Un invitat emblematic la "Mic dejun cu un campion": ing. Andrei Ursu
vineri, 29 mai 2020
"Mic dejun cu un campion" în stare de alertă maximă. Ați urmărit un debut într-o serie scurtă sâmbătă, 30 mai, de la ora 10:00, la TVR 2 și online pe TVR+.

Nu ne propusesem o revedere atât de târzie şi de restrânsă. Gândisem, pentru al cincilea an al întâlnirilor noastre de sâmbătă dimineaţa, câteva surprize cu totul ieşite din tipare.

Invitaţi de peste hotare îşi timiseseră mesajul de participare la emisiune, toate formalităţile pentru debutul sub cele mai bune auspicii fuseseră iniţiate, când, această molimă generală care a oprit planeta în loc, ne-a lovit într-un mod atât de dur şi parcă fără de sfârşit.

(w640)

Cu toate acestea, aşa cum conjunctura ne-a permis, am reuşit să ne întâlnim cu patru dintre prietenii noştri pe care îi vom urmări în acest sezon scurt, începând de sâmbătă, 30 mai, la aceeaşi oră, 10:00, în acelaşi loc, superba grădină interioară de la Librăriile Cărtureşti de pe Bd. Magheru.

Vă mulţumim, în egală măsură, pentru aţi fost alături de noi în toată această perioadă atât de dificilă şi de frustrantă. Gândurile bune, trimise cu atâta generozitate pe pagina de facebook a emisiunii - ce a crescut vertiginos - susţinerea voastră, ne-au întărit convingerea că ne aşteptaţi cu interes. Acesta este şi motivul pentru care, deşi cel de-al unsprezecelea sezon este atât de condensat, ne dorim să ne revedem cât mai repede într-o stare de normalitate după care jinduim de mai bine de două luni de zile.

(w640)

’’Tatăl meu a murit pentru libertate’’ mărturiseşte ing. Andrei Ursu

Fiu al celebrului disident Gheorghe Ursu, emigrat în America de mulţi ani, invitatul cu care deschidem sezonul al unsprezecelea al ’’Micului Dejun cu un Campion’’ s-a întors special în ţară pentru lansarea volumului ’’Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989’’, o carte scrisă împreună cu Roland O. Thomasson (SUA), în colaborare cu istoricul român, Mădălin Hodor. O carte cât o viaţă, care acoperă nu doar evocări autobiografice, cât o analiză la sânge a unui context istoric care a făcut victime. Multe victime.

(w640)

’’Tatăl meu a murit pentru libertate’’ spune cu emoţie ing. Andrei Ursu. ’’Era de datoria mea să elucidez cât se poate acest fapt care l-a răpit de lângă familie. Dar nici nu putea face altfel. Nu ar fi fost cinstit cu sine. Dar astăzi, trebuie să aflăm adevărul’’.

Este o discuţie densă şi tăioasă. Adevăruri neştiute sau afirmate de ani de zile fără să-şi fi găsit vreo rezonanţă notabilă. De aceea, cartea la care am făcut referire, este mai mult decât un document. Este o evocare în date precise a celui care a fost inginerul constructor-structurist, dar şi poetul Gheorghe Ursu, cel care a supervizat ridicarea a peste 40.000 de apartamente în Bucureşti şi care, după cutremurul din 1977, a avertizat cu preţul enorm al propriei libertăţi că toate blocurile vechi de pe axele centrale ale oraşului se vor prăbuşi la un nou cataclism de acelaşi fel. Politica de reconfigurare urbană a cuplului Ceauşescu nu prevedea reconsolidarea construcţiilor istorice, ba, mai mult decât atât, era un bun prilej pentru demolarea lor. Locatarii acestor blocuri nu sunt conştienţi nici astăzi în ce pericol se află. Fondurile de solidaritate sosite din Occident, după cutremurul din 4 martie 1977, au fost folosite la Casa Poporului şi la noile construcţii, ceea ce ing. Gheorghe Ursu, ca şef de lucrări, ştia şi nu a vrut să tacă, avertizându-i pe locuitorii capitalei de pericol, alertând şi comunitatea internaţională prin scrisori adresate postului Europa Liberă (1979). Această luare de poziţie şi multe altele l-au pus în vizorul Securităţii care l-a arestat şi încarcerat. A murit în chinuri, în închisoare, fără a retracta nimic din principiile sale. Avea doar 51 de ani.

Dosarul său a fost falsificat sistematic. Abia în 1987 s-au urnit cât de cât lucrurile. În 1990, în CPUN s-a înaintat un memoriu pentru desecretizare. Între timp, multe dintre faptele incriminate s-au considerat prescrise deşi, crimele împotriva umanităţii, nu pot fi trecute la capitolul fapte prescriptibile. Informatorii şi torţionarii au fost achitaţi. Interviurile cu aceştia au fost, la rândul lor, regizate. Nici până acum, procesul nu cuprinde toate aspectele care incriminează, fără echivoc, autorităţile române.

Iţele încâlcite ale acestei poveşti de viaţă dramatice sunt expuse, cu nume şi date, documentate cu note şi rapoarte din arhive, în cartea pe care, fiul său, ing. Andrei Ursu a scris-o alături de colaboratori apropiaţi pentru a recupera memoria tatălui său.

Om de cultură, poet şi memorialist, ing. Gheorghe Ursu a publicat în 1970 un volum de versuri prefaţat de Nina Cassian. Memorialistica sa, cuprinsă în 61 de caiete de Jurnal (1949 - 1985) – o adevărată radiografie a comunismului - au fost tăinuite în arhiva Securităţii iar după 1990 au dispărut.

’’Cel mai mare pericol este ca un conducător să stea mai mult de cinci ani în fruntea statului. Poporul se învaţă umil, iar el se învaţă dictator’’ – spunea Gheorghe Ursu.

Îi era ruşine de mizeria în care fusese adus poporul român şi, mai ales, pentru faptul că era obligat să-l ridice în slăvi pe Ceauşescu. Din această perspectivă, Jurnalul analiza procesul de degradare ce a dus la lipsa de atitudine colectivă, la acceptarea necondiţionată a minciunii. O realitate ce nu putea fi ignorată. Problemele persistă şi astăzi, după 30 de ani de la Revoluţie.

De aceea, ’’cazul’’ Gheorghe Ursu este unul emblematic, mistificările continuă iar societatea românească este atât de bulversată şi astăzi de cei 50 de ani de comunism.

’’Întâlnirea cu ing. Andrei Ursu mi-a deschis ochii asupra unor realităţi pe care, poate că până la un anumit punct, le intuiam dar din perspectiva celor născuti în anii ’60, nu puteau fi cunoscute. Ne-am petrecut viaţa la adăpostul şi prin tăcerea părinţilor care trăiseră pe pielea lor, războiul, viaţa în lagărele de prizonieri şi edificarea forţată a noii societăţi, ştiau pericolul şi se hotărâseră să-şi protejeze copiii. Abia după 1989, am aflat mai multe şi m-am apropiat încet de subiecte atât de dureroase şi de dramatice. De aceea, cartea despre Gheorghe Ursu mi se pare atât de importantă pentru noi toţi, chiar şi pentru cei născuţi după 1989 şi care nu cunosc aproape nimic din perioada 1945 – 1989. Sau, mai ales pentru ei. Este o lecţie, pe care dacă n-o cunoaştem cu toţii, putem oricând să ne întoarcem la punctul 0. Într-un alt fel, dar la fel de dictatorial’’Ileana Ploscaru Panait – producătorul emisiunii.

Puteţi urmări această ediţie a emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’ la TVR 2 sâmbătă, 30 mai 2020, ora 10:00 şi marţi, 2 iunie 2020, ora 5:00; la TVR 3 duminică, 31 mai 2020, ora 7:55 şi la TVR Internaţional sâmbătă, 6 iunie 2020, ora 9:00.

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

 • 17:00
  Educaţie la înălţime
  Educaţie la înălţime şi… de la înălţime! Despre zone de vis şi oameni speciali, personalităţi şi pionieri ai lumii, despre mistere şi legende, mitologie, istorie şi geografie, despre parcuri naţionale şi case memoriale, dar şi despre muzee şi locuri speciale. Totul presărat cu reportaje, jocuri şi experimente care dau aripi profesorilor şi elevilor. Cu emisiunea Educaţie la înălţime, procesul de învăţare este plin de surprize şi poveşti captivante, iar informaţiile necesare la şcoală sunt mult mai uşor de înţeles şi reţinut de către elevi. Aşa că… vă aşteptăm în faţa micilor ecrane, în fiecare vineri, de la ora 17,00, pe TVR2, la un nou sezon al emisiunii Educaţie la înalţime, o emisiune relizată cu drona de specialişti şi profesionişti pentru toate şcolile din România şi Republica Moldova. * TURNUL EIFFEL Are peste 300 de metri înălţime, este pe schelet din oţel, oţel ce ar fi fost fabricat la Reşiţa, iar tehnologia folosită la construcţia sa a fost inventată de inginerul Gheorghe Pănculescu. Turnul Eiffel este cel care a fost inaugurat în 1889 cu prilejul expoziţiei Universale, organizată cu ocazia centenarului Revoluţiei franceze. Iar echipa de la Educaţie la înălţime nu putea să rateze unul dintre simbolurile Franţei. Vă aşteptăm vineri, 9 decembrie de la ora 17,00, pe TVR2 să vedeţi una dintre lecţiile eveniment prezentată de profesorii Irina Constantinescu și Marcel Bartic. O emisiune realizată de Asociaţia Însemne, în parteneriat cu Departamentul pentru o Dezvoltare Durabilă, Guvernul României. Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 50 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Pensionarii, la raport..." Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 22:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu din 05 decembrie / /
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 49 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan din 08 decembrie / /
 • 00:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  Mic dejun cu un campion
  Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 03:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:50
  Teleşcoala
  *Limba română pentru ucraineni Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:15
  Teleşcoala
  Limba semnelor române Producator: Sinziana Milosoiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 04:40
  Documentar 360°
  * Slovenia, regatul albinelor (LA SLOVÉNIE, LE ROYAUME DES ABEILLES, Franţa-Germania, 2020) Realizator: Therese Engels Redactor: Delia Clonaru