loader
Foto

Galerie foto

Vlad Ciobanu: "Sculptura, ca şi viaţa, este un maraton" | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 10:00, a fost Vlad Ciobanu, sculptor, profesor şi eseist.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Cu un nume, aparent predestinat, sculptorul Vlad Ciobanu a venit în platoul emisiunii într-un vestmânt regal: o "cămeşă" ţărănească, ţesută în război, care poartă nobleţea gestului femeilor familiei. Un strai de sărbătoare a lucrului, păstrat cu respect într-o laviţă veche ce ascunde comori. Căci spiritul nu se pierde. Se îmbogăţeşte. Iar Vlad Ciobanu face parte din acea categorie de oameni pentru care locul, istoria, tradiţia, respectul pentru generaţiile de înaintaşi, pentru familie, pentru mamă şi pentru tată, pentru copii şi destinul acestei ţări nu pot rămâne indiferente.

Ignoranţa nu are nicio scuză. De aceea, cunoaşterea istoriei l-a pasionat de mic. Ca şi lungul drum spre desăvârşirea artei şi meşteşugului care au ajuns să-I fie casă şi raţiune de a fi.

(w882)

Este originar din Pungeştii Vasluiului, o zonă veche şi cu rădăcini straşnice pentru care Vlad Ciobanu are planuri mari. Are în gând ca nu peste mult timp să înfiinţeze un muzeu al satului într-o vatră folclorică şi etnologică încă prea puţin cunoscută şi explorată, necălcată nici de echipa lui Dimitrie Gusti în secolul trecut. Aşa încât găseşte că este de datoria lui şi a celor care gestionează astăzi destinele locului să-l pună în valoare. Să devină un loc al intersecţiei rutelor turistice şi economice care să aibă nu doar rolul unei tezaurizări necesare ci şi a dezvoltării zonei.

Aflat la deplina maturitate artistică, Vlad Ciobanu este de un obtimism cuceritor: "Mă aflu în ultimul pătrar al vieţii. Sunt bucuros. Eu cred că ultimul pătrar este cel al concluziilor. Al vieţii şi al creaţiei. Sculptura, ca şi viaţa este un maraton. Şi, ca la orice concurs de cursă lungă e bine să ai respiraţia bună şi să ajungi la final cu concluzii bine formulate. Nu gâfâind".

(w882)

În respectul pentru valorile neamului, Vlad Ciobanu a sculptat deseori figuri de domnitori, oameni de cultură şi sfinţi. Cantemir, Brâncoveanu, Eminescu sunt doar câţiva dintre ei ale căror monumente sunt amplasate fie în România, fie în Republica Moldova. "Nu am cerut niciodată drept de autor. Dacă vrem să fim împreună, dacă vrem să fie ai noştri, trebuie să fim şi noi ai lor. Avem o datorie".

În 1981 a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, iar un an mai tâziu venea şi prima recunoaştere prin acordarea bursei Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură. Iar distincţiile nu s-au oprit aici. Printre cele mai meritorii este Medalia de aur "Dantesca", la Ravenna/Italia din 2005. Sunt doar câteva dintre reperele unei cariere de peste 50 de ani de creaţie.

(w882)

Nimic din ceea ce contează cu adevărat nu-i este străin. Artist-cetăţean în cel mai profund sens al cuvântului, Vlad Ciobanu este activ în viaţa breslei şi a lumii culturale: este vicepreşedinte al Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare "Constantin Brâncuşi", coordonator şi curator al mai multor ediţii ale Simpozionului Internaţional de Sculptură "Atelierele Brâncuşi" de la Târgu Jiu.

Moştenirea lăsată de Brâncuşi nu-i este indiferentă. "Eu sunt un slujitor al lui Brâncuşi. Intermediar între mine şi Brâncuşi a fost George Apostu. Sculptorii români sunt tributari lui Brâncuşi într-un fel excepţional. El ne-a arătat sursele. De aceea sculptura românească are identitate. Şi generaţia mea, dar nu numai ea, l-a luat ca model. Noi nu-l cităm pe Brâncuşi, cum se întâmplă în Occident", este de părere Vlad Ciobanu, sculptorul care din poziţie oficială şi profesională şi-a făcut o datorie de onoare, pe viaţă, din apărarea moştenirii lăsate de patriarhul sculpturii moderne mondiale.

(w882)

"Arta are nevoie de moralitate", este de acord şi invitatul nostru de astăzi care, cu o zi înainte de difuzarea acestei ediţii ne invită la deschiderea celei mai recente expoziţii personale de sculptură la Bucureşti. Vă invităm s-o vedeţi, la Galeria ’’Artoteca’’ a Bibliotecii Naţionale a României. În egală măsură vă invităm să urmăriţi un dialog cu înţelesuri şi conexiuni multiple între Daniela Zeca Buzura şi Vlad Ciobanu. O ediţie de colecţie şi în această sâmbătă rece de toamnă, în premieră la TVR2.

"Lumea artistică s-a scindat în două: lumea artistică care se adecvează şi, în acelaşi timp cred că aici mă înscriu şi eu, artist – slujitor. Noi trebuie să fim o voce – importantă, dacă se poate -, oricum distinctă. Eu cred într-o lume care cântă, ca în ’Oda bucuriei’, pe atâtea voci’’, spune cu tărie Vlad Ciobanu.

***

Program de difuzare:

  • TVR2, sâmbătă, 25 noiembrie 2023, de la ora 10:00 (reluare luni, 27 noiembrie ora 14:00)
  • TVRInternaţional, sâmbătă, 25 noiembrie 2023, de la ora 10:00
  • TVR Moldova duminică, 26 noiembrie 2023, ora 9:00
  • TVRCultural, duminică, 26 noiembrie 2023, ora 10:00
  • TVR+.

***

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2