loader
Foto

Tyr, mozaicul lumii antice

Duminică, 27 septembrie, echipa „Cap Compas” a ajuns într-unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii antice: Tyr (Liban). De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Editia este disponibila online pe TVR+.

Portul din Tyr te întâmpină ca pe un vechi prieten, unde bărcile pescarilor se agaţă de chei în alcătuiri vizuale impresioniste. E locul unde multe evenimente şi întâmplări de taină s-au întâmplat în acest ţărm de mare şi de lume.

S-au descoperit - în Tyrul denumit generic insular - străzi antice, ruine ale unor catedrale cruciate, coloane, terme romane, monumente rectangulare, drumuri cu colonade, mozaicuri şi mamură, un ansamblu termal proto bizantin, un cartier comercial şi atestări ca aici existau institutii de învăţământ, toate acestea evidenţiază astfel tipologia urbanismului dintre sec IV i.Hr şi până în sec XIII d.Hr.

Tyr apare menţionat în scrierile eruditului roman Pliniu cel Bătrân, care spunea că purpura cea mai scumpă în Orient este de Tyr. Purpura era o pudră de origine animală descoperită de fenicieni sau de egeeni, a cărei culoare roşie violacee nu putea fi imitată, purpura a rămas un element important al culturilor mediteraneene.

„În crucea vremurilor şi în răspântiile acestui colţ de lume se vor fi întâlnit în petrecerea lor către ţărmuri şi piscuri neamuri şi seminţii cum arareori este dat să fie la un loc în istorie Hipodromul, dar şi multe alte construcţii şi ruine antice te aşteaptă precum un vameş binevoitor în Tyr, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Liban şi din întreaga lume”, spune Elena Dinu, producătoarea emisiunii „Cap compas”.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Mic dejun-paine impaturita cu bacon sau branza / mancare de spanac/porkolt

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2