loader

Virgil Nemoianu, la "Mic dejun cu un campion" | VIDEO

Eseist, critic literar și filozof al culturii, Virgil Nemoianu se află în ţară la invitaţia Academiei Române. Pe 16 noiembrie de la ora 10:00, telespectatorii TVR 2 şi TVR 2 HD l-au putut urmări într-un dialog plin de substanţă cu Daniela Zeca Buzura.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Foarte mulţi cred că a fi fericit înseamnă a atinge perfecţiunea”
obişnuieşte să spună profesorul şi scriitorul Virgil Nemoianu care ne onorează cu prezenţa sa sâmbăta aceasta, la "Mic dejun cu un campion". „Nu este şi cazul meu”, adaugă profesorul.

Model cultural, profesorul Virgil Nemoianu este membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Viena, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată şi membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA, Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti.

(w882)

Şi-a încercat şansa iniţial la Facultatea de medicină din Bucureşti, unde părinţii săi doreau foarte mult să-l fi văzut student, dar se pare că destinul l-a îndreptat la timp spre menirea sa, Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti. În 1961, după absolvirea cursurilor, a fost angajat la Editura Academiei ca redactor de limbi străine (germană şi engleză) şi la secţia externă a Revistei „Contemporanul”, iar până în 1975 urmează şi o carieră universitară, ca asistent şi apoi lector la catedra de limbă engleză a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti.

A activat în cadrul Cercului Literar de la Sibiu fiinţat în 1940, manifestat iniţial ca un cenaclu care în 1945 a editat şi câteva numere doar din „Revista Cercului literar”. Din alcătuirea acestuia făceau parte: Ion Negoiţescu, Radu Stanca, Cornel Regman, Ştefan Augustin Doinaş  care au format în 1946 un aşa-zis „for suprem” al cercului literar.

Cariera de profesor îi va defini existenţa pentru că, după plecarea în Statele Unite (1975), şi-a luat doctoratul la University of California din San Diego şi a predat de-a lungul întregii sale vieţi. În prezent, la venerabila vârstă de aproape optzeci de ani este conducătorul catedrei speciale „William J. Bayron Distinguished Professorship” de la Universitatea Catolică din Whasington. Între 1979 şi 1994, a fost director al programului de literatură comparată la Catholic University of America, iar între anii 1989 şi 1991, prorector - asociat al aceleiaşi universităţi. A predat la universităţile din Bucureşti, Amsterdam, Londra, Amsterdam, Cincinnati şi Berkeley.

Activitatea didactică susţinută s-a materializat în invitaţii pentru conferințe, comunicări şi simpozioane la peste 50 de instutţii de învăţământ de pe continentul european şi nord-american. În semn de apreciere pentru activitatea sa de profesor, în ţară i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj, Bucureşti şi Iaşi.

Este şi un autor prolific, peste 15 cărţi şi 600 de articole şi recenzii i-au fost publicate şi traduse în multe ţări de pe mapamond, domeniile sale de specialitate fiind romantismul european, teoria literaturii şi istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea şi al XX-lea.

Dintre titlurile de referinţă lansate în străinătate exemplificăm doar trei: „Îmblânzirea Romantismului - Literatura europeană şi epoca Biedermeier”, Harvard, 1984, un studiu fundamental pentru cei care cercetează romantismul editată şi în România la Polirom şi Curtea Veche în 1994 sau „O teorie a secundarului. Literatură progres şi reacţiune” apărut în 1989 la prestigioasa editură americană „The Johns Hopkins University Press” şi „Imperfection and Defeat.The Triumph of Imperfection: The Silver Age of Sociocultural Moderation in Europe, 1815 – 1848” publicat în 2006.

Până la plecarea din România îi apăruseră: „Structuralismul”, 1967; romanul „Simptome”, 1968; „Calmul valorilor”, 1971; „Utilul şi plăcutul”, 1973. După anii ’90 revine cu mai multe titluri reaşezându-se în conştiinţa publicului din ţară: „Surâsul abundenţei. Cunoaştere lirică şi modele ideologice în opera lui Ştefan Augustin Doinaş şi autobiografia „Arhipelag interior - Eseuri memorialistice, 1940-1975”, 1994; „Jocurile divinităţii - Gândire, libertate şi religie la sfârşit de mileniu” şi „România şi liberalismele ei - Atracţii şi împotriviri”, 2000; „Tradiţie şi libertate”, 2001; „Înţelepciunea calmă. Dialoguri în cyberspace cu Robert Lazu”, 2002. În egală măsură sunt traduse în limba română titluri deja publicate în străinătate, mai ales în Statele Unite.

Virgil Nemoianu este membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Viena. A făcut parte din conducerea secţiei de romantism comparat şi a secţiei de studii europene a Asociaţiei de Limbi Moderne din Statele Unite. În prezent, este vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată şi membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA şi membru de onoare al Academiei Române. I s-au decernat titlurile de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României” de preşedinţia României şi „Nihil sine Deo” de Casa Regală a României.

(w882)

„Plecat de o lungă perioadă din România, Virgil Nemoianu ne povesteşte cum şi-a construit o reputaţie de invidiat, ca pedagog, filozof şi scriitor. Deşi este de peste 40 de ani cetăţean american, Virgil Nemoianu a păstrat legăturile cu ţara.  Publică şi în America şi în România. Conferenţiază, este asaltat de propuneri editoriale, coordonează teme majore, se implică în viaţa universitară şi în cea a cetăţii, priveşte cu obiectivitatea pe care numai distanţa şi timpul le pot oferi, spre ţara natală. Se vede că vine din estul Europei. Sunt în vocea sa o luciditate şi un patos măsurat al vorbelor grele care ne pun pe gânduri”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Revenit de această dată la invitaţia Academiei Române, Virgil Nemoianu, a acceptat să fie alături de publicul TVR2 într-o frumoasă sâmbătă dimineaţă, alături de Daniela Zeca Buzura, într-o conversaţie a cărei seriozitate nelipsită de atractivitate ne va ţine, fără îndoială, în faţa televizoarelor. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la 10:00, la TVR 2, TVR 2 HD, online pe TVR+ şi duminică, 17 noiembrie, de la ora 9:00, la TVR 3.

1:30 Fuegovelion 2024 (R)

*Portia de ras

Producător: Codruţa Prunariu

(Reluare)

3:15 Ora de Stiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2