loader

Rodica Mandache: "Actoria e meserie pentru oamenii norocoşi"

Actriţă și profesoară, Rodica Mandache a fost invitata Danielei Zeca Buzura sâmbătă, 19 octombrie, de la 0ra 10.00, la TVR 2. "Dragostea mea pentru teatru este ca un filtru pentru toate trăirile şi viaţa mea", spune actrița.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Daniela Zeca Buzura are invitată sâmbătă, 19 octombrie 2019, de la ora 10:00, o actriţă dragă publicului românesc: Rodica Mandache. Memoria arhivei TVR tezaurizează multe dintre apariţiile talentatei actriţe în spectacole de teatru TV, roluri principale sau secundare care au făcut şcoală printre generaţiile care i-au urmat. Să nu uităm celebrul rol al lui Doruleţ din comedia romantică "Visul unei nopţi de iarnă"  de Tudor Muşatescu, piesă care a fost înregistrată în platourile TVR în regia lui Dan Necşulea.

(oar_w460)

Rodica Mandache alege să devină actriţă după ce o urmăreşte pe Marieta Deculescu în rolul Necunoscutei din piesa „Steaua fara nume”, de Mihail Sebastian. Examenul de admitere la actorie a fost prima sa reuşită, iar ani mai târziu, în 1980, devenea partenera lui Florin Piersic în piesa de teatru tv "Visul unei nopti de iarnă", rol care i-a devenit o adevărată rampă de lansare.

(oar_w460)

A jucat în peste 80 de roluri în teatru şi televiziune, pe scene de prestigiu din România la Teatrul Odeon, Teatrul Mic, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Barbu Delavrancea, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul Municipal George Bacovia din Bacău.

Sunt notabile colaborările sale cu teatrul radiofonic, vocea sa inconfundabilă făcând textul să vibreze de o subtilă încărcătură emoţională. Cinematografia, de asemenea, a distribuit-o în numeroase roluri, debutând în 1963 în lungmetrajul "Un surâs în plină vară".

(oar_w460)

Apariţie scenică neobosită, talentata doamnă a primit în 2007 Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru rolul Adel din piesa ’’joi.megaJoy’’ de Katalin Thuroczy, pusă în scenă la Teatrul Odeon, Bucureşti.

La 76 de ani, Rodica Mandache rămâne o prezenţă fascinantă şi pe scenă, şi în viaţa de zi cu zi. Mărturisirile sale de suflet despre viaţă şi carieră, făcute gazdei "Mic dejun cu un campion", Daniela Zeca Buzura, le puteţi urmări sâmbătă, de la 10:00, la TVR2 şi duminică de la ora 9:00, la TVR3.

11:00 Comori uitate din bazinul Mediteranei

Documentar* (Tresors oublies de la Mediterranee, Franţa, 2016) PREMIERA

*Bazinul mării Mediterane este regiunea care adăposteşte cele mai multe situri înscrise în patrimoniul mondial UNESCO din lume. Această bogăţie este atât de strălucitoare, încât lasă în umbră adevărate bijuterii: comorile uitate ale Mediteranei.

Regia: Jerome-Cecil Auffret

* Muzeul de arheologie din Salonic

După 2.000 de ani de tăcere şi mister, sora vitregă a lui Alexandru Macedon-regina Thessalonica, soţia regelui Cassandru-ne spune povestea ei, cea a poporului ei şi a oraşului Salonic, înfiinţat de soţul ei.

Muzeul de arheologie din Salonic adăposteşte între zidurile sale statui, obiecte folosite în viaţa de zi cu zi, opere de artă, bijuterii, rugăciuni emoţionante scrise pe papirus.

11:30 Hoţomanii de la templu

(Monkey Thieves, Olanda, 2008)

Regia: Richard Kirby

Narator: Sean Pertwee

Oraşul Jaipur din nord-vestul Indiei este căminul celei mai obraznice şi mai zgomotoase cete de maimuţe pomenită vreodată. Banda Galta numără 60 de membri, toţi din specia macacus rhesus, cu un statut privilegiat: deoarece localnicii îi consideră descendenţi din Hanuman, Regele-maimuţă, li se permite să locuiască lângă un templu hindus de la periferia oraşului şi credincioşii care vin să se roage le aduc ofrandă fructe şi alune.

Seria Hoţomanii de la templu le spune povestea.

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2