loader
Foto

Galerie foto

Gabriela Adameşteanu: „Orice succes nu măsoară neapărat valoarea”

Seria Best of a emisiunii „Mic dejun cu un campion” continuă la TVR 2, iar în această sâmbătă, 16 iulie, am revăzut interviul realizat de Daniela Zeca Buzura cu scriitoarea Gabriela Adameşteanu. De la ora 9:30, la TVR 2 şi 13:00, la TVR HD.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

„Ajunşi în momentul redifuzărilor, avem libertatea totală de a vă răspunde cât mai fidel prieteniei voastre prin respectarea cererii pentru reluarea unor episoade foarte apreciate. Printre acestea se numără şi cel dedicat scriitoarei şi jurnalistei Gabriela Adameşteanu. Formula succesului nu numai în literatură ci şi în viaţă este «să ai deschidere şi respect pentru oameni»”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

„Cred în noroc, în întâmplări. Viaţa are o ordine secretă... Orice succes nu măsoară neapărat valoarea. El depinde de foarte multe lucruri. Da, am fost şi sunt un autor norocos’”. (Gabriela Adameşteanu)

Autoare a unor cărţi de mare succes ale literaturii române contemporane, Gabriela Adameşteanu a fost redactor şef al Revistei 22, o publicaţie militantă apărută după evenimentele din decembrie 1989, o revistă de atitudine în sfera culturală şi politică. Este redactor-şef al suplimentului Bucureştiul cultural şi membru fondator al Grupului pentru Dialog Social (GDS).

Absolventă a Facultăţii de Limbă şi Literatură Română din Universitatea Bucureşti (1965), ea a fost de-a lungul anilor redactor al Editurii Enciclopedice (ulterior Editurii Ştiinţifice şi Enciclopedice) şi al Editurii Cartea Românească. Scrie nuvelistică, eseuri şi romane de mare succes, iar opera sa literară este tradusă în multe ţări ale lumii. Ea însăşi este o traducătoare redutabilă, volumele sale apar la Editura Polirom din Iaşi, dar şi la celebra Editură Gallimard din Franţa, iar cu prilejul Târgului Internaţional de Carte din 2013 de la Paris, unde România a fost invitată de onoare, Gabriela Adameşteanu a fost cel mai bine vândut autor străin.

Îndrăgostită de poezie –  în copilărie recita integral Luceafărul lui Eminescu – Gabriela Adameşteanu devine o prozatoare prolifică, dar şi o jurnalistă incisivă. Este cea care a reuşit să înregistreze ultimul şi singurul interviu al lui Ioan Petru Culianu cu doar o lună înainte de a fi asasinat, interviu publicat în aprilie 1991, în exclusivitate în Revista 22, alături de câteva fotografii ale acestuia. Adevărurile crunte ale Revoluţiei Române erau devoalate prin prisma a doi mari intelectuali aflaţi într-un dialog dincolo de clişeele oficiale. O conversaţie ce concluziona amar că „Revoluţia Română a fost o pierdere de timp, de oameni, de energie”.

„Eu sunt copilul războiului şi mult timp am fost un produs al epocii comuniste, oricum aş lua-o. Am fost crescută în regimul acela”, mărturisea ea. Dar, acum, la cei 50 de ani de activitate literară, poate spune cu siguranţă că salvarea a venit de la faptul că „eram dependentă de literatură”. Formula succesului nu numai în literatură, ci şi în viaţă este „să ai deschidere şi respect pentru oameni”. „Cred în noroc, în întâmplări. Viaţa are o ordine secretă... Orice succes nu măsoară neapărat valoarea, el depinde de foarte multe lucruri. Da, am fost şi sunt un autor norocos”, spunea Gabriela Adameşteanu.

Titluri precum Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă (1979); Vară-primăvară (1989); Drumul egal al fiecărei zile (1975); Dimineaţa pierdută (1983); Întâlnirea (2003); Provizorat (2010); Obsesia politicii (interviuri, 1995); Cele două Românii (publicistică, 2000) – ca să enumerăm doar câteva dintre ele – au fost şi sunt succese de librărie. Cele mai multe sunt reeditate, aflându-se în prezent la a cincea sau la a şasea ediţie. Şi cum vitalitatea şi elanul la Gabriela Adameşteanu se măsoară în cărţi, aşteptăm cu nerăbdare o nouă lansare: „Există o carte nouă, pe care vreau s-o scot până la sfârşitul anului şi care se numeşte Fontana di Trevi”.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 16 iulie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 19 iulie,  ora 16:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 23 iulie, ora 9:00)

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR al emisiunii.

 

5:00 Documentar 360°GEO (R)

*Castorul-un constructor redutabil (La revanche du castor, 2020)

Realizator: Bernadette Hauke

Redactor: Delia Clonaru

(Reluare)

5:55 Muzica timpului tău (R)

Producător: Valentina Ionescu

(Reluare)
 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2