Ziua Marinei, sărbătorită la TVR cu premiere şi ediţii speciale
vineri, 12 august 2022
Strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, Ziua Marinei Române se aniversează, pe 15 august, pentru a 120-a oară. Iată ce au pregătit posturile TVR pentru această zi.
Ziua Marinei_foto navy.ro_7
Lumina din Lumina_2
In direct cu viata_2
Ziua Marinei_foto navy.ro_5
Ziua Marinei_foto navy.ro_7
Lumina din Lumina_2
In direct cu viata_2
Ziua Marinei_foto navy.ro_5

„Ediţie specială” dedicată Zilei Marinei Române la TVR 1

Prilej de onor al celor care şi-au legat destinele de întinderile de ape, Ziua Marinei Române este aniversată an de an odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, pe 15 august. Luni dimineaţă, manifestările de la Constanța vor începe la ora 10.00 în Portul Militar și în Portul Tomis, putând fi urmărite în direct, la TVR 1, într-o „Ediţie specială” dedicată Zilei Marinei Române. Ceremonia este transmisă în direct şi de TVR INFO.

(w640) Ziua Marin

Evenimentul va cuprinde ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi la catargul de la Comandamentul Flotei, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi tragerea a 21 de salve de tun.

(w640) Ziua Marin

În Portul Militar, festivitatea va începe cu serviciul religios și va fi urmată de discursurile oficiale ale preşedintelui Klaus Iohannis şi ale ministrul Apărării, Vasile Dâncu și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție. Spectaculoase vor fi defilarea aviaţiei şi salutul elicopterelor. În Portul Tomis, pe lângă expoziţia de tehnică şi echipamente militare şi parada de costume de epocă, asistăm chiar la sosirea Zeului Neptun.

(w640) Ziua Marin

Românii din afara ţării asistă, de asemenea, la ceremonie, urmărind „Ediţia specială”, simultan, la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

(w640) Ziua Marin

Film şi divertisment la TVR 2

Concertul extraordinar „Ave Maria”, susţinut de Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin", premiera filmului „Maria, Regina României”, în regia lui Alexis Sweet Cahill, dar şi transmisiuni în direct de la festivităţile pregătite de Forțele Navale Române din Constanța, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz se numără printre programele de sărbătoare pregătite de TVR 2 de Sfânta Mărie Mare.

Luni, de la ora 16.00, Liana Stanciu ne invită să urmărim o ediţie specială „În Direct cu Viaţa”. Timp de două ore, telespectatorii se vor întâlni cu cele mai iubite „Mării” ale showbizului, artei sau sportului românesc. Şi tot atunci, vedem în direct transmisiuni de la malul Mării Negre, unde Zeul Neptun va da startul unui exerciţiu demonstrativ naval, prezentat de structuri ale forţelor navale, aeriene, terestre, ale forţelor pentru operaţii speciale, precum şi structuri ale Gărzii de Coastă.

(w500) In direct

De la ora 20.00, Irina Păcurariu ne invită să o revedem pe artista Maria Buză, într-o ediţie „Reţeaua de Idoli”, despre care spunea: „Iubita și talentata Maria Buză își pune sufletul pe masă în una dintre cele mai sincere și mai emoționante întâlniri la care puteam spera”.

Programul special dedicat celei de-a 120-a aniversări a Zilei Marinei Române continuă, de la ora 21.00, cu un concert extraordinar - „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” pe faleza Cazinoului din Constanța. Evenimentul unic de la malul Mării Negre porneşte de la un concept artistic ce îmbină sunetul inconfundabil al acestui celebru ansamblu și o complexă regie de lumini și imagini. Actorul Marius Manole va completa programul „Ave Maria” cu interpretarea unei colecții emoționante de psalmi.

(w640) Marius Man

Spectacolul va fi întregit de vocile copiilor corului Cantus Mundi din Constanța, precum și de o scenografie spectaculoasă și un design de lumini ce vor pune în valoare celebra faleză a Cazinoului constănțean. Regia spectacolului „Ave Maria” este semnată de Emil Pantelimon, iar conducerea muzicală aparține Annei Ungureanu. Designul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar sunetul de Gabriel Scîrlet.

(w640) Imagine Av

Imediat după încheierea concertului, de la 22.20 telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi la film. Drama istorică „Maria, Regina României” (România, 2019), în regia lui Alexis Sweet Cahill, cu Roxana Lupu, Adrian Titieni, Daniel Plier, Şerban Pavlu, Anghel Damian şi Ronald Chenery în rolurile principale, a fost filmată în București, Paris și Londra. Producţia cinematografică difuzată în premieră la TVR 2 a avut lansarea pe 8 noiembrie 2019, la o sută de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri la Conferința de Pace de la Paris.

(w500) film Maria

În primăvara anului 1919, imediat după încheierea Primului Război Mondial, într-o Românie marcată de sărăcie şi de controverse politice, Regina Maria luptă să-şi aşeze ţara pe harta Europei. La Conferinţa de Pace de la Paris, ea va face lobby pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri, reuşind să obţină sprijinul celor trei mari decidenţi care vor trasa graniţele lumii: prim-ministrul britanic Lloyd George, prim-ministrul francez Georges Clemenceau şi preşedintele american Woodrow Wilson.

 

Transmisiuni religioase şi perfecţiunea muzicii, la TVR 3

Şi TVR 3 dedică o serie de programe zilei de Sfânta Maria. De la 8.50, într-o ediţie specială „Lumină din lumină”, urmărim Sfânta Liturghie Arhierească, în transmisiune directă de la catedrala arhiepiscopală majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

(w640) Lumina din

În fiecare an, la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credincioși catolici se îndreaptă în pelerinaj spre Sanctuarul Național al Maicii Domnului de la Cacica, unde au loc celebrări speciale. De la ora 10.45, realizatoarea şi moderatoarea Carmen Olaru ne propune un dialog în direct cu preotul Cristian Diac, consilier episcopal, redactor la Oficiul pentru Comunicaţii Sociale, în ediţia specială „Lumina Creştinului”. Ediţia cuprinde şi momente din Sfânta Liturghie din ziua de Hram a Sanctuarului Sfintei Fecioare de la Cacica.

Iar la ora 17.00, telespectatorii TVR 3 văd, sub genericul „Madrigal - Sunetul Perfecţiunii”, un concert susţinut de Corul Madrigal „Marin Constantin”, la Zagreb, în luna iunie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de relaţii diplomatice româno-croate.

 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * Maghiara de pe doi * Videoteca de aur -In memoriam Hervay Gizella Redactor: Szilágyi Ildikó Videoteca de aur -In memoriam Szilágyi Domokos Redactor: Kacsó Sándor Muzică clasică Redactor: Jakabffy Tamás Producător: Kacsó Edith
 • 13:30
  Povestea vinde
  Realizatori: Irina Szazs și Ana Maria Onisei Producător: Aziza Bodea Micu
 • 14:30
  Documentar 360°
  Caii sălbatici din Delta Dunării Premieră (Danube bleu et chevaux sauvages, Franţa-Germania, 2009) Realizator: Dan Curean În Delta Dunării, un crescător încearcă să salveze caii sălbatici socotiţi o ameninţare pentru ecosisteme. Despre partea românească a Deltei Dunării se spune că este unul dintre ultimele paradisuri ale naturii. De pildă, aici îşi are adăpostul cea mai mare colonie de pelicani din Europa. În cursul ultimilor 25 de ani, aceste zone s-au populat cu cai sălbăticiţi. Ecologiştii au pornit o campanie împotriva creşterii necontrolate a efectivului cailor, fiindcă ameninţă echilibrul natural al deltei. Redactor: Adriana Vulpe
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Sezon Nou Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Sezon Nou Spaniolă Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  Sezon Nou TVR Iaşi * Descriptio Moldaviae Pădurile Bucovinei ascund o comoară de neprețuit pentru gurmanzi, astfel că alături de Cosmo și Zechi, câini de trufe, pornim la vânătoare. Stăpânul lor, Mihai, ne împărtășește câteva dintre secretele trufăritului, iar apoi ne convinge că aceste delicatese apreciate de gastronomi pentru aroma lor specială pot înnobila orice preparat, de la ciulama și până la balmoș. Emisiune realizată de TVR Iaşi Prezentator si realizator Raluca Chirila Aftene Producător: Vasile Arhire Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  *Invitaţi: Narcisa Suciu, Andreea Ilie-mezzosoprana ONB Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache. Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Comisarul Rex: aventuri la Viena Premieră
  Serial * Comisarul Rex: aventuri la Viena Premieră (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004) *Episodul 106 Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill *Serial poliţist . Poliţia din Viena are o redutabilă Brigadă Omucideri, condusă de Richard Moser, dar vedeta echipei este câinele ciobănesc-german Rex, posesorul unui nas imbatabil şi al unei inteligenţe ieşite din comun. Moser şi colegii săi se confruntă cu cazuri dificile, iar Rex contribuie esenţial la rezolvarea lor şi chiar la salvarea multor vieţi. Dar, oricât de curajos şi de puternic este Rex, până şi el are o mare slăbiciune: sendvişurile cu şuncă! Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Ştefan Asavei, Vlad Ţurcan, Bogdan Stănescu, Adriana Vulpe
 • 20:00
  Suspectă de crimă
  Film* Suspectă de crimă (ACCUSED AT 17-SUA, 2009) Regia: Doug Campbell Cu: Nicole Gale Anderson, Cynthia Gibb, Janet Montgomery Thriller. Aflând că iubitul ei se întâlneşte pe ascuns cu Dory, o altă fată din liceu, Bianca Madler pune la cale un plan de răzbunare împotriva rivalei. Împreună cu două prietene, adolescenta o atrage pe Dory într-o zonă izolată de la marginea oraşului şi o abandonează acolo, lasând-o să se întoarcă acasă singură, pe întuneric. Însă Dory nu apare la şcoală a doua zi şi, în scurt timp, poliţia o găseşte ucisă. Din autoare a unei răzbunări răutăcioase, dar nevinovate, Bianca se trezeşte suspectă de crimă, fără niciun sprijin în afară de mama ei, care luptă să descopere adevărul. Redactor: Anca Radu
 • 21:55
  FILLER
  din mapa de rezervă ( Călătorie-în funcţie de sezon, Discover şi Secolul 22)
 • 22:00
  Istorii de bun gust
  *Istorii de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2 în fiecare joi începând cu ora 22.00, abordează, în prima sa ediție, subiectul celei mai mari tragedii maritime din România-aceea a navei Independența, propunând, totodată, telespectatorilor o discuție despre conviețuirea interetnică asezonată cu bucate pregătite la malul mării... Realizator: Camelia Moise Producător: Aziza Bodea Micu
 • 23:00
  La răsărit de eden
  Serial* La răsărit de Eden (EAST OF EDEN-SUA, 1981) *Episodul 4 Regia: Harvey Hart Cu: Timothy Bottoms, Jane Seymour, Bruce Boxleitner, Karen Allen, Soon-Tek Oh *Două premii Globul de Aur: pentru cea mai bună mini-serie de televiziune şi cea mai bună actriţă într-o mini-serie (Jane Seymour) *Premiul Emmy pentru cea mai bună scenografie Dramă, ecranizare a romanului omonim de John Steinbeck. Povestea biblică a fraţilor Cain şi Abel se repetă de-a lungul a două generaţii din familia Trask, între sfârşitul Războiului Civil American şi Primul Război Mondial. Idealistul Adam şi rebelul Charles moştenesc ferma tatălui lor şi încearcă s-o administreze împreună, în ciuda neînţelegerilor care sapă o prăpastie între ei. Apariţia în vieţile lor a lui Cathy Ames, o femeie superbă, manipulatoare şi capabilă de fapte cumplite, marchează destinele celor doi fraţi Trask. Adam şi Charles, şi apoi descendenţii lor, Aron şi Caleb, par victimele unui lung şir de alegeri greşite şi ale neputinţei de a distinge între bine şi rău. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Lumini
  ţ a de la miezul nopţii Sezon Nou Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Suspectă de crimă
  Film * Suspectă de crimă (ACCUSED AT 17-SUA, 2009) Regia: Doug Campbell Cu: Nicole Gale Anderson, Cynthia Gibb, Janet Montgomery Thriller. Redactor: Anca Radu
 • 02:40
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:20
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:35
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Spaniolă Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  La răsărit de eden
  Serial *(EAST OF EDEN-SUA, 1981) *Episodul 4 Regia: Harvey Hart Cu: Timothy Bottoms, Jane Seymour, Bruce Boxleitner, Karen Allen, Soon-Tek Oh *Două premii Globul de Aur: pentru cea mai bună mini-serie de televiziune şi cea mai bună actriţă într-o mini-serie (Jane Seymour) *Premiul Emmy pentru cea mai bună scenografie Dramă, ecranizare a romanului omonim de John Steinbeck. Redactor: Corina Feleagă