Virgil Nemoianu, la "Mic dejun cu un campion" | VIDEO
miercuri, 13 noiembrie 2019
Eseist, critic literar și filozof al culturii, Virgil Nemoianu se află în ţară la invitaţia Academiei Române. Pe 16 noiembrie de la ora 10:00, telespectatorii TVR 2 şi TVR 2 HD l-au putut urmări într-un dialog plin de substanţă cu Daniela Zeca Buzura.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Foarte mulţi cred că a fi fericit înseamnă a atinge perfecţiunea”
obişnuieşte să spună profesorul şi scriitorul Virgil Nemoianu care ne onorează cu prezenţa sa sâmbăta aceasta, la "Mic dejun cu un campion". „Nu este şi cazul meu”, adaugă profesorul.

Model cultural, profesorul Virgil Nemoianu este membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Viena, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată şi membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA, Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti.

(w640)

Şi-a încercat şansa iniţial la Facultatea de medicină din Bucureşti, unde părinţii săi doreau foarte mult să-l fi văzut student, dar se pare că destinul l-a îndreptat la timp spre menirea sa, Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti. În 1961, după absolvirea cursurilor, a fost angajat la Editura Academiei ca redactor de limbi străine (germană şi engleză) şi la secţia externă a Revistei „Contemporanul”, iar până în 1975 urmează şi o carieră universitară, ca asistent şi apoi lector la catedra de limbă engleză a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti.

A activat în cadrul Cercului Literar de la Sibiu fiinţat în 1940, manifestat iniţial ca un cenaclu care în 1945 a editat şi câteva numere doar din „Revista Cercului literar”. Din alcătuirea acestuia făceau parte: Ion Negoiţescu, Radu Stanca, Cornel Regman, Ştefan Augustin Doinaş  care au format în 1946 un aşa-zis „for suprem” al cercului literar.

Cariera de profesor îi va defini existenţa pentru că, după plecarea în Statele Unite (1975), şi-a luat doctoratul la University of California din San Diego şi a predat de-a lungul întregii sale vieţi. În prezent, la venerabila vârstă de aproape optzeci de ani este conducătorul catedrei speciale „William J. Bayron Distinguished Professorship” de la Universitatea Catolică din Whasington. Între 1979 şi 1994, a fost director al programului de literatură comparată la Catholic University of America, iar între anii 1989 şi 1991, prorector - asociat al aceleiaşi universităţi. A predat la universităţile din Bucureşti, Amsterdam, Londra, Amsterdam, Cincinnati şi Berkeley.

Activitatea didactică susţinută s-a materializat în invitaţii pentru conferințe, comunicări şi simpozioane la peste 50 de instutţii de învăţământ de pe continentul european şi nord-american. În semn de apreciere pentru activitatea sa de profesor, în ţară i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj, Bucureşti şi Iaşi.

Este şi un autor prolific, peste 15 cărţi şi 600 de articole şi recenzii i-au fost publicate şi traduse în multe ţări de pe mapamond, domeniile sale de specialitate fiind romantismul european, teoria literaturii şi istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea şi al XX-lea.

Dintre titlurile de referinţă lansate în străinătate exemplificăm doar trei: „Îmblânzirea Romantismului - Literatura europeană şi epoca Biedermeier”, Harvard, 1984, un studiu fundamental pentru cei care cercetează romantismul editată şi în România la Polirom şi Curtea Veche în 1994 sau „O teorie a secundarului. Literatură progres şi reacţiune” apărut în 1989 la prestigioasa editură americană „The Johns Hopkins University Press” şi „Imperfection and Defeat.The Triumph of Imperfection: The Silver Age of Sociocultural Moderation in Europe, 1815 – 1848” publicat în 2006.

Până la plecarea din România îi apăruseră: „Structuralismul”, 1967; romanul „Simptome”, 1968; „Calmul valorilor”, 1971; „Utilul şi plăcutul”, 1973. După anii ’90 revine cu mai multe titluri reaşezându-se în conştiinţa publicului din ţară: „Surâsul abundenţei. Cunoaştere lirică şi modele ideologice în opera lui Ştefan Augustin Doinaş şi autobiografia „Arhipelag interior - Eseuri memorialistice, 1940-1975”, 1994; „Jocurile divinităţii - Gândire, libertate şi religie la sfârşit de mileniu” şi „România şi liberalismele ei - Atracţii şi împotriviri”, 2000; „Tradiţie şi libertate”, 2001; „Înţelepciunea calmă. Dialoguri în cyberspace cu Robert Lazu”, 2002. În egală măsură sunt traduse în limba română titluri deja publicate în străinătate, mai ales în Statele Unite.

Virgil Nemoianu este membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Viena. A făcut parte din conducerea secţiei de romantism comparat şi a secţiei de studii europene a Asociaţiei de Limbi Moderne din Statele Unite. În prezent, este vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată şi membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA şi membru de onoare al Academiei Române. I s-au decernat titlurile de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României” de preşedinţia României şi „Nihil sine Deo” de Casa Regală a României.

(w640)

„Plecat de o lungă perioadă din România, Virgil Nemoianu ne povesteşte cum şi-a construit o reputaţie de invidiat, ca pedagog, filozof şi scriitor. Deşi este de peste 40 de ani cetăţean american, Virgil Nemoianu a păstrat legăturile cu ţara.  Publică şi în America şi în România. Conferenţiază, este asaltat de propuneri editoriale, coordonează teme majore, se implică în viaţa universitară şi în cea a cetăţii, priveşte cu obiectivitatea pe care numai distanţa şi timpul le pot oferi, spre ţara natală. Se vede că vine din estul Europei. Sunt în vocea sa o luciditate şi un patos măsurat al vorbelor grele care ne pun pe gânduri”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Revenit de această dată la invitaţia Academiei Române, Virgil Nemoianu, a acceptat să fie alături de publicul TVR2 într-o frumoasă sâmbătă dimineaţă, alături de Daniela Zeca Buzura, într-o conversaţie a cărei seriozitate nelipsită de atractivitate ne va ţine, fără îndoială, în faţa televizoarelor. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la 10:00, la TVR 2, TVR 2 HD, online pe TVR+ şi duminică, 17 noiembrie, de la ora 9:00, la TVR 3.

 • 09:00
  Mic dejun cu un campion
  Redifuzare Amfitrion: Daniela Zeca Buzura ’’Mic Dejun cu un Campion’’-un format de televiziune original, semnat de doi realizatori şi producători ai Televiziunii Române-Daniela Zeca Buzura şi Ileana Ploscaru Panait a câştigat anul acesta Premiul TVMania pentru ce mai bună emisiune de interviu-portret. O mare onoare şi o provocare pentru sezoanele următoare pentru a menţine acelaşi nivel de excelenţă. Şi, pentru ca sărbătorea să fie deplină vă propunem spre revedere o ediţie de colecţie, o întâlnire cu unul dintre cei mai apreciaţi invitaţi de la Mic Dejun, domnul Andrei Pleşu . Domnia sa este în prezent un fervent blogger, editorialist, profesor, scriitor de succes-publică în ţară şi în străinătate, editează audio.book-uri într-o lectură care descifrează sensurile ascunse ale ideilor-şi, pe cât posibil, ocoleşte studiourile de televiziune chiar dacă mai acceptă să apară din când în când. Carismatic, cu o prezenţă bonomă şi sclipitoare, cu replică savantă şi plină de umor, cu alăturări surprinzătoare de tonuri şi idei, Andrei Pleşu este o prezenţă ce nu poate trece neobservată. Şi, pentru că totul în lume se face şi se desface mai ales prin vorbe, azi, la micul dejun, Daniela Zeca Buzura şi Andrei Pleşu vor discuta relaxat şi substanţial despre comunicarea fără comunicare. Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 10:00
  Documentar360°-GEO
  *Suceviţa-frumuseţea sfântă a mânăstirilor pictate (Roumanie, la beaute sacree des monasteres peints, Franţa-Germania, 2019) Redifuzare *Lucrările de înălţare a ansamblului monahal de la Suceviţa s-au desfăşurat în perioada anilor 1582-1586 şi reprezintă rezultatul unei sume de ctitori, toţi membri ai familiei Movileştilor. Mânăstirea Suceviţei este împrejmuită cu ziduri groase de circa 3 metri şi cu o înălţime de peste 6 metri, dându-i aspectul de fortificaţie. Pictura bisericii este atât tradiţională cât şi inovatoare, distingându-se prin prospeţimea paletei cromatice, deosebit de variată. Ea este cea mai bine conservată dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale din nordul Moldovei. De departe comoara cea mai de preţ a mânăstirii-pictura-se prezintă parcă sub aspectul unei “cărţi ilustrate”, impresie dată de multitudinea scenelor care acoperă aproape în întregime pereţii bisericii, atât în interior cât şi la exterior. Pictura a fost realizată la începutul domniei lui Ieremia Movilă, în perioada septembrie 1595-iulie 1596, de către o echipă de zugravi condusă de fraţii Ion şi Sofronie, exponenţi ai şcolii moldoveneşti. Realizator: Vincent Froehly Redactor: Ştefan Asavei
 • 11:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directa
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Kalimera Realizator: Roxana Amzăr Gheorghe​
 • 13:35
  Angela merge mai departe -România, 1981
  Film* Angela merge mai departe -România, 1981 Regia: Lucian Bratu Cu: Dorina Lazăr, Vasile Miske, Valentin Urâtescu, Dorina Păunescu *Dramă . Angela este o șoferiță de taxi care trăiește singură după divorțul de un soț alcoolic. Existența ei se împarte între cursele zilnice, vizitele la mama ei bătrână și serile petrecute în singurătate în fața televizorului. Lucrurile par să se schimbe când face cunoștință cu un client, Gyuri, un muncitor petrolist venit în capitală pentru specializare. Cei doi se căsătoresc, deşi bărbatul urmează să plece pentru trei ani în India, la lucru, iar Angela nu-l poate urma. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:00
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Toamna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu,Sorina Soare
 • 16:05
  Iubirea unei doamne
  Serial * Iubirea unei doamne (La senora-Spania 2008-2010) PREMIERA *episodul 30 Cu: Adriana Ugarte, Rodolfo Sancho, Roberto Enriquez, Lucia Jimenez * Dramă romantică. În Spania anilor 1920, familia Marquez deţine una dintre cele mai mari averi din nordul ţării, într-o lume marcată de inegalitate socială şi de dictatură politică. Victoria, moştenitoarea clanului Marquez, şi Angel Gonzales, băiatul unei familii foarte sărace, se îndrăgostesc în adolescenţă, dar, inevitabil, îi despart diferenţele sociale şi aşteptările pe care părinţii le au de la fiecare dintre ei. Câţiva ani mai târziu, când cei doi se reîntâlnesc, totul s-a schimbat. Victoria a preluat afacerile familiei, după moartea tatălui ei, devenind o femeie puternică şi independentă financiar, situaţie foarte rară în epocă. Îndeplinind dorinţa mamei sale, Angel şi-a urmat vocaţia şi a devenit preot. Aşadar, totul pare să-i despartă, mai ales după ce Victoria cedează presiunilor şi se mărită cu marchizul Gonzalo de Castro, fostul asociat al tatălui ei. Dar, în ciuda piedicilor, iubirea lor pătimaşă, care nu poate fi ignorată, va continua să le conducă vieţile. Redactor: Maria Barandiaran
 • 17:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate * Răchie obrejană cu miere de albine la căzănărie si raţă cu varză la ceaun. Emisiune realizată de TVR Timişoara Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 17:58
  #NuExistaNuSePoate!
  PREMIERĂ cu Andreea Marin *O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tanase Regia artistica Aurel Badea Producator tv Diana Pascal O coproductie TVR-A&C Partners Inregistrare
 • 18:53
  Sport
  Transmisiune directă
 • 19:00
  Telejurnal TVR2
  Transmisiune directă
 • 19:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 20:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 21:00
  Reteaua de idoli
  *sezon nou * Marcel Iures Realizator Irina Pacurariu
 • 21:58
  FILLER
  01 decembrie *O amintire despre România şi un mesaj de la personalităţi din diasporă. * Ekaterina Szabo Producător: Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter
 • 22:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la șşcoală Ciclul: figuri legendare ale rezistenţei * Iani-Ionel Cotan din Cail Dere Între trădare şi fuga în pădure, la numai 20 de ani, Ionel Cotan a ales să rămână demn. I-a însoţit pe fraţii Fudulea şi a luptat până la capăt alături de ei. Ura securităţii l-a urmărit în închisoarea de la Gherla unde a murit în urma torturilor la care a fost supus. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin O coproductie TVR-APTR
 • 22:58
  FILLER
  01 decembrie *O amintire despre România şi un mesaj de la personalităţi din diasporă. * Marcel Răducanu Producător: Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter
 • 23:00
  #NuExistaNuSePoate!
  #NuExistaNuSePoate! cu Andreea Marin *O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tanase Regia artistica Aurel Badea Producator tv Diana Pascal O coproductie TVR-A&C Partners
 • 23:58
  FILLER
  01 decembrie *O amintire despre România şi un mesaj de la personalităţi din diasporă. * Josef Kappel Producător: Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter
 • 00:00
  Câştigă România!
  Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 01:10
  Angela merge mai departe -România, 198
  Film * Angela merge mai departe -România, 198 1 Regia: Lucian Bratu Cu: Dorina Lazăr, Vasile Miske, Valentin Urâtescu, Dorina Păunescu *Dramă . Redactor: Gabriela Onea
 • 02:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 03:00
  Sport
 • 03:07
  Telejurnal TVR2
 • 03:40
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:00
  Documentar360°-GEO
  Sri Lanka văzută din trenul albastru (Sri Lanka-avec rodrigo a bord du train bleu, Franţa-Germania, 2017) *Construită de ingineri britanici în secolul al XIX-lea, cu scopul de a transporta scorţişoară, piper, ceai şi cafea, principala linie de cale ferată din Sri Lanka este una dintre cele mai frumoase din lume şi leagă capitala de munţii din centrul ţării. Pe anumite tronsoane este deosebit de periculoasă şi, implicit, spectaculoasă. De pildă, de la Nawalapitiya la Badulla, traseul parcurge nenumărate poduri, traversează nu mai puţin de 40 de tuneluri şi ajunge până la 1.900 de metri altitudine. Realizator: Sabine Eckhard. Redactor: Delia Clonaru
 • 05:00
  Natură şi aventură
  Realizatori: Dan Păvăloiu, Dan Curean, Radu Puşcaş (TVR Cluj-Napoca)
 • 05:30
  Sănătate cu de toate
  Sănătate cu de toate Prezintă: Bogdan Ghiţulescu Jurnalist TV: Ana Maria Mindu Producatori: Larisa Avram, Bogdan Ghiţulescu