loader
Foto

Galerie foto

Ziduri, zidiri, speranţe şi stele

Duminică, 26 martie, de la ora 13:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+, „Cap compas”, care a ajuns în ţinutul Palestinei.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ţinuturile palestiniene au destinul paradoxal de a fi asociate cu pacea şi liniştea sprirituală deşi în apropierea zidurilor despărţitoare şi a fuioarelor de sârmă ghimpată, care parcă nu se mai termină, se simte permanent o tensiune care pune stăpânire mai mult sau mai puţin pe simţirile fiecărui trecător, călător sau pelerin.

De la distanţă pare dificil să trăieşti într-un asemenea loc. Palestina şi palestinienii doresc să iradieze pace, linişte şi bucuria de a trăi în spiritul propriu ospitalităţii arabe care aşterne precum în corturile de altădată ceai, dulciuri şi vorbe bune pentru fiecare nou venit.

Dincolo de faldurile cortului simbolic se află viaţa, existenţa cea de toate zilele care începe şi termină lucrurile şi faptele simple. Dacă ai inspiraţia să alegi locul potrivit la momentul potrivit până şi cumpărăturile din piaţă le poti face cu entuziasm.

(w882) Cap compas

Palestinenii sunt militanţi, vor să aibă o ţară ca o patrie, nu doar ca un pământ. Palestina nu înseamnă doar conflict şi martiraj, ci şi speranţă. Ridicat începând cu anul 2003, zidul, înalt de opt metri, care desparte Palestina de Israel, a adus o nouă provocare în viaţa palestinienilor.

Aici, în Betleemul Palestinei, renaşte speranţa. În apropiere de Betleem, am ajuns să descâlcim ecuaţii cu nuanţe politico-administrative. Încorsetat în divizări alfabetice – A, B şi C – reprezentând zone de administrare palestiniană, mixtă şi exclusiv israeliană, acest teritoriu se agaţă continuu de dilema tipului de proprietate a pământului şi mai ales a revendicării de către fiecare parte a acelui tărâm al făgăduinţei, pentru unii oferit din partea divinităţii iar pentru alţii moştenit din generaţie în generaţie, pe un fir care se duce sute de ani în urmă.

(w882) Cap compas

Pare greu de crezut că este posibil, dar este - se face turism în Palestina. Şi am putea spune că industria ospitalităţii atinge parametri remarcabili. Motivele sunt lesne de înţeles.

Palestina este plină de savoare şi adaptată oricărui buget de călătorie. În plus există şansa de a vedea pe îndelete ce înseamnă oraşele şi satele, cum socializează oamenii, ce se află dincolo de biserica naşterii sau de grota laptelui şi mai ales ce înseamnă seri liniştite în peregrinări prin labirintul uliţelor orientale.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Educatie financiara

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)

5:35 Teleşcoala (R)

* Limbi străine

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2