorul muzical, Dani Constantin. Tot duminică avem parte și de o revenire spectaculoasă. După 30 de ani în care nu a mai apărut în lumina reflectoarelor, Denis Ștefănescu se întoarce la Televiziunea Română, locul în care a devenit celebră, graţie concursului ”Steaua fără nume”. Reprezentantă de seamă a Bihorului și a Crișanei, Florica Bradu ne încântă cu folclor autentic. Direct de la Arad vin cele mai spectaculoase rochii de mireasă create de Florin Mariș, coregraful emisiunii "Drag de România mea". ​ Pe 1 decembrie, de la ora 13.30, la TVR 2 puteți urmări, în exclusivitate, Concertul Extraordinar Pop-Simfonic Paul Surugiu-Fuego, un spectacol cu invitați de marcă precum Eugen Doga, Elena Moșuc, Jolt Kerestely și Gheorghe Turda. Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 16:55
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 17:00
  D’ale lu’ Mitică
  * Prezintă: Mitică Popescu S cenariu: Cristian vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 41 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Duminica filmului românesc
  *Trandafirul galben-România, 1982 Regia: Doru Năstase Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Ion Besoiu, Szabolcs Cseh Film de aventuri . Continuând acţiunea din "Drumul oaselor", după o serie de întâmplări şi obstacole depăşite, ceata lui Mărgelatu aduce în ţară armele cumpărate de la Viena, cu banii obţinuţi din vânzarea comorii lăsate moştenire de Tudor Vladimirescu. Cu ajutorul acelor arme, organizaţia clandestină Frăţia vrea să declanşeze o revoluţie. Redactor: Gabriela Onea
 • 22:00
  Trădătorul
  Film de artă * Trădătorul (IL TRADITTORE-Italia, 2019) Premieră Regia: Marco Bellocchio Cu: Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Candido, Fabrizio Ferracane *Şase premii David di Donatello 2020 (inclusiv pentru cel mai bun film italian al anului şi cel mai bun regizor) *Nominalizare la premiul Cesar pentru cel mai bun film străin *Nominalizat la premiul Palme d'Or-Festivalul de Film de la Cannes 2020 *Thriller -povestea adevărată a lui Tommaso Buscetta, supranumit "capul celor două lumi", primul informator din interiorul mafiei siciliene. La începutul anilor 80, războiul dintre şefii mafiilor siciliene e în toi. Tommaso Buscetta, membru al clanului Cosa Nostra, fuge din ţară şi se ascunde în Brazilia. Între timp, în Italia, reglările de conturi se ţin lanț, iar apropiaţii lui Buscetta sunt asasinaţi unul câte unul. Arestat de poliţia braziliană, apoi extrădat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria mafiei: aceea de a colabora cu judecătorul Giovanni Falcone şi de a trăda jurământul de credinţă făcut clanului Cosa Nostra. Redactor: Adriana Vulpe
 • 01:00
  Cum vă merge ?
  Producător: Catalin Heson
 • 01:30
  Duminica filmului românesc
  * Drumul oaselor-România, 1980 Regia: Doru Năstase Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Iurie Darie, Ernest Maftei Film de aventuri . Redactor: Gabriela Onea
 • 03:30
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 04:15
  Natură şi aventură
  Realizatori: Dan Păvăloiu, Dan Curean, Radu Puşcaş (TVR Cluj-Napoca)
 • 04:40
  Cap compas
  Producator: Elena Dinu
 • 05:05
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF