loader
Foto

Galerie foto

Adrian Cioroianu, la „Mic dejun cu un campion”

Vă dăm întâlnire, sâmbătă, 9 iunie, de la ora 10.00, cu Daniela Zeca Buzura şi invitatul său, istoricul Adrian Cioroianu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Nu este cert că între Jiu şi Sena, ar alege chiar Jiul. Poate că e doar un joc retoric. Un lucru rămâne însă dincolo de orice îndoială, spirit implicat şi cosmopolit, istoricul Adrian Cioroianu se va mândri totdeauna că este oltean şi ROMÂN” - spune Daniela Zeca Buzura în deschiderea penultimului episod din cel de-al şaptelea sezon al Micului Dejun cu un Campion de la TVR 2.

(w882) Adrian Cio

Mereu între două întâlniri, istoricul Adrian Cioroianu este un om greu de prins. Profesor, cercetător, scriitor, moderator, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, extrem de ocupat cu licenţe, doctorate, cursuri, dosare de patrimoniu, ca să nu mai vorbim despre proiectele sale personale care înseamnă cărţi, articole, recenzii.

Este înzestrat însă şi cu un desăvârşit dar al conversaţiei de care se lasă fascinat prin graţia interlocutorului, Daniela Zeca Buzura, într-una dintre întâlnirile matinale de la Mic Dejun cu un Campion. Ce rezultă? Un dialog spumos şi serios, alături de cărţile cele mai recente, scrise de Adrian Cioroianu, un om pentru care istoria este întotdeauna cea mai frumoasă poveste.

(w882) Adrian Cio

Ajuns la maturitatea vârstei şi a profesiei, prieten fidel al Televiziunii Române, frecvent invitat la diverse emisiuni, el însuşi un moderator de talent, are o evoluţie aşteptată pentru un om cu atâtea înzestrări native: carismă, aviditate de cunoaştere, metodă de lucru, o apariţie agreabilă, cu un simţ al negocierii şi al dialogului care l-au propulsat repede în elita universitară.

(w882) Adrian Cio

Cariera politică şi diplomatică a urmat relativ firesc din dorinţa de a face ceva pentru România. De politică s-a lecuit, de diplomaţie - mai precis de diplomaţia culturală - nu. Aşa se face că astăzi, pe lângă profesoratul şi funcţiile importante din cadrul Universităţii Bucureşti, Adrian Cioroianu este ambasadorul României la UNESCO, succedându-l în această demnitate pe Nicolae Manolescu.

(w882) Adrian Cio

Din această perspectivă, întoarcerea pe meleagurile Olteniei natale, nu a fost probabil deloc întâmplătoare, prin depunerea la UNESCO a Dosarului Brâncuşi, pentru introducerea complexului de la Tg. Jiu pe lista monumentelor de importanţă universală. Este un proiect pentru care invitatul nostru se simte direct responsabil şi a făcut din realizarea lui un scop major. Cunoscându-i perseverenţa, suntem convinşi că nu se va lăsa până nu va izbândi.

Discuţia din platou, alături de Daniela Zeca Buzura, ambii profesori la Universitatea Bucureşti, unul la istorie, celălalt la jurnalism a avut o strălucire aparte prin vervă, complicitate de idei şi multitudinea punctelor de vedere asupra unor teme de presantă actualitate. Vederea neviciată de interese partinice, analitică, constantă asupra problemelor reale în plan global, regional şi local, reconfirmă faptul că intelectualii români pot livra oricând un punct de vedere pertinent despre societatea în care trăiesc. Iar Adrian Cioroianu face parte din acea pătură subţire de oameni care au avut privilegiul de a se forma alături de profesori remarcabili, de intelectuali de rasă care i-au imprimat un set de principii, o viziune, o metodă şi un comportament responsabil faţă de viitor.

L-am revăzut pe Adrian Cioroianu într-o emisiune excepţională pe care am vizionat-o în arhiva Televiziunii Române pentru ’’Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ difuzată la TVR3. Era în 1994, în studiourile TVR când, Iosif Sava a pus la cale o întâlnire cu prof. Zoe Petre – recent dispărută dintre noi – şi un grup de tineri studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti: Simion Câlţia, Daniela Zaharia, Adrian Cioroianu, Bogdan Antoniu, Vlad Nistor, Cornelia Bodea, Bogdan Murgescu şi istoricul şi realizatorul TV, Georges Boisnard. Tema: condiţionarea dintre istorie şi artă, politică şi muzică. O discuţie în care, la aceiaşi masă au luat loc atât profesori eminenţi, modele pentru cei care studiază istoria, cât şi foarte tineri istorici care au fost în primul rând rugaţi să-şi dezvăluie motivele pentru care au urmat această carieră. A fost şi prima apariţie televizată la ’’Seratele Muzicale TV’’ Iosif Sava a lui Adrian Cioroianu, lector pe vremea aceea, care s-a dovedit peste ani un bun diplomat şi cercetător al istoiei recente şi un moderator de televiziune cu har. Ne-am intersectat de multe ori în programele de televiziune la care am lucrat aşa că, revederea de astăzi n-a fost decât prilejul fericit ca, dincolo de emisiunea pe care o vom vedea împreună, să mai stăm la taclale de una, de alta şi, mai ales despre România... eterna poveste. (Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii)

(w882) Adrian Cio

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

Foto: Dănuţ Cristișor, TVR

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 9 iunie, ora 10:00luni 11 iunie, ora 8:00vineri, 15 iunie, ora 5:00

TVR 3: duminică, 10 iunie, ora 9:00

TVR Internaţional: duminică, 10 iunie, ora 9:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 16 iunie, ora 8:30

 

14:00 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2