Un invitat emblematic la "Mic dejun cu un campion": ing. Andrei Ursu
vineri, 29 mai 2020
"Mic dejun cu un campion" în stare de alertă maximă. Ați urmărit un debut într-o serie scurtă sâmbătă, 30 mai, de la ora 10:00, la TVR 2 și online pe TVR+.

Nu ne propusesem o revedere atât de târzie şi de restrânsă. Gândisem, pentru al cincilea an al întâlnirilor noastre de sâmbătă dimineaţa, câteva surprize cu totul ieşite din tipare.

Invitaţi de peste hotare îşi timiseseră mesajul de participare la emisiune, toate formalităţile pentru debutul sub cele mai bune auspicii fuseseră iniţiate, când, această molimă generală care a oprit planeta în loc, ne-a lovit într-un mod atât de dur şi parcă fără de sfârşit.

(w640)

Cu toate acestea, aşa cum conjunctura ne-a permis, am reuşit să ne întâlnim cu patru dintre prietenii noştri pe care îi vom urmări în acest sezon scurt, începând de sâmbătă, 30 mai, la aceeaşi oră, 10:00, în acelaşi loc, superba grădină interioară de la Librăriile Cărtureşti de pe Bd. Magheru.

Vă mulţumim, în egală măsură, pentru aţi fost alături de noi în toată această perioadă atât de dificilă şi de frustrantă. Gândurile bune, trimise cu atâta generozitate pe pagina de facebook a emisiunii - ce a crescut vertiginos - susţinerea voastră, ne-au întărit convingerea că ne aşteptaţi cu interes. Acesta este şi motivul pentru care, deşi cel de-al unsprezecelea sezon este atât de condensat, ne dorim să ne revedem cât mai repede într-o stare de normalitate după care jinduim de mai bine de două luni de zile.

(w640)

’’Tatăl meu a murit pentru libertate’’ mărturiseşte ing. Andrei Ursu

Fiu al celebrului disident Gheorghe Ursu, emigrat în America de mulţi ani, invitatul cu care deschidem sezonul al unsprezecelea al ’’Micului Dejun cu un Campion’’ s-a întors special în ţară pentru lansarea volumului ’’Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989’’, o carte scrisă împreună cu Roland O. Thomasson (SUA), în colaborare cu istoricul român, Mădălin Hodor. O carte cât o viaţă, care acoperă nu doar evocări autobiografice, cât o analiză la sânge a unui context istoric care a făcut victime. Multe victime.

(w640)

’’Tatăl meu a murit pentru libertate’’ spune cu emoţie ing. Andrei Ursu. ’’Era de datoria mea să elucidez cât se poate acest fapt care l-a răpit de lângă familie. Dar nici nu putea face altfel. Nu ar fi fost cinstit cu sine. Dar astăzi, trebuie să aflăm adevărul’’.

Este o discuţie densă şi tăioasă. Adevăruri neştiute sau afirmate de ani de zile fără să-şi fi găsit vreo rezonanţă notabilă. De aceea, cartea la care am făcut referire, este mai mult decât un document. Este o evocare în date precise a celui care a fost inginerul constructor-structurist, dar şi poetul Gheorghe Ursu, cel care a supervizat ridicarea a peste 40.000 de apartamente în Bucureşti şi care, după cutremurul din 1977, a avertizat cu preţul enorm al propriei libertăţi că toate blocurile vechi de pe axele centrale ale oraşului se vor prăbuşi la un nou cataclism de acelaşi fel. Politica de reconfigurare urbană a cuplului Ceauşescu nu prevedea reconsolidarea construcţiilor istorice, ba, mai mult decât atât, era un bun prilej pentru demolarea lor. Locatarii acestor blocuri nu sunt conştienţi nici astăzi în ce pericol se află. Fondurile de solidaritate sosite din Occident, după cutremurul din 4 martie 1977, au fost folosite la Casa Poporului şi la noile construcţii, ceea ce ing. Gheorghe Ursu, ca şef de lucrări, ştia şi nu a vrut să tacă, avertizându-i pe locuitorii capitalei de pericol, alertând şi comunitatea internaţională prin scrisori adresate postului Europa Liberă (1979). Această luare de poziţie şi multe altele l-au pus în vizorul Securităţii care l-a arestat şi încarcerat. A murit în chinuri, în închisoare, fără a retracta nimic din principiile sale. Avea doar 51 de ani.

Dosarul său a fost falsificat sistematic. Abia în 1987 s-au urnit cât de cât lucrurile. În 1990, în CPUN s-a înaintat un memoriu pentru desecretizare. Între timp, multe dintre faptele incriminate s-au considerat prescrise deşi, crimele împotriva umanităţii, nu pot fi trecute la capitolul fapte prescriptibile. Informatorii şi torţionarii au fost achitaţi. Interviurile cu aceştia au fost, la rândul lor, regizate. Nici până acum, procesul nu cuprinde toate aspectele care incriminează, fără echivoc, autorităţile române.

Iţele încâlcite ale acestei poveşti de viaţă dramatice sunt expuse, cu nume şi date, documentate cu note şi rapoarte din arhive, în cartea pe care, fiul său, ing. Andrei Ursu a scris-o alături de colaboratori apropiaţi pentru a recupera memoria tatălui său.

Om de cultură, poet şi memorialist, ing. Gheorghe Ursu a publicat în 1970 un volum de versuri prefaţat de Nina Cassian. Memorialistica sa, cuprinsă în 61 de caiete de Jurnal (1949 - 1985) – o adevărată radiografie a comunismului - au fost tăinuite în arhiva Securităţii iar după 1990 au dispărut.

’’Cel mai mare pericol este ca un conducător să stea mai mult de cinci ani în fruntea statului. Poporul se învaţă umil, iar el se învaţă dictator’’ – spunea Gheorghe Ursu.

Îi era ruşine de mizeria în care fusese adus poporul român şi, mai ales, pentru faptul că era obligat să-l ridice în slăvi pe Ceauşescu. Din această perspectivă, Jurnalul analiza procesul de degradare ce a dus la lipsa de atitudine colectivă, la acceptarea necondiţionată a minciunii. O realitate ce nu putea fi ignorată. Problemele persistă şi astăzi, după 30 de ani de la Revoluţie.

De aceea, ’’cazul’’ Gheorghe Ursu este unul emblematic, mistificările continuă iar societatea românească este atât de bulversată şi astăzi de cei 50 de ani de comunism.

’’Întâlnirea cu ing. Andrei Ursu mi-a deschis ochii asupra unor realităţi pe care, poate că până la un anumit punct, le intuiam dar din perspectiva celor născuti în anii ’60, nu puteau fi cunoscute. Ne-am petrecut viaţa la adăpostul şi prin tăcerea părinţilor care trăiseră pe pielea lor, războiul, viaţa în lagărele de prizonieri şi edificarea forţată a noii societăţi, ştiau pericolul şi se hotărâseră să-şi protejeze copiii. Abia după 1989, am aflat mai multe şi m-am apropiat încet de subiecte atât de dureroase şi de dramatice. De aceea, cartea despre Gheorghe Ursu mi se pare atât de importantă pentru noi toţi, chiar şi pentru cei născuţi după 1989 şi care nu cunosc aproape nimic din perioada 1945 – 1989. Sau, mai ales pentru ei. Este o lecţie, pe care dacă n-o cunoaştem cu toţii, putem oricând să ne întoarcem la punctul 0. Într-un alt fel, dar la fel de dictatorial’’Ileana Ploscaru Panait – producătorul emisiunii.

Puteţi urmări această ediţie a emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’ la TVR 2 sâmbătă, 30 mai 2020, ora 10:00 şi marţi, 2 iunie 2020, ora 5:00; la TVR 3 duminică, 31 mai 2020, ora 7:55 şi la TVR Internaţional sâmbătă, 6 iunie 2020, ora 9:00.

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

 • 01:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  * Partea a doua Prezintă: Marina Almășan Producător Marina Almășan Realizatori :Dana Grigore și Elena Cristescu. Redactori: Laura Demeter, Costin Teodorescu, Mirela Goldic Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 02:00
  România…în bucate
  TVR Iaşi * Descriptio Moldaviae Emisiune realizată de TVR Iaşi Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 02:30
  România…în bucate
  TVR Cluj * Cu tigaia'n spate Emisiune realizată de TVR Cluj Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 03:00
  FILLER
  călătorie iarnă (din mapa de rezerve)
 • 03:07
  Telejurnal TVR2
 • 03:40
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:00
  Documentar360°-GEO
  *Kenya-în paşi de dans (Kenya, alors on danse, Franţa-Germania, 2019) Realizator: Myriam Bou-saha Redactor: Corina Feleagă
 • 05:00
  Destine ca-n filme
  Prezintă: Iuliana Marciuc Producători: Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma Realizator Silvia Ionescu Redactor Dana Ilie
 • 05:55
  Poate nu ştiai
  Realizator: Călin Petrescu
 • 06:00
  Cap compas
  Producator: Elena Dinu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleshopping
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Cluj * Cu tigaia'n spate Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Petrina Murgu Producător delegat: Cristina Moiseiu Radulescu
 • 08:00
  Strop şi balonaş
  Serial copii*(Splash and bubbles-SUA, 2016) PREMIERA * Episoadele 13 si 14 /40 Voci: John Tartaglia, Leslie Carrara-Rudolph, Raymond Carr, Aymee Garcia * Animaţie . Peştişorul galben Strop şi prietena lui pictată în culori vii, Balonaş, locuiesc în Oraşul de Coral din adâncul oceanului. Împreună cu ceata lor de prieteni, din care fac parte căluţi de mare, meduze şi caracatiţe, ei explorează reciful, descoperind diverşi „cetăţeni ai mărilor”, care sunt dornici de distracţie, dar şi de a învăţa lucruri noi şi interesante. *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Gabriela Onea
 • 09:00
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor: Cristina Moiseiu Radulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L
 • 09:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 10:00
  Mic dejun cu un campion
  *sezon nou Amfitrion: Daniela Zeca Buzura *Invitat: Dinu Flămând -poet, eseist, traducător, diplomat, jurnalist şi comentator politic. Trăieşte şi lucrează în Franţa şi România. ’’Am plecat din România când n-am mai găsit niciun motiv să mă stimez’’-spune Dinu Flămând care a petrecut 20 de ani la microfonul Radio France International. Rămâne ca literatura română să îi recupereze complet poezia, eseurile şi traducerile. Este mereu pe drum, tentând nu o dată soarta care, generoasă, i-a creat o multitudine de oportunităţi la care, în mod normal, nu s-ar fi gândit. Dar numai cine nu riscă, nu câştigă, nu-i aşa? Este un principiu pe care Dinu Flămând l-a aplicat, atât vieţii personale, cât şi activităţii de scriitor şi traducător. Oricine parcurge biografia sa, nu se poate să nu-şi pună întrebarea: Oare când o fi avut timpul fizic de a scrie atât de mult (aproape 20 de volume de poezie publicate, eseuri critice), de a traduce titluri reprezentative din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, de a călători în toată lumea, de a privi cu un ochi atent şi neiertător realităţile lumii contemporane şi de a le comenta ca jurnalist în presa scrisă sau la radio. ’’În momentul în care tratăm culutura ca pe o marfă din supermarket, scriitorul este obligat să rămână un revoltat’’. Subscriem părerii sale şi vă invităm să-i fiţi aproape la întâlnirea de la Grădina Cărtureşti-Verona alături de Daniela Zeca Buzura. Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 11:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  *sezon nou *Colţ de rai cu natura şi cai *Iubeşte caii! Vizitează hergheliile româneşti. Karl Reiter, austriac şi antreprenor, este un exemplu pentru noi toţi cei descălecaţi în Carpaţi. Karl şi-a înobilat viaţa trăind între şi pentru cai. În sudul Austriei. Unde are depotrivă grijă de oameni şi de fiinţele fără grai. Cunoaşte România datorită cailor ei. L-am cunoscut la Heghelia Beclean. Karl Reiter este întemeietorul turismului de wellness în Europa. Aşa că l-am urmat şi la cel mai premiat complex wellness din sudul Austriei, acolo unde adulţii care vor intimitate șşi familiile cu copii au hotelurile lor distincte. ŞȘi cel mai mare SPA din Europa. Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  Cap compas
  *sezon nou * Repere azere Producator: Elena Dinu
 • 13:00
  Gala umorului
  * Prima parte * Gala umorului continuă în grila de toamnă a canalului TVR2 cu cel de-al 14-lea sezon. Un nou sezon dedicat maeştrilor comediei româneşti. Aşadar, în fiecare vineri seara vă dăm întâlnire, prin intermediul Arhivei de Aur a Televiziunii Române, cu cei ce ne-au făcut, de-a lungul anilor, să râdem cu poftă în faţa micilor ecrane. Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 14:00
  Gala umorului
  *Partea a doua * Gala umorului continuă în grila de toamnă a canalului TVR2 cu cel de-al 14-lea sezon. Un nou sezon dedicat maeştrilor comediei româneşti. Aşadar, în fiecare vineri seara vă dăm întâlnire, prin intermediul Arhivei de Aur a Televiziunii Române, cu cei ce ne-au făcut, de-a lungul anilor, să râdem cu poftă în faţa micilor ecrane. Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 15:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  *sezon nou * Prima parte Prezintă: Marina Almășan Co-prezentator: Costin Teodorescu *Emisiune înregistrată în studioul Pangrati Invitaţii: Colind Andra Matei + Gabriela Comaneci ( Bucovina) Medicul Cătălin Cîrstoveanu -Neonatologul Cătălin Cîrstoveanu, numit de către părinţi "Îngerul copiilor", este şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie. Maria Baltac -În urmă cu 19 ani s-a născut prematur având doar 650g, ajutată de medicul Cătălin Cîrstoveanu . Acum este studentă la edicină şi îşi doreşte să ajute toţi oamenii. Mariana Pachis -un artist complet (scenograf, pictor, sculpltor) violonista Valentina Daniela Coţofană Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 16:00
  Femei de 10, bărbați de 10
  *sezon nou * Partea a doua Prezintă: Marina Almășan Co-prezentator: Costin Teodorescu *Emisiune înregistrată în studioul Pangrati Invitaţii: Cristina Strecopitov -Actriţă-magician. Cristina Strecopitov este considerată de media prima femeie magician din România! Gabriel Dorobanţu -Vine să ne spună povestea cântecului “Hai, vino iar în gara noastră mică” Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
 • 17:00
  Fraţi de viţă
  PREMIERĂ Producător Cătălin Heson O coproductie TVR-Asociatia Vinarium
 • 17:30
  MotorVlog
  *sezon nou Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor: Cristina Moiseiu Radulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L
 • 18:00
  Zile cu stil
  *sezon nou * Colecţia street-style *Dieta indiană, cu Maria Mihăila *Ruta Sănătăţii ne conduce pe căile Neurologiei *Cât şi cum îi afectează pe copiii noştri doza de online pe care le-o oferă şcoala, ne spune psihologul Eduard Puiu. *Reţete şi sfaturi preţioase, în domeniul cosmeticii, cu Ioana Marinescu *Interviu cu Saveta Bogdan, artist folclor Redactor Sorina Soare.​ Producător Tv-Luiza Caravasile O coproductie TVR-Mirampeck Media SRL
 • 18:53
  Sport
  Transmisiune directă
 • 19:00
  Telejurnal TVR2
  Transmisiune directă
 • 19:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 19:55
  FILLER
  *Moş Crăciun *ep.4
 • 20:10
  Dumnezeu iartă, eu nu!
  Film*(Dio perdona... io no!-Italia, 1967) Regia: Giuseppe Colizzi Cu: Terrence Hill, Bud Spencer, Frank Wolff * Western . Cat Stevens, poreclit „Doc”, mare pistolar şi cartofor, face echipă cu agentul de asigurări Hutch Bessy, zis şi „Earp”, ca să descopere cine a jefuit un tren care transporta banii unei bănci. Fiindcă hoţul n-a ezitat să-i ucidă cu sânge rece pe pasagerii trenului, Earp bănuieşte o mai veche cunoştinţă de-a lor, pe banditul Bill Sant’Antonio, care şi-a înscenat propria moarte şi se ascunde împreună cu banda lui în apropierea graniţei mexicane. Redactor: Cristina Crăciun
 • 22:05
  Viaţa visată
  Serial*(La vita promessa-Italia, 2018) PREMIERĂ *Sezon 2*Episodul 4 din 6 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Dramă . Sicilia, 1921. Carmela Carrizzo, soţie şi mamă a cinci copii, devine ţinta obsesiei lui Vincenzo Spano, un vătaf fără scrupule, care, neputând s-o seducă, o persecută până la a-i ucide soţul şi a-i lăsa unul dintre fii neputincios. Ca o leoaică în stare de orice ca să-şi salveze puii, Carmela îşi adună toate forţele şi porneşte împreună cu copiii ei într-o călătorie lungă şi primejdioasă peste ocean, către America. Familia se instalează într-un apartament din cartierul newyorkez Mica Italie, unde curajoasa siciliancă îndrăzneşte să viseze la o viaţă mai bună decât cea de care fugise. Dar „pământul făgăduinţei” este, în realitate, o ţară dominată de criza economică şi de prohibiţie, iar necazurile nu vor întârzia să reapară. Redactor: Adriana Vulpe
 • 23:00
  Distractiile lui Cazacu
  PREMIERA *În fiecare episod vom avea un invitat/ vedetă. În prima parte vom lua invitatul de acasă cu o maşina. În drumul nostru către locaţie surpriză vom avea un interviu cu invitatul. Interviul se doreşte a fi haios dar şi plin de emoţie. Totodată căutăm ca prin acest interviu să învăţăm câte ceva de la fiecare invitat al nostru. În partea a doua apare elementul distracţie. Invitatul împreună cu prezentatorul se vor distra în locaţii diferite dar atent alese cu un spectru foarte larg de la parcuri de distracţii, sărit cu paraşuta cât şi în locuri elegante gen restaurant, club. Gazda Cătălin Cazacu Invitat: Jurnalist : Bernard Tatomir O productie SC Raul International
 • 23:35
  Zile cu stil
  Redactor Sorina Soare.​ Producător Tv-Luiza Caravasile O coproductie TVR-Mirampeck Media SRL
 • 00:30
  Dumnezeu iartă, eu nu!
  Film *(Dio perdona... io no!-Italia, 1967) Regia: Giuseppe Colizzi Cu: Terrence Hill, Bud Spencer, Frank Wolff * Western . Redactor: Cristina Crăciun
 • 02:25
  Viaţa visată
  Serial *(La vita promessa-Italia, 2018) PREMIERĂ *Sezon 2*Episodul 4 din 6 Regia: Ricky Tognazzi Cu: Luisa Ranieri, Francesco Arca, Emilio Fallarino, Thomas Trabacchi * Drama Redactor: Adriana Vulpe
 • 03:20
  Sport
 • 03:27
  Telejurnal TVR2
 • 04:00
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Mirela Goldic, Cristi Popescu, Miruna Moraru şi Cristina Dănilă. Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
 • 04:15
  Strop şi balonaş
  Serial copii *(Splash and bubbles-SUA, 2016) Voci: John Tartaglia, Leslie Carrara-Rudolph, Raymond Carr, Aymee Garcia *Episodul 13 si 14 *Animaţie . *AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG) Redactor: Gabriela Onea
 • 05:00
  D’ale lu’ Mitică
  Prezintă: Mitică Popescu Scenariu: Cristian Vlad Reporter: Marian Marin Producător: Liliana Vlad
 • 05:55
  Poate nu ştiai
  Realizator: Călin Petrescu