loader
Foto

Vincent-Henri Peuch, interviu în exclusivitate în emisiunea „E vremea ta!”

Pe 13 noiembrie, ora 18:55, am aflat cum a fost luna octombrie. Despre rapoartele climatice elaborate de Serviciul Copernicus ne-a vorbit directorul Vincent-Henri Peuch.

 

Andrei Bărbulescu
E vremea ta!

Octombrie 2021 a ocupat locul al treilea în clasamentul global al celor mai călduroase luni octombrie de la debutul înregistrărilor meteorologice satelitare, în 1979, au anunţat administratorii Serviciului Copernicus privind schimbările climatice

Potrivit cercetătorilor, doar lunile octombrie din anii 2015 şi 2019 au fost mai calde - şi acel surplus termic a fost doar "marginal". Temperaturile la nivel global au fost cu 0,42 grade Celsius mai ridicate decât media anilor 1991-2020.

La Conferinţa ONU pentru combaterea schimbărilor climatice de la Glasgow, COP 26, statele semnatare au fost îndemnate să îşi revizuiască angajamentele luate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră începând chiar din 2022. Este necesară eliminarea treptată a subvenţiilor pentru cărbune, petrol şi gaze care produc dioxid de carbon. De asemenea, pentru a se limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, emisiile de dioxid de carbon CO2 trebuie să scadă, până în 2030, cu 45% faţă de nivelul din 2010.

Familia de sateliţi Sentinel sunt ochii aţintiţi spre Pământ ai programului Copernicus pentru a oferi o imagine cuprinzătoare a „sănătății” acestuia - fie că este vorba de atmosferă, oceane, calote glaciare, suprafeţe de uscat. Datele culese de aceştia sunt disponibile 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Aerosolii, ozonul și alte gaze reactive, precum dioxidul de azot, determină calitatea aerului din jurul nostru, afectând sănătatea umană și speranța de viață, dar şi sănătatea ecosistemelor. Praful, nisipul, fumul și aerosolii vulcanici afectează funcționarea în siguranță a sistemelor de transport, disponibilitatea energiei cu generare solară, formarea norilor și a precipitațiilor, teledetecția prin satelit a uscatului, oceanelor și atmosferei. Datele furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice sunt publice, accesibile oricui este interesat de evoluția planetei.

Vincent-Henri Peuch conduce Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei şi este director adjunct al Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu. A lucrat pentru Météo-France timp de 15 ani şi este un om de știință respectat la nivel internațional în problemele legate de mediul atmosferic. Este membru al mai multor comitete științifice și consultative internaționale, inclusiv pentru Agenția Europeană de Mediu și Organizația Meteorologică Mondială.

Nu ratați sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 18:55, o ediție specială „E Vremea Ta” realizată de Cristina Dănilă, producător: Raluca Stroe Brumariu.

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:30 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2