loader

Vasile Ciolpan, comandantul cu trei clase primare

„Memorialul durerii” a adus în această sâmbătă, 23 iulie, un nou episod din seria Torţionarii, în care l-am cunoscut pe Vasile Ciolpan, directorul Penitenciarului politic „Dunărea”. De la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorialul Durerii

Decretul nr. 6 din martie 1950 înfiinţa unităţile de muncă în care urmau să fie trimişi cei care îngreunau construirea socialismului în RPR. Marian Jianu, ministru adjunct al MAI, a decis că vor fi internaţi, în afara celor prevăzuţi în textul decretului, şi foşti demnitari ai guvernelor reacţionare, foşti diplomaţi, senatori, deputaţi, prefecţi sau primari.

Internarea în aceste colonii a fost, iniţial, de 24 de luni, dar la 6 august 1953, prin decizia MAI nr. 599, semnată de Nicolschi, pedeapsa administrativă a fost majorată la 60 de luni.

Vasile Ciolpan este numit în mai 1950 director al Penitenciarului politic „Dunărea” (nume conspirativ pentru Sighet). De-a lungul celor cinci ani în care el a condus închisoarea de la Sighet, zeci de deţinuţi politici, foşti demnitari (elita vieţii politice, militare, religioase şi culturale din România), au murit in chinuri greu de descris. Dar în interviul realizat de Lucia Hossu Longin, Vasile Ciolpan spunea că „erau medicamente suficiente, din toate toate categoriile, ceea ce nu se găseau în farmacii (...) De exemplu, Tătărescu a avut o hemoragie, şi când m-a anunţat ofiţerul de serviciu, m-am dus şi când am văzut, m-am speriat. Am venit repede, am luat telefonul şi am chemat pe doctorul de la spital”.

Camil Demetrescu, un fost prizonier îşi aminteşte cum a murit, de fapt, Tătărescu, la Sighet. „Când el s-a îmbolnăvit mai tare, suferea de colită şi de nervi şi alte, probabil. Doctorul a refuzat să intre în celulă şi i-a spus: Trebuie să fii nebun să îmi ceri vizita medicală, eu n-am voie decât să intru la uşă, să constat moartea dumitale”.


Tot Ciolpan este cel care, la Sighet, a avut grijă ca deţinuţii decedaţi să fie duşi la groapă şi înmormântaţi fără forme legale, fără slujbă, în cel mai mare secret. Cea mai mare grijă a sa a fost ca nimeni să nu ştie numele celui decedat, cine a fost sau locul unde a fost înmormântat.

Vasile Ciolpan a absolvit doar trei clase primare şi şcoala de partid de trei luni din Baia Mare. Cu toate astea, în 1950, Ciolpan primeşte gradul de locotenent şi funcţia de comandant al Penitenciarului politic „Dunărea”. Comandantul cu trei clase primare, cel de-al treilea episod al seriei Torţionarii, prezintă profilul celui care a fost pus la conducerea închisorii desemnate să extermine elita intelectualităţii româneşti.

El  a murit în aprilie 2004, la vârsta de 84 de ani.

***

Seria Torţionarii

În 2013, emisiunea „Memorialul durerii” a difuzat seria „Torţionarii” – formată din opt episoade, în care au fost prezentaţi opt „torţionari” ai sistemului represiv comunişti. Printre aceştia, s-au numărat Liviu Borcea, comandant al coloniilor de muncă de la Capul Midia; Vasile Ciolpan, director al penitenciarului Sighet, Zoltan Szabo, comandantul lagărului de la Baia Sprie sau Gheorghe Crăciun, comandant al penitenciarului din Aiud.

 

10:30 Documentar 360°GEO

* Nepal-soldaţii de pe acoperişul lumii (Nepal-les soldats du toit du monde, Franţa-Germania, 2009)

*Populaţia Gurkha trăieşte în Nepal în masivul Himalayan. Dintre ei se aleg soldaţi viteji şi de temut, întăriţi de modul de viaţă foarte dur pe Acoperişul Lumii. De generaţii, ei sunt înrolaţi în armata britanică. Tinerii din satele izolate îşi doresc şi în zilele noastre această viaţă de războinic. Realizatorul reportajului a însoţit un « galla wallah »-un Gurkha recrutor-în timp ce căuta candidaţi. Acest soldat în rezervă ştie prea bine cum să selecţioneze tinerii nepalezi care vor avea cele mai mari şanse să fie păstraţi.

Realizator: Karl Alexander Weck

11:30 Teleshopping

 
Bucurii muzicale cu Paul Surugiu - Fuego, la TVR 2!

Bucurii muzicale cu Paul Surugiu - Fuego, la TVR 2!

publicat: marţi, 24 iunie 2025

Sâmbătă, 28 iunie, ora 20.00 şi duminică, 29 iunie, ora 15.00, Paul Surugiu-Fuego şi echipa sa vă așteaptă să revedeţi o ediție specială a ...

„Marocco” – un joc fragil al încrederii și al aparențelor

Cu un titlu inspirat de un binecunoscut joc de societate, „Marocco” este o dramă care explorează consecințele lipsei de încredere în cei ...

Marina Almăşan ne salută din cea mai aglomerată  intersecție a Planetei

Miercuri seară, petrecem acasă la „ikebana”, „ramen”, „aikido” şi „kimono” – termeni intraţi în limbajul universal, dar care îşi au originea în ...

 

#tvr2