loader
Foto

Galerie foto

Actrița Ana Ciontea: „Prin teatru am descoperit adevărul şi simplitatea vieţii”

’’Teatrul mi-a dat curaj şi încredere. Îmi place pe scenă’’, adaugă actrița Ana Ciontea, invitata Danielei Zeca Buzura la „Mic Dejun cu un Campion”, în ediția de sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 10:00.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

„O actriţă cu un rafinament aparte, cu o personalitate vulcanică, mocnind sub o iluzorie stare contemplativă. Cred că acela este momentul acumulărilor intime, al analizelor tăcute pentru ca ulterior să izbucnească într-un clocot de energie pe scenă şi în viaţă. Aceasta este prima impresie pe care am avut-o când am întâlnit-o pe platoul emisiunii de la Cafe Verona. Am urmărit-o în spectacole şi filme. Am descoperit-o în arhivele televiziunii în timpul documentării pentru emisiunea ’Poesis’ într-un recital minunat rostind atât de personal din poezia lui Nichita Stănescu. Un singur poem l-am inserat şi în ediţia de astăzi de la Mic Dejun. Un minut şi treizeci de secunde de emoţie. În rest vă invit s-o urmăriţi pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, unde joacă de mulţi ani după întoarcerea din periplul francez sau în seriale de televiziune ce se bucură de o mare audienţă. Astăzi, alături de Daniela Zeca Buzura şi de dumneavoastră, telespectatorii, Ana Ciontea dezvăluie în premieră absolută câte ceva din parcursul său profesional, din experienţa ca actor şi ca pedagog”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii, despre invitata de la „Mic Dejun cu un Campion”, în ediția de sâmbătă.

(w882)

O fire năbădăioasă, independentă şi energică, de o curiozitate înnăscută, căreia îi plăceau cărţile pe care le citea repede, ca şi cum ar fi trebuit să cunoască toate bibliotecile lumii, Ana din satul Criş din Apuseni descoperă de mică mirajul filmului. Sâmbăta rulau în sala podită cu lemn mirosind a petrosin de la Căminul Cultural din sat filme ce aveau să-i aprindă imaginaţia şi să-i dea imboldul la visare: ’’Pe la 5 – 6 ani am ştiut că vreau să mă fac actriţă’’. Datorită dorinţei ei, familia s-a mutat la Hunedoara unde putea frecventa cursurile de teatru de la Casa de Cultură din oraş, putea viziona filme la cinematograf şi putea vedea trupele de teatru ce veneau în turneu. ’’Atât de mult am fost impresionată de lumea magică a spectacolului încât gândeam că nu se poate trăi fără teatru. Acum, din păcate nu mai sunt la fel de convinsă’’.

(w882)

Pentru Ana Ciontea teatrul înseamnă o călătorie de departe: din primele amintiri în care îşi imagina propriile jocuri alături de copii din sat; apoi a devenit o respiraţie necesară fără de care nu-şi putea construi propria lume; pasul următor a fost acela al împărtăşirii – şi acesta tot un joc dar al deconspiraţiei mecanismelor interioare, subtile ale devenirii unui actor. ’’Mă interesează să lucrez cu cei mai tineri. E un test la care mă supun singură. Nu putem nega experienţele pe care noi, ca generaţie, nu le-am încercat’’; acum este jocul performanţei şi al maturităţii.

(w882)

În toate aceste ipostaze Ana Ciontea nu şi-a trădat niciodată convingerile, trăirea, nuanţarea, construcţia unui personaj. Nici în teatru, nici în film, nici în rolurile mici, nici în cele de prim plan. Întotdeauna, pentru ea absolut oricare dintre aceste ipostaze s-a situat la nivelul major al implicării, seriozităţii, talentului, dăruirii totale pe scenă şi în afara ei. ’’Pentru mine, actoria e nevoia de a mă exprima. Eu simt că trebuie să fiu pe scenă. Simt nevoia să dăruiesc. Îmi place pe scenă. Sunt vie. Sunt eu în fiecare clipă. Nu mi-e frică să mă arăt aşa cum sunt. Să fiu curajoasă’’.

Aventura vieţii a fost plecarea împreună cu soţul său pentru câţiva ani în Franţa, la Limoges, la invitaţia regizorului Silviu Purcărete cu care au lucrat la mai multe proiecte. ’’A fost o mare lecţie de viaţă. O mutare cu multe necunoscute. Un şoc teribil. Nu mi-au plăcut multe lucruri, comunicarea, relaţiile dintre oameni. Trăiam într-un galop continuu şi nu realizam de ce. Mi-a fost tare dor de casă. De acasă. Idealizam totul. Ca să trec peste toate m-am refugiat în muncă, cu rezultate foarte bune’’ mărturiseşte peste ani, Ana Ciontea.

(w882)

Astăzi o putem admira pe scena naţionalului bucureştean în mai multe spectacole, colaborează şi în multe proiecte independente alături de regizori şi actori tineri. Joacă în seriale de televiziune de succes. Este invitată, curtată, iubită. Are, cum se spune, o viaţă ocupată dar şi-a făcut timp să ne vedem la o cafea matinală la Librăriile Cărtureşti - Cafe Verona să împărăşim poveşti, amintiri, bucurii şi necazuri mărturisite cu seninătate şi detaşare, cu o anumită înţelepciune, semn că se poate învăţa ceva din viaţa asta dacă eşti deschis şi sincer cu tine însuţi şi cu ceilalţi. O lecţie importantă pe care împreună, Daniela Zeca Buzura şi Ana Ciontea, invitata noastră de astăzi au ştiut s-o depene cu o graţie spumoasă şi feminină spre încâtarea tuturor celor ce ne privesc în fiecare sâmbătă dimineaţa, de la ora 10:00, la TVR2.

(w882)

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 3 decembrie 2022, de la ora 10:00 (reluare vineri, 9 decembrie ora 2:45); la TVRInternaţional sâmbătă, 3 decembrie 2022, de la ora 10:30; la TVRMoldova duminică, 4 decembrie 2022, ora 8:55 şi la TVR+.

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2