loader
Foto

Galerie foto

Varşovia, oraşul renaşterii

Duminică, 22 mai, am călătorit împreună cu emisiunea „Cap compas” în capitala Poloniei, pitorescul oraş aflat la intersecţia Estului şi Vestului european. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Varşovia se găseşte la intersecţia drumurilor geografice şi culturale care unesc estul și vestul continentului european. „Istoria, contrastul dintre nou şi vechi, parcurile, zumzetul vesel, credinţa, patriotismul şi oamenii frumoşi ai acestui oraş m-au atras ca un magnet şi m-au determinat să mă îndrăgostesc irevocabil de capitala Poloniei şi să caut în tumultul ei valenţe pitoreşti care mi-a încântat ochiul și sufletul deopotrivă”, spune Elena Dinu, realizatoarea reportajului.

Şi dacă privirea îţi este îndulcită de bucuria acestui oraș, nu poţi să nu te duci cu gândul la ciocolata Wedel. Fondată în 1851, compania lui Karol Ernest Wedel a devenit curând un brand important. Ciocolata fină și prăjiturile marca Wedel au cucerit întreaga Europă Centrală și de Est, devenind un soi de ambasador dulce al Poloniei.

Varșovia, atestată documentar încă din secolul al XIII-lea, a fost orașul mereu cucerit, mereu distrus, mereu obligat să renască din propria cenușă. Istoria aspră a făcut ca prezentul acestei capitale europene să devină plin de mândrie și speranță. Prin căldura locuitorilor ei și printr-o arhitectură adaptată la nevoile unei civilizații aflate într-un perpetuu dinamism, prin spațiu, lumină și culoare, Varșovia atrage într-o călătorie care parcă începe la fiecare colţ de stradă sau în faţa oricărui monument semnificativ.
Deviza orașului, „contemnit procellas” care se tălmăceşte în „învinge furtunile”, e precum un îndemn şi un reazem permanet al localnicilor.

Urmărind străduțele pietruite, am descoperit piața orașului vechi care își păstrează farmecul de odinioară. Tot aici se găsește și cea mai îndrăgită statuie, un simbol al Varșoviei – „syrenka staromiejska" (sirena Varşoviei). De-a lungul timpului, s-au țesut numeroase legende și povești cu privire la apariția sirenei. Cea mai cunoscută dintre acestea povestește cum două dintre fiicele zeului marin Triton au plecat într-o călătorie spre a cunoaște mările și oceanele lumii. Una dintre ele a decis să se oprească pe țărmul Danemarcei, cealaltă a înotat până în apele râului Vistula și s-a oprit pe un țărm din apropierea Varșoviei.

Distrusă în proporţie de 85% în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către nazişti, Varşovia a fost reconstruită având ca termeni de inspiratie tablourile detaliate realizate de către Bernard Belloto, pictorul curţii regale din timpul lui Stanisław August Poniatowski. Artistul era cunoscut în Germania şi in Polonia drept Canaletto, după numele celebrului său unchi. Reconstrucţia centrului istoric a fost finalizată în anul 1962, iar ca o răsplata a efortului depus şi a exemplului extraordinar, acesta a fost inclus în anul 1980, alături de Castelul Regal, pe lista patrimoniului UNESCO.

„Ambiția polonezilor de a reconstrui poate avea mai multe motivații, însă cele mai importante sunt că au dorit să-și amintească tot ceea ce au avut şi mai ales să arate lumii că nu-și pot uita niciodată identitatea. Culori și armonie. Poveste. Istorie. Într-un singur cuvânt, renaștere”, adaugă Elena Dinu.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

4:10 Documentar 360°GEO (R)

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Educatie financiara

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2