loader

Alex Ştefănescu: „Mi-ar fi părut rău să mor şi să nu fi scris despre Eminescu”

Alex Ştefănescu, un vechi prieten de-al nostru, a revenit sâmbătă, 31 martie ,de la ora 10.00, la „Mic dejun cu un campion” pentru că volumul „Eminescu POEM cu POEM” a văzut lumina tiparului.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Scriitorul şi criticul literar Alex Ştefănescu mi-a spus cândva:

Voi încheia proiectul Eminescu şi ştiu, în sfârşit că vom vorbi despre POET nu doar în ianuarie şi în decembrie. Iar acest moment a sosit!(spune Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii ca o completare la promisiunea făcută invitatului nostru de astăzi, încă din februarie 2016)

Volumul a fost ca un adevărat şantier de cercetare şi selecţie bazat pe documentarea în arhive timp de cel puţin un deceniu. A scris timp de patru ani iar cartea a apărut în noiembrie 2017.

Vor urma şi altele pentru că aceasta face parte dintr-o serie care cuprinde întreaga operă poetică antumă a poetului, analizată de scriitorul și criticul literar Alex Ştefănescu.

(w882) Alex Ştef

Publicarea volumului „Eminescu POEM cu POEM constituie un bun prilej pentru ca, în anul CENTENARULUI, pe care Eminescu l-a intuit magistral, l-a visat şi l-a dorit ca nimeni altul, scriind o asemenea poezie de dragoste de ţară precum Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie (de la cărei publicare s-au împlinit 150 de ani), să discutăm la o cafea despre POET, într-un fel cu totul diferit.

Ce-şi propune o astfel de îndrăzneaţă reiterare a poeziilor eminesciene, dincolo de celebrele monografii şi studii despre Eminescu, realizate de iluştri înaintaşi precum Titu Maiorescu, Perpessicius sau George Călinescu?

Aşa cum autorul mărturisea: O lectură nouă, fără sintagme precum ’marele poet’, ’poetul nepereche’ sau ’Luceafărul poeziei româneşti’, expresii specifice limbajului de lemn al omagierii lui Eminescu.

Alex Ştefănescu se leapădă de haina de critic literar şi ne descifrează frumuseţea literară şi mesajul poeziilor lui Eminescu, adăugând în partea a doua a volumului şi poemele analizate, în aşa fel încât, cititorul să le poată lectura imediat, fără să caute după ele prin bibliotecă.

Autorul nu şi-a propus un text critic, ci o împrietenire cu poezia lui Eminescu dincolo de convenţiile împământenite şi atât de uzate ale manualelor şcolare. În cuvinte simţite, observaţii proaspete, cu verbul şi harul care-l caracterizează, autorul îşi doreşte o viziune menită să-i apropie pe cititori de poet, fără a-i ignora biografia, să-i facă să-l citească sau să-i recite poemele înţelegându-le sensurile filozofice, mijloacele artistice şi emoţia pură din spatele versurilor.

În vizorul său, după cum singur recunoştea, stau tinerii, pe care îi îndeamnă să citească, să se îndrăgostească, să-şi trăiască viaţa frumos, bucurându-se de privilegiile pe care le oferă cultura, literatura şi arta.

(w882) mic dejun

Alex Ştefănescu ştie cum să atragă publicul prin textul său. Aşa mi s-a întâmplat şi mie şi, recunosc, curiozitatea nu-mi dădea pace. Am deschis la întâmplare volumul, am dat peste poezia Călin (file din poveste) pe care nu o mai recitisem din liceu. Parcurgând textul lui Alex Ştefănescu aveam impresia că poezia are o altă semnificaţie decât cea predată acum mai bine de patruzeci de ani la ora de limba şi literatura română. Şi asta m-a trimis direct la lectura cu voce tare a poeziei şi la amintirea emoţiei cu care recitam la şcoală, integral, poemele lui Eminescu. (Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii)

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 31 martie, ora 10:00, marţi, 3 aprilie, ora 8:00, vineri, 5 aprilie, ora 5:00

TVR 3: duminică, 1 aprilie, ora 9:00

TVR Internaţional: duminică, 1 aprilie, ora 9:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 7 aprilie, ora 8:30

1:30 Fuegovelion 2024 (R)

*Portia de ras

Producător: Codruţa Prunariu

(Reluare)

3:15 Ora de Stiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2