Virgil Nemoianu, la "Mic dejun cu un campion" | VIDEO
miercuri, 13 noiembrie 2019
Eseist, critic literar și filozof al culturii, Virgil Nemoianu se află în ţară la invitaţia Academiei Române. Pe 16 noiembrie de la ora 10:00, telespectatorii TVR 2 şi TVR 2 HD l-au putut urmări într-un dialog plin de substanţă cu Daniela Zeca Buzura.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Foarte mulţi cred că a fi fericit înseamnă a atinge perfecţiunea”
obişnuieşte să spună profesorul şi scriitorul Virgil Nemoianu care ne onorează cu prezenţa sa sâmbăta aceasta, la "Mic dejun cu un campion". „Nu este şi cazul meu”, adaugă profesorul.

Model cultural, profesorul Virgil Nemoianu este membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Viena, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată şi membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA, Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti.

(w640)

Şi-a încercat şansa iniţial la Facultatea de medicină din Bucureşti, unde părinţii săi doreau foarte mult să-l fi văzut student, dar se pare că destinul l-a îndreptat la timp spre menirea sa, Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti. În 1961, după absolvirea cursurilor, a fost angajat la Editura Academiei ca redactor de limbi străine (germană şi engleză) şi la secţia externă a Revistei „Contemporanul”, iar până în 1975 urmează şi o carieră universitară, ca asistent şi apoi lector la catedra de limbă engleză a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti.

A activat în cadrul Cercului Literar de la Sibiu fiinţat în 1940, manifestat iniţial ca un cenaclu care în 1945 a editat şi câteva numere doar din „Revista Cercului literar”. Din alcătuirea acestuia făceau parte: Ion Negoiţescu, Radu Stanca, Cornel Regman, Ştefan Augustin Doinaş  care au format în 1946 un aşa-zis „for suprem” al cercului literar.

Cariera de profesor îi va defini existenţa pentru că, după plecarea în Statele Unite (1975), şi-a luat doctoratul la University of California din San Diego şi a predat de-a lungul întregii sale vieţi. În prezent, la venerabila vârstă de aproape optzeci de ani este conducătorul catedrei speciale „William J. Bayron Distinguished Professorship” de la Universitatea Catolică din Whasington. Între 1979 şi 1994, a fost director al programului de literatură comparată la Catholic University of America, iar între anii 1989 şi 1991, prorector - asociat al aceleiaşi universităţi. A predat la universităţile din Bucureşti, Amsterdam, Londra, Amsterdam, Cincinnati şi Berkeley.

Activitatea didactică susţinută s-a materializat în invitaţii pentru conferințe, comunicări şi simpozioane la peste 50 de instutţii de învăţământ de pe continentul european şi nord-american. În semn de apreciere pentru activitatea sa de profesor, în ţară i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Cluj, Bucureşti şi Iaşi.

Este şi un autor prolific, peste 15 cărţi şi 600 de articole şi recenzii i-au fost publicate şi traduse în multe ţări de pe mapamond, domeniile sale de specialitate fiind romantismul european, teoria literaturii şi istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea şi al XX-lea.

Dintre titlurile de referinţă lansate în străinătate exemplificăm doar trei: „Îmblânzirea Romantismului - Literatura europeană şi epoca Biedermeier”, Harvard, 1984, un studiu fundamental pentru cei care cercetează romantismul editată şi în România la Polirom şi Curtea Veche în 1994 sau „O teorie a secundarului. Literatură progres şi reacţiune” apărut în 1989 la prestigioasa editură americană „The Johns Hopkins University Press” şi „Imperfection and Defeat.The Triumph of Imperfection: The Silver Age of Sociocultural Moderation in Europe, 1815 – 1848” publicat în 2006.

Până la plecarea din România îi apăruseră: „Structuralismul”, 1967; romanul „Simptome”, 1968; „Calmul valorilor”, 1971; „Utilul şi plăcutul”, 1973. După anii ’90 revine cu mai multe titluri reaşezându-se în conştiinţa publicului din ţară: „Surâsul abundenţei. Cunoaştere lirică şi modele ideologice în opera lui Ştefan Augustin Doinaş şi autobiografia „Arhipelag interior - Eseuri memorialistice, 1940-1975”, 1994; „Jocurile divinităţii - Gândire, libertate şi religie la sfârşit de mileniu” şi „România şi liberalismele ei - Atracţii şi împotriviri”, 2000; „Tradiţie şi libertate”, 2001; „Înţelepciunea calmă. Dialoguri în cyberspace cu Robert Lazu”, 2002. În egală măsură sunt traduse în limba română titluri deja publicate în străinătate, mai ales în Statele Unite.

Virgil Nemoianu este membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Viena. A făcut parte din conducerea secţiei de romantism comparat şi a secţiei de studii europene a Asociaţiei de Limbi Moderne din Statele Unite. În prezent, este vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată şi membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA şi membru de onoare al Academiei Române. I s-au decernat titlurile de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României” de preşedinţia României şi „Nihil sine Deo” de Casa Regală a României.

(w640)

„Plecat de o lungă perioadă din România, Virgil Nemoianu ne povesteşte cum şi-a construit o reputaţie de invidiat, ca pedagog, filozof şi scriitor. Deşi este de peste 40 de ani cetăţean american, Virgil Nemoianu a păstrat legăturile cu ţara.  Publică şi în America şi în România. Conferenţiază, este asaltat de propuneri editoriale, coordonează teme majore, se implică în viaţa universitară şi în cea a cetăţii, priveşte cu obiectivitatea pe care numai distanţa şi timpul le pot oferi, spre ţara natală. Se vede că vine din estul Europei. Sunt în vocea sa o luciditate şi un patos măsurat al vorbelor grele care ne pun pe gânduri”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Revenit de această dată la invitaţia Academiei Române, Virgil Nemoianu, a acceptat să fie alături de publicul TVR2 într-o frumoasă sâmbătă dimineaţă, alături de Daniela Zeca Buzura, într-o conversaţie a cărei seriozitate nelipsită de atractivitate ne va ţine, fără îndoială, în faţa televizoarelor. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la 10:00, la TVR 2, TVR 2 HD, online pe TVR+ şi duminică, 17 noiembrie, de la ora 9:00, la TVR 3.

 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 50 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Pensionarii, la raport..." Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 22:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu din 05 decembrie / /
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 49 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan din 08 decembrie / /
 • 00:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  Mic dejun cu un campion
  Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 03:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:50
  Teleşcoala
  *Limba română pentru ucraineni Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:15
  Teleşcoala
  Limba semnelor române Producator: Sinziana Milosoiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 04:40
  Documentar 360°
  * Slovenia, regatul albinelor (LA SLOVÉNIE, LE ROYAUME DES ABEILLES, Franţa-Germania, 2020) Realizator: Therese Engels Redactor: Delia Clonaru