loader
Foto

Un serial nemuritor, sâmbăta, la TVR 2: "La Răsărit de Eden"

Sâmbătă, 8 mai, de la ora 20.10, la TVR 2 a debutat miniseria „La Răsărit de Eden” – ecranizarea romanului omonim de John Steinbeck.

 

Realizată în 1981 în regia lui Harvey Hart şi cu o distribuţie de excepţie, miniseria este considerată cea mai fidelă ecranizare a romanului.

Având în distribuţie pe Timothy Bottoms, Jane Seymour şi Bruce Boxleitner în rolurile principale, miniseria a obţinut un palmares impresionant, cele mai importante trofee fiind două premii Globul de Aur: pentru cea mai bună mini-serie de televiziune şi cea mai bună actriţă într-o mini-serie (Jane Seymour), precum şi Premiul Emmy pentru cea mai bună scenografie.

Povestea biblică a fraţilor Cain şi Abel se repetă de-a lungul a două generaţii din familia Trask, între sfârşitul Războiului Civil American şi Primul Război Mondial. Idealistul Adam şi rebelul Charles moştenesc ferma tatălui lor şi încearcă s-o administreze împreună, în ciuda neînţelegerilor care sapă o prăpastie între ei. Apariţia în vieţile lor a lui Cathy Ames, o femeie superbă, manipulatoare şi capabilă de fapte cumplite, marchează destinele celor doi fraţi Trask. Adam şi Charles, şi apoi descendenţii lor, Aron şi Caleb, par victimele unui lung şir de alegeri greşite şi ale neputinţei de a distinge între bine şi rău.

Una dintre capodoperele secolului XX, cartea „La Răsărit de Eden” reconstruieşte povestea biblică a lui Cain şi Abel, în decorul Văii Salinas din California. „Scriu această carte pentru băieţii mei... Le voi istorisi una dintre cele mai măreţe poveşti, poate cea mai mare dintre toate – o poveste despre bine şi rău, despre putere şi nevolnicie, despre iubire şi ură, despre frumuseţe şi hidoşenie... este singura carte pe care am scris-o vreodată” - declara John Steinbeck, despre romanul său. Numai că de-a lungul carierei sale răsplătită cu Premiul Nobel pentru Literatură, Steinbeck a fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șaisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri.

La trei ani după lansarea romanului „La Răsărit de Eden”, Elia Kazan a regizat în anul 1955 prima ecranizare a poveştii, în care actorul James Dean avea rolul principal.

Dar cea mai fidelă ecranizare a romanului lui John Steinbeck avea să apară aproape 30 de ani mai târziu, în 1981. Este vorba despre serialul de televiziune american „La Răsărit de Eden” care a înregistrat recorduri de audienţă la postul ABC care l-a difuzat. Partea a doua a miniseriei  a fost cel mai urmărit program de prime-time din America în săptămâna difuzării, iar ultima parte a miniseriei „La Răsărit de Eden” s-a clasat pe locul patru în clasamentul naţional.

(w882)

În producţia regizată de Harvey Hart, eroina principală este interpretată de frumoasa actriţă Jane Seymour. La un an după ce reputase un succes internaţional fulminant cu filmul „Undeva, cândva” în care jucase alături de Christopher Reeve, actriţa a acceptat o nouă provocare, aceea de a juca rolul feminin principal în această nouă şi ambiţioasă ecranizare a romanului lui John Steinbeck.

Provocarea nu consta doar în partitura pe care o avea de interpretat, ci mai ales pentru că în prima parte a poveştii - Jane, care avea 30 de ani, trebuia fie o tânără adolescentă. Dar succesul său a fost atât de mare, încât actriţa a câştigat un Glob de Aur pentru acest rol.

(w882)

LA RĂSĂRIT DE EDEN (EAST OF EDEN – SUA, 1981)
Regia: Harvey Hart
Cu: Timothy Bottoms, Jane Seymour, Bruce Boxleitner, Karen Allen, Soon-Tek Oh

 

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 67

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2